Spatifilum (Spathiphyllum) – Elegantna sobna biljka za čišćenje vazduha

Biljka Spatifilum Ženska srećaZbog svojih otmenih belih cvetova (nalik kalama) koji se elegantno ističu nasuprot sjajnim, tamnozelenim listovima, spatifilum spada u red popularnih dekorativnih biljaka koji oplemenjuju i čine prostor lepšim.

Ova biljka je još poznata pod nazivima mesečev cvet, jedarce, mirni ljiljan, spatifil. Pripadaju porodici Araceae. Rod obuhvata oko 40 vrsta biljaka čiji su areal vlažna tropska područja Srednje i Južne Amerike i jugoistočne Azije, gde rastu u senkama ogromnog prašumskog drveća. Ime roda Spathiphyllum potiče od grčkih reči spathe – vršni list i phyllon – list, zbog velikog zaštitnog lista koji okružuje cvetni klip.

Postoje različiti i mnogobrojni kultivari ove biljke, pa tako mogu da se nabave razne veličine u zavisnosti od površine prostorije u kojoj će biljka rasti. U hibridne vrste spatifiluma, koje su najčešće gajene sobne biljke razlikuju se niži – Spathiphyllum wallisii visine oko 30cm, koji može formirati bogat i širok žbun, i viši – Spathiphyllum Mauna Loa sa puno većim cvetovima i listovima, a njegova visina može ići i do 1m.

Spathiphyllum je otporna višegodišnja biljka. Krase ga dugi, kopljasti listovi, dužine od 30cm do 50cm. Listovi su zeleni, sjajni,glatki, izduženi ili ovalni sa istaknutim rebrima, savijeni prema dole, na dugim zelenim peteljkama. Tokom godine na biljci se pojavljuje cvetni klip, dužine oko 3cm obavijen belim i do 30cm dugim zaštitnim listom. Cvetovi ove biljke mogu da traju i po dva meseca, postepeno menjajući boju iz bele u zelenu. Kada potpuno precvetaju, potrebno je odrezati celu stabljiku kako bi se nastavilo nesmetano cvetanje.

Biljka Spatifilum Ženska sreća Biljka Spatifilum Ženska sreća

Održavanje spatifiluma

Svetlost, temperatura, zalivanje

Spatifilum prirodno raste u senkama velikog i razgranatog prašumskog drveća, pa mu je tako i u kućnim uslovima potrebno malo svetlosti tokom čitave godine. Ne bi ga trebalo izlagati direktnoj sunčevoj svetlosti, jer može doći do pojave nekih oboljenja, poput pojave braon mrlja po listovima ili žutila listova. Ukoliko dođe do toga, potrebno ga je premestiti na neko senovitije mesto. Najbolje će uspevati kada saksiju odmaknete na 2m od južnog ili zapadnog prozora, a odgovaraju mu i tamniji uglovi u stanu. Spatifilum voli ujednačenu temperaturu koja se kreće od 20°C – 25°C. Zimi ona se ne bi smela spustiti ispod 16°C. Tokom zime biljku odmaknuti od vrata i prozora koji se često otvaraju. Iako je spatifilum tropska biljka koja po svojoj prirodi voli vlažan vazduh, jako dobro podnosi i suv vazduh u sobama. Prilikom zalivanja najbolje je biljku natopiti vodom, a potom ostaviti da se zemlja osuši. Najbolji znak da je došlo vreme zalivanja pokazaće listovi koji će malo klonuti. Tada je obavezno zaliti. Ako se biljka nekim slučajem usled nezalivanja počne da suši, potrebno je nastaviti sa zalivanjem i orošavanjem lišća. Najbolje je vodu iz slavine ostaviti da odstoji preko noći, pa sa njom zaliti biljku. Preko leta zemlja spatifiluma mora biti stalno vlažna pa se preporučuje zalivanje 3 puta nedeljno, dok se tokom zime preporučuje zalivanje jednom u sedam dana. Između zalivanja sačekati da se zemlja prosuši. Usled preteranog zalivanja može doći do toga da biljka ne cveta. Tada je potrebno staviti na svetlije mesto i smanjiti zalivanje. Prilikom zalivanja i orošavanja listova povesti računa da se cvetovi ne pokvase.

Biljka Spatifilum Ženska sreća

Supstrat, presađivanje i prehrana
Spatifilum voli dobro dreniran supstrat bogat humusom, uz malo peska ili treseta sa dodatkom kore drveta. Na dno saksije poželjno je staviti drenažni sloj (kamenčići, stiropor, šljunak). Ostaviti zemlju da se prosuši između dva zalivanja, u protivnom može doći do truljenja korena, jer je spatifilum veoma osetljiv, pa ako počne da vene proveriti da li je koren čvrst i svetao, a ne vlažan i gnjecav. Spatifilum se presađuje tek kada preraste celu saksiju. Pravo vreme za presađivanje je kada biljka popije svu vodu u roku od 2 do 3 dana kojom je zalivena, pa je to znak da joj je potrebna veća saksija. Presađivanje je najbolje vršiti jednom godišnje, u martu ili aprilu i to za broj veću saksiju, a ne u preveliku. Nakon presađivanja ruke obavezno oprati vodom, jer može doći do nadražaja kože, usled njegove blage toksičnosti. Spatifilum je osetljiv na hemijska đubriva, pa se preporučuje upotreba organskih tokom proleća i leta da bi imala energije za cvetanje.

Razmnožavanje

Razmnožavanje se vrši deljenjem mladih bočnih izbojaka, posle cvetanja ili semenom. Odraslu biljku spatifiluma izvaditi iz saksije, podeliti na tri dela i posaditi u supstrat za cveće sa dodatkom treseta, kao tri zasebne biljke.

Ukoliko u domu imate kućne ljubimce, pse ili mačke, držite ih dalje od ove biljke jer su njegovi listovi blago toksični, pa ukoliko se pojedu u većoj količini mogu izazvati bol u ustima i grlu. Držati van domašaja male dece.

Šta kad bolest napadne vaš spatifilum?

Spatifilum nije osetljiv na oboljenja ni štetočine. Može se dogoditi da biljku napadnu neki insekti, poput crvenog pauka ili lisnih vaši, pa je potrebno kontrolisati redovno listove.

Biljka Spatifilum Ženska sreća

Ova atraktivna dekorativna biljka je jedna od najpoznatijih kancelarijskih biljaka i to ne bez razloga. Ona spada u najbolje prirodne, biljne prečistače vazduha u prostorijama. Neutrališe toksične gasove poput ugljen monoksida i formaldehida, upija elektrostatičku energiju koju emituju tehnički uređaji i pretvara je u hemijsku energiju koju koristi za svoj rast i razvoj, pa je upravo zbog toga veoma poželjan stanovnik u životnom ili radnom prostoru. Ovu izuzetno dekorativnu biljku možete naći u cvećari Beoflora. Nadamo se da smo Vam pomogli ovim člankom i ukoliko imate dodatna pitanja slobodno nas kontaktirajte ovde.

M.Sc. šumarstva iz oblasti pejzažne arhitekture i hortikulture

Milica Đorđević

 

17 komentara

 1. Cena biljke spatifilum ili mirni ljiljan,molila bih,unapred hvala

  • Cene variraju od ture do ture kao i od perioda u godini. Direktan kontakt je najbolji za informacije o cenama. Srdačan pozdrav

 2. Listovi mog Spathiphyllum-a djeluju uvenulo i klonulo i par listova je dobilo zutu boju- da li su cvijet napali neki paraziti ili je u pitanju neadekvatna njega?
  Koju vrstu zemlje preporucujete za ovaj cvijet i koje djubrivo?
  Hvala unaprijed.

  • Poštovanje,
   Spatifilum je poznat da mu se spuštaju listovi na dole kada je žedan što dalje znači da mu treba više vode ali sa druge strane žuti listovi mogu da znače i suprotno. Nema ovde simptoma nekih parazita ali poželjno je presaditi biljku i to da zemljište bude porozno, zemlja je klasična kao i za svako drugo cveće, oko toga ne brinite i uzmite da prehranjujete biljku sa tečnim đubrivom.
   Veliki pozdrav

 3. Postovani,
  Dobila sam biljku prpsle godine u junu, tada je imala cvet i nikada vise se nije pojavio. Zanima me da li nesto pogresno radim? Hvala unapred

  • Poštovanje, nekada se to dešava i nije retka pojava. Intenzivirajte prehranu za cvetanje i proverite pH vrednost zemljišta. Veliki pozdrav

 4. Poštovani,
  Moj spatifilium neće da cvjeta. Stalno mu niču novi listovi, presadila sam ga i redovno ga zaljevam. Saksije su malo udaljene od prozora. Znate li možda šta je problem?
  Hvala!

  • Poštovanje, to se dešava s vremena na vreme kada mu uslovi za negu nisu optimalni ili mu pH vrednost zemljišta ne odgovara. Svakako morate koristiti prehranu kako biste povećali šansu za cvetanje. Veliki pozdrav

 5. Da li je preporucljivo da se spatifilijum presadjuje dok cveta?

  • Postovana, nije preporucljivo presadjivanje biljke dok je u fazi cvetanja. Sacekajte da prodje cvet, pa tek onda krenite sa presadjivanjem. Srdacan pozdrav

 6. Ljiljana

  Postovani,
  Zasto je cvet na mom spatifilumu zelen?
  Hvala

  • Postovana,
   To je sasvim prirodan proces kada cvet iz bele prelazi u zelenu boju, jer on uskoro prolazi.
   Srdacan pozdrav

 7. Poštovani,jedan cvet je braon boje pri vrhu,kao da je izgoreo. Kako da ga odstranim?

 8. Kupila sam spatifilum koji je u fazi cvetanja ali mu je sakcija toliko mala da su zilice izasle na otvore. Znam da se savetuje dok je u fazi cvetanja da se ne radi presađivanje, pa ne znam sta sada da radim. Da li da presadjujem?

Ostavite odgovor