Spatifilum (Spathiphyllum) – Elegantna sobna biljka za čišćenje vazduha

posted in: Uncategorized | 71

Biljka Spatifilum Ženska srećaZbog svojih otmenih belih cvetova (nalik kalama) koji se elegantno ističu nasuprot sjajnim, tamnozelenim listovima, spatifilum spada u red popularnih dekorativnih biljaka koji oplemenjuju i čine prostor lepšim.

Ova biljka je još poznata pod nazivima mesečev cvet, jedarce, mirni ljiljan, spatifil. Pripadaju porodici Araceae. Rod obuhvata oko 40 vrsta biljaka čiji su areal vlažna tropska područja Srednje i Južne Amerike i jugoistočne Azije, gde rastu u senkama ogromnog prašumskog drveća. Ime roda Spathiphyllum potiče od grčkih reči spathe – vršni list i phyllon – list, zbog velikog zaštitnog lista koji okružuje cvetni klip.

Postoje različiti i mnogobrojni kultivari ove biljke, pa tako mogu da se nabave razne veličine u zavisnosti od površine prostorije u kojoj će biljka rasti. U hibridne vrste spatifiluma, koje su najčešće gajene sobne biljke razlikuju se niži – Spathiphyllum wallisii visine oko 30cm, koji može formirati bogat i širok žbun, i viši – Spathiphyllum Mauna Loa sa puno većim cvetovima i listovima, a njegova visina može ići i do 1m.

Spathiphyllum je otporna višegodišnja biljka. Krase ga dugi, kopljasti listovi, dužine od 30cm do 50cm. Listovi su zeleni, sjajni,glatki, izduženi ili ovalni sa istaknutim rebrima, savijeni prema dole, na dugim zelenim peteljkama. Tokom godine na biljci se pojavljuje cvetni klip, dužine oko 3cm obavijen belim i do 30cm dugim zaštitnim listom. Cvetovi ove biljke mogu da traju i po dva meseca, postepeno menjajući boju iz bele u zelenu. Kada potpuno precvetaju, potrebno je odrezati celu stabljiku kako bi se nastavilo nesmetano cvetanje.

Biljka Spatifilum Ženska srećaBiljka Spatifilum Ženska sreća

Održavanje spatifiluma

Svetlost, temperatura, zalivanje

Spatifilum prirodno raste u senkama velikog i razgranatog prašumskog drveća, pa mu je tako i u kućnim uslovima potrebno malo svetlosti tokom čitave godine. Ne bi ga trebalo izlagati direktnoj sunčevoj svetlosti, jer može doći do pojave nekih oboljenja, poput pojave braon mrlja po listovima ili žutila listova. Ukoliko dođe do toga, potrebno ga je premestiti na neko senovitije mesto. Najbolje će uspevati kada saksiju odmaknete na 2m od južnog ili zapadnog prozora, a odgovaraju mu i tamniji uglovi u stanu. Spatifilum voli ujednačenu temperaturu koja se kreće od 20°C – 25°C. Zimi ona se ne bi smela spustiti ispod 16°C. Tokom zime biljku odmaknuti od vrata i prozora koji se često otvaraju. Iako je spatifilum tropska biljka koja po svojoj prirodi voli vlažan vazduh, jako dobro podnosi i suv vazduh u sobama. Prilikom zalivanja najbolje je biljku natopiti vodom, a potom ostaviti da se zemlja osuši. Najbolji znak da je došlo vreme zalivanja pokazaće listovi koji će malo klonuti. Tada je obavezno zaliti. Ako se biljka nekim slučajem usled nezalivanja počne da suši, potrebno je nastaviti sa zalivanjem i orošavanjem lišća. Najbolje je vodu iz slavine ostaviti da odstoji preko noći, pa sa njom zaliti biljku. Preko leta zemlja spatifiluma mora biti stalno vlažna pa se preporučuje zalivanje 3 puta nedeljno, dok se tokom zime preporučuje zalivanje jednom u sedam dana. Između zalivanja sačekati da se zemlja prosuši. Usled preteranog zalivanja može doći do toga da biljka ne cveta. Tada je potrebno staviti na svetlije mesto i smanjiti zalivanje. Prilikom zalivanja i orošavanja listova povesti računa da se cvetovi ne pokvase.

Biljka Spatifilum Ženska sreća

Supstrat, presađivanje i prehrana
Spatifilum voli dobro dreniran supstrat bogat humusom, uz malo peska ili treseta sa dodatkom kore drveta. Na dno saksije poželjno je staviti drenažni sloj (kamenčići, stiropor, šljunak). Ostaviti zemlju da se prosuši između dva zalivanja, u protivnom može doći do truljenja korena, jer je spatifilum veoma osetljiv, pa ako počne da vene proveriti da li je koren čvrst i svetao, a ne vlažan i gnjecav. Spatifilum se presađuje tek kada preraste celu saksiju. Pravo vreme za presađivanje je kada biljka popije svu vodu u roku od 2 do 3 dana kojom je zalivena, pa je to znak da joj je potrebna veća saksija. Presađivanje je najbolje vršiti jednom godišnje, u martu ili aprilu i to za broj veću saksiju, a ne u preveliku. Nakon presađivanja ruke obavezno oprati vodom, jer može doći do nadražaja kože, usled njegove blage toksičnosti. Spatifilum je osetljiv na hemijska đubriva, pa se preporučuje upotreba organskih tokom proleća i leta da bi imala energije za cvetanje.

Razmnožavanje

Razmnožavanje se vrši deljenjem mladih bočnih izbojaka, posle cvetanja ili semenom. Odraslu biljku spatifiluma izvaditi iz saksije, podeliti na tri dela i posaditi u supstrat za cveće sa dodatkom treseta, kao tri zasebne biljke.

Ukoliko u domu imate kućne ljubimce, pse ili mačke, držite ih dalje od ove biljke jer su njegovi listovi blago toksični, pa ukoliko se pojedu u većoj količini mogu izazvati bol u ustima i grlu. Držati van domašaja male dece.

Šta kad bolest napadne vaš spatifilum?

Spatifilum nije osetljiv na oboljenja ni štetočine. Može se dogoditi da biljku napadnu neki insekti, poput crvenog pauka ili lisnih vaši, pa je potrebno kontrolisati redovno listove.

Biljka Spatifilum Ženska sreća

Ova atraktivna dekorativna biljka je jedna od najpoznatijih kancelarijskih biljaka i to ne bez razloga. Ona spada u najbolje prirodne, biljne prečistače vazduha u prostorijama. Neutrališe toksične gasove poput ugljen monoksida i formaldehida, upija elektrostatičku energiju koju emituju tehnički uređaji i pretvara je u hemijsku energiju koju koristi za svoj rast i razvoj, pa je upravo zbog toga veoma poželjan stanovnik u životnom ili radnom prostoru. Ovu izuzetno dekorativnu biljku možete naći u cvećari Beoflora. Nadamo se da smo Vam pomogli ovim člankom i ukoliko imate dodatna pitanja slobodno nas kontaktirajte ovde.

M.Sc. šumarstva iz oblasti pejzažne arhitekture i hortikulture

Milica Đorđević

 

71 Responses

 1. Majs

  Cena biljke spatifilum ili mirni ljiljan,molila bih,unapred hvala

  • Marko Rajic

   Cene variraju od ture do ture kao i od perioda u godini. Direktan kontakt je najbolji za informacije o cenama. Srdačan pozdrav

 2. Branka

  Listovi mog Spathiphyllum-a djeluju uvenulo i klonulo i par listova je dobilo zutu boju- da li su cvijet napali neki paraziti ili je u pitanju neadekvatna njega?
  Koju vrstu zemlje preporucujete za ovaj cvijet i koje djubrivo?
  Hvala unaprijed.

  • Dr Milica

   Poštovanje,
   Spatifilum je poznat da mu se spuštaju listovi na dole kada je žedan što dalje znači da mu treba više vode ali sa druge strane žuti listovi mogu da znače i suprotno. Nema ovde simptoma nekih parazita ali poželjno je presaditi biljku i to da zemljište bude porozno, zemlja je klasična kao i za svako drugo cveće, oko toga ne brinite i uzmite da prehranjujete biljku sa tečnim đubrivom.
   Veliki pozdrav

 3. Maja

  Postovani,
  Dobila sam biljku prpsle godine u junu, tada je imala cvet i nikada vise se nije pojavio. Zanima me da li nesto pogresno radim? Hvala unapred

  • Dr Milica

   Poštovanje, nekada se to dešava i nije retka pojava. Intenzivirajte prehranu za cvetanje i proverite pH vrednost zemljišta. Veliki pozdrav

 4. Amina

  Poštovani,
  Moj spatifilium neće da cvjeta. Stalno mu niču novi listovi, presadila sam ga i redovno ga zaljevam. Saksije su malo udaljene od prozora. Znate li možda šta je problem?
  Hvala!

  • Dr Milica

   Poštovanje, to se dešava s vremena na vreme kada mu uslovi za negu nisu optimalni ili mu pH vrednost zemljišta ne odgovara. Svakako morate koristiti prehranu kako biste povećali šansu za cvetanje. Veliki pozdrav

 5. Biljana

  Da li je preporucljivo da se spatifilijum presadjuje dok cveta?

  • Dr Milica

   Postovana, nije preporucljivo presadjivanje biljke dok je u fazi cvetanja. Sacekajte da prodje cvet, pa tek onda krenite sa presadjivanjem. Srdacan pozdrav

 6. Ljiljana

  Postovani,
  Zasto je cvet na mom spatifilumu zelen?
  Hvala

  • Dr Milica

   Postovana,
   To je sasvim prirodan proces kada cvet iz bele prelazi u zelenu boju, jer on uskoro prolazi.
   Srdacan pozdrav

 7. Marina

  Poštovani,
  Spatifilum imam tek dve nedelje, počeo je lepo da cveta, a cvetovi su već počeli da se suše, i koren je malo mekši, to je sve počelo da se dešava pre tri dana, zalivam ga jednom nedeljno. Molim za pomoć, hvala unapred. Pozdrav.

  • Dr Milica

   Poštovanje, možda je i to previše vode. Moguće je i da je imao i ranije neki problem pre nego što je došao u Vaše ruke. Poštujte pravila i biće sve ok.
   Veliki pozdrav

 8. Ana

  Poštovani,jedan cvet je braon boje pri vrhu,kao da je izgoreo. Kako da ga odstranim?

  • Dr Milica

   Poštovanje, odstranite cvet sa celom drškom pri korenu makazama ili skalpelom. Veliki pozdrav

 9. Nada

  Kupila sam spatifilum koji je u fazi cvetanja ali mu je sakcija toliko mala da su zilice izasle na otvore. Znam da se savetuje dok je u fazi cvetanja da se ne radi presađivanje, pa ne znam sta sada da radim. Da li da presadjujem?

 10. Eva

  Spatifilm imam tri god. Listovi mu stalno klonu iako ga zalivam onda prestane zalivati opet isto. Da li ga smijem dohraniti pH.sobna trmperatura kao da mu ne odgovara uglavnom je izmedju 20-25c …?koristimo klima uredjaj.sinoc sam ga ostavila na balkon i malo su se listovi podigli ..?Molomo za pomoc.Jako sam opterecena.Da li on podnosi skroz sjenovito mjesto.da nocu u ovom periodu drzim malo otvoran prozor.

  • Dr Milica

   Poštovanje, slobodno prehranjujte. nemojte naglo menjati dinamiku zalivanja. Sve je to stresno za biljku ukoliko se često menja.
   Veliki pozdrav

 11. Maja

  Postovani, ovo mi je peti spatifilum koji mi se susi…tj listovi mu pocrne i on se osusi. Zalivam ga 2x nedeljno sa po malo vode. Stajali su na ormaru u sobi, nije bilo preterano mnogo svetlosti, dok su drugi bili u dosta svetloj prostoriji…i isto su zavrsili susenjem..listovi su na svim biljkama bili mlitavi i bezivotni. Sta radim pogresno? Hvala

 12. Olivera

  Poštovanje, mom spatifilumu počeli da se suše krajevi listova,sve preporuke za negu su ispoštovane ali se ovo ipak dešava. O čemu bi moglo da se radi?
  Hvala

  • Dr Milica

   Poštovanje, sušenje krajeva listova je delikatan problem i često se dešava a vezan je za nepravilno zalivanje. Uzrok je previše ili premalo vode. Zvuči paradoksalno ali i jedno i drugo izaziva ovaj problem. Veliki pozdrav

 13. NEVENKA

  MOJ PRELEPI CVET JE ZA 3 DAN KLONUO I LISCE POZUTELO,STA DA RADIM?HVALA

 14. Nina

  Poštovani,

  kod mog Spatifiluma vrhovi lišća su suvi i braon boje. Vidljivo je i deluje ružno. Hvala unapred na mišljenju.

  • Dr Milica

   Poštovanje, sušenje krajeva listova je delikatan problem i često se dešava a vezan je za nepravilno zalivanje. Uzrok je previše ili premalo vode. Zvuči paradoksalno ali i jedno i drugo izaziva ovaj problem. Odsecite suve vrhove i vizuelno će izgledati bolje. Nađite adekvatan tempo i količinu vode i sve će biti bolje.
   Veliki pozdrav

 15. D

  Postovani,
  Molim vas za savet. Listovi moje biljke dobijaju braon boju. U pocetku sam mislila da su prestarili pa sam ih uklanjala ali i dalje dobijaju braon boju i pocinju da se suse. Cak i novi listovi koji se jos nisu razvili dobijaju braon vrhove ili fleke. Bukvalno ne postoji ni jedan list koji nije ili u vrhu ili sa strane braon.
  Biljku zalivam na 3-4 dana ili kada listovi klonu. Nije izlozena direktno suncevoj svetlosti. Sipala sam i prihranu, mozda 2 puta u prorekla 3-4meseca.

  • D

   Takodje, biljka je imala cvet samo prve godine. Vec 3 godine ne cveta.ali novi listovi rastu mada nisu tako veliki kao kada sam je kupila vec su sitniji

   • Dr Milica

    Poštovanje, morate da je presadite i da prehranjujete prehranom za cvetanje. Moguće da joj u zemlji nešto ne odgovara, zato obavezno presadite. Veliki pozdrav

 16. Una

  Postovani, moja biljka imala je nekoliko mladih cvetova koji su postali praon za vrlo krtko vreme? Sta da radim?

  • Dr Milica

   POštovanje, moguće je da je zemljište neadekvatno. Preporuka je da je presadite, koristite prehranu za balans minerala i pH zemljišta i da pažljivo pratite ritam zalivanja. Veliki pozdrav

 17. Maja

  Postovana Dr. Milice
  Vrhovi listova su zuto-braon do tamno braon i suse se. Zasto se to desava i sta treba da radim?

  • Dr Milica

   Poštovanje, sušenje krajeva listova je delikatan problem i često se dešava a vezan je za nepravilno zalivanje. Uzrok je previše ili premalo vode. Zvuči paradoksalno ali i jedno i drugo izaziva ovaj problem. Nađite adekvatan ritam i osluškujte Vašu biljku. Veliki pozdrav

 18. Jelena

  Listovi spatifiluma na krajevima (špicevi)počinju da se suše,poprimaju braon boju. Biljka nesmetano raste,novonikli listovi nesmetano izlaze i postepeno dobijaju isti problem. Inače biljka je stara oko 2.godine i mesto joj je do prozora sa severne strane prostorije gde nema direktnog sunca. Hvala

  • Dr Milica

   Poštovanje, suvi vrhovi su čest problem koji pokazuje neadekvatno zalivanje. Vrlo često se dešava tako da možete makazama samo da ih odstranite. Morate naći idealan balans vode jer ili preterujete ili podbacujete. Ukoliko su listovi često okrenuti na dole onda pojačajte zalivanje i obrnuto. Veliki pozdrav

 19. Dijana

  Moj cvet je klonuo,i list je počeo da dobija braon boju,presadila sam ga u fazi cvetanja,šta dalje da radim? Hvala na odgovoru.

  • Dr Milica

   Poštovanje,biljka treba da se aklimatizuje nakon presađivanja. Verovatno će sve biti u redu. Srećno. Veliki pozdrav

 20. Jelena

  Dobar dan, dobila sam skoro spatifilum koji je imao jedan neotvoren cvet, bio je tako neotvoren 2,3 nedelje a onda je samo uvenuo. Pored toga, ima dva lista koja su po ivici pocela da dobijaju braon fleke a onda da se suse. Molim za pomoc. Unapred hvala

  • Dr Milica

   Poštovanje, karakteristike koje opisujete govore da se najverovatnije radi o promrzlinama. Moguće od nekog otvorenog prozora, tansporta pa možda čak i iz hladnjače ukoliko ste je dobili iz cvećare. Sačekajte da se ti listovi osuše, odsecite ih a biljku obavezno prehranjujte i adekvatno zalivajte kako bi se što pre oporavila. Veliki pozdrav

 21. ivana

  Moj spatifalijum je potpuno propao sa sve korenom. Ranije je imao i cvetove, redovno sam ga presadjivala ali ovog leta sam toliko bila bolesna da nisam bila u stanju ni da zalivam cvece. Imate li resenje kako da ga spasim
  Bukbalno je ostalo 3 lista, sve ostalo je zuto i trulo

  • Dr Milica

   Poštovanje, nažalost deluje da je njegova priča gotova. Veliki pozdrav i srećno sa novom biljkom

 22. Vesna

  Postovana,procitala sam u jednom odgovoru da treba odseći cvet sa celom drškom koji je pri vrhu crn kao da je izgoreo.
  To sam uradia sa dva cveta,ali me zanima zašto se to dešava.Nešto radim pogrešno?

  • Dr Milica

   Poštovanje, Svaki cvet ima svoj životni ciklus. U jednom trenutku mora da se osuši ali budite bez brige, izbijaće novi. Veliki pozdrav

 23. Ivana

  Poštovana,
  U saksiji spatifiluma sam nakon zadnja 2 zalivanja primetila tanke gliste dužine 2-3cm sta da preduzmem upravo mu je posle 4 meseca izašao cvet
  Da li da promenim zemlju i operem koren?
  Hvala unapred na savetu

  • Dr Milica

   Poštovanje, obavezno menjanje zemlje, temeljno pranje korena i sadnja u novu zemlju uz prehranjivanje a možete uzeti u poljoprivrednoj apoteci sredstvo za suzbijanje glista. Veliki pozdrav

 24. Branka

  Poštovani,

  Sa dolaskom lepšeg vremena, iznela sam biljku napolje, pogrešno sam verovala da će joj to koristiti.

  Pošto je bila izložena sunčevoj svetlosti, neki listovi su se osušili (njih sam odsekla).

  Biljku sam vratila u sobu, i odmah je ‘živnula’, ali na mnogim listovima su ostale tamne braon mrlje. Da li i njih treba da pdsečem?

  Hvala,
  Branka

  • Dr Milica

   Poštovanje, ukoliko su fleke manje na listu onda je list i dalje stabilan i u funkciji fotosinteze. Jedina mana je da takvi listovi izgledaju ružnije na oko ali svakako nisu mrtvi i imaju svoju funkciju. Na Vama je da odlučite da li ćete seći ili ostaviti.
   Veliki pozdrav

 25. ljiljana

  Postovani, moja biljka cveta i ima mlade izdanke ali su cvetovi jako mali u odnosu na one kada sam je kupila. Zasto?

  • Dr Milica

   Poštovanje, rasadnici i plastenici koriste razne sintetičke hormone rasta i slično. Na kratki rok biljke mogu da izgledaju impresivno ali dugoročno za prelepe cvetove potrebno je nekad i više godina. Uživajte u svojoj zdravoj biljci i radujte se njenim listovima i cvetovima. Veliki pozdrav

 26. Klara

  Poštovana, presadila sam nedavno spathiphyllum u veću posudu, i tek sam sad vidjela da možda nisam trebala, bar ne u toliko veću posudu. Imao je cvijet, i taj cvijet je ok, još čvrsto stoji, ali okolni listovi su povenuli i tako stoje već tih tjedan dana od presađivanja. Zemlja je još vlažna, pa ne znam što da radim sad? I odgovara li mu tekuće univerzalno gnojivo iz lidl-a? Hvala unaprijed.

  • Dr Milica

   Poštovanje, Pazite da je ne prelijevate sa vodom, sačekajte da se prosuši. Lidl-ova ponuda nam nije poznata tako da ne znamo odgovor koliko je dobra.
   Veliki pozdrav

 27. Teodora Stanković

  Poštovana, imam prelepi spatifilum koji sada posle tri godine prvi put cveta. Ali većina listova mu je pocrnela, ne znam da li sam mu davala previše jake prehrane ili suviše zalivala… napominjem da su samo listovi crni, stabljike su i dalje zdrave. Kako mogu da je oporavim? Da li treba da isečem te listove i koliko, da li celu stabljiku ili da ostavim malo? Hvala unapred na odgovoru.

  • Dr Milica

   POštovanje, verovatno ste pretarali sa jednim od navedenog a možda i sa oba. Najpametnije je presaditi biljku u novu zemlju, odseći crne listove i eventualno trule žile.
   Veliki pozdrav

 28. Ana

  Poštovani,
  Spatifilium u fazi rasta lista i pre nego se list razvije je na vrhu vec suv. Tako je bilo i pre presađivanja, zbog čega sam mu promenila zemlju. Biljku imam preko 10 godina i nikad pre se nije dešavalo da listovi ne rastu zdravi i zeleni. Molim za savet kako da ponovo raste zdrava biljka. Unapred hvala i veliki pozdrav

  • Dr Milica

   Poštovanje, možda je iscrpela potrebne minerale iz zemljišta ukoliko se ne prihranjuje. Moguće je i da ju je napao neki insekt ili parazit. Obično se suvi vrhovi listova povezuju sa problemom neoptimalnog zalivanja ali to nije slučaj za nove listove u povoju. Veliki pozdrav

 29. Snezana

  Postovana, mene zanima čime konkretno da prehranjume Spatifilum? Ako je nešto iz prirode onda kako se tačno tretira, ukoliko je prihrana kupovna koja tačno je nabolja za ovaj cvet? Hvala

  • Dr Milica

   Poštovanje, odgovor nije jednostav. Baznost, kiselost zemljišta kao i veličina i stanje biljke mogu mnogo da utiču na izbor adekvatne prehrane. Za početak ukoliko ste novi ili možda neiskusni u gajenju cveća krenite sa univerzalnim tečnim đubrivom ili đubrivom za listanje i cvetanje.Osluškujte tj. posmatrajte potrebe Vaše biljke i dalje ćete znati kako.
   Veliki pozdrav

 30. Marija

  Poštovanje,
  Moj spatifilum je u fazi cvetanja (već 9-10 meseci). Jedan deo biljke sa par grancica i 2 cveta se delimično polomio pri dnu. Da li bi bilo u redu da taj deo izvučem sa delom korena i presadim u drugu saksiju, dok se još nije osušio?

 31. Ana

  Postovani,

  Moj spstifilium ima cvetove i on bude beo sa belim listom, ali vremenom klone, uvije se i postane braon. Da li je to nirmalno? Sta da radim. Hvala na odgovoru.

  • Dr Milica

   Poštovanje, to je sastavni deo života cveta. Budite bez brige, pojaviće se novi.
   Veliki pozdrav

 32. Jovana

  Postovani, zasto mi je tucak na spatifilumu crn? Listovi su mi pri vrhu poceli da se suse? Gde gresim? Novi cvetovi kad izlaze, oni su na samom vrhu uveli.

  • Dr Milica

   Poštovanje, crni tučak govori da se cvetu bliži Kraj cvetanja i da polako odumire. Suvi listovi pri vrhu kao i cvetovi govore da je zalivanje neadekvatno i najverovatnije biljka ima potrebu za vodom. Veliki pozdrav

 33. Ljubica

  Postovana, listovi mog spatifuluma su poceli da crne prvi vrhu. Da li ih trebam odsraniti ili ce se oni sami regenerisati? Hvala unapred na odgovoru.

  • Dr Milica

   Poštovanje, suvi vrhovi su vrlo uobičajena pojava za mnoge biljke. Neki savetuju da se samo ti vrhovi odstrane iz estetskih razloga dok neki i ostave tako. Lično mislim da je skresani suvi vrh lepši neko da se ostavi da stoji. Ta pojava je rezultat nedovoljno vode u biljci koja moze biti prouzrokovana i prevelikim zalivanjem i premalim (u prvoj situaciji se koren suši i nije u mogućnosti da dostavi vodu do krajnjih delova listova biljke, u drugom slučaju prevelikom vodom koren kreće da truli i sa manje funkcionalnih žila nije u mogućnosti da dostavi vodu krajnjih delova listova, paradoksalno ali je tako).
   Veliki Pozdrav

 34. Željka

  Pozdrav, u mojem spatifilijumu su se pojavile gliste (crvene gliste, izgleda su kao one koje se nalaze u prirodi) i vec sam ga 3 puta presađivala u kupovnu zemlju za cvijece kako da ih se rijesim?
  Hvala

  • Dr Milica

   Poštovanje, moraćete ipak još jednom da presadite ali temeljno cete da operete koren i morate da koristite tečnost ili prah koji će da eliminiše gliste. Takva sredstva možete naći u poljoprivrednim apotekama i bolje snabdevenim cvećarama.
   Veliki pozdrav

 35. Ivana

  Imam Spatifilum za koji verujem sa ima bar 20 godina. Ostao je od pokojne mame i ja sam posle nastavila da ga gajim, iako pre toga nisam imala veze sa cvecem. Kada sam bia bolesna, istrulio je skroz. Pratla sam ga i od jednog prezivelog lista, poceo je opet da raste. Ono sto sam primetila je da uvek ima samo jedan cvet, sporadicno se pojavi, pa uvene. Volela bih da ih ima puno vise. Da li ima sanse za tim, posle toliko godina starosti?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *