Pahira (Pachira aquatica) – Biljka za privlačenje novca

posted in: Uncategorized | 22

Biljka izuzetno lepog i veoma dekorativnog izgleda, najčešće zbog stabljika koje su višestruko upletane. Nezaobilazni je stanovnik kancelariskog i kućnog prostora. Jedna od Feng Shui biljaka za koju se veruje da donosi sreću i novac njenom vlasniku. Pogodna za orezivanje, pa se sreće i u formi bonsaia. Izdržljiva biljka koja dobro podnosi i loše uslove, ali će redovnom negom ona biti lepa i bujna.

Pahira prema verovanju donosi novac

Zbog svog atraktivnog izgleda i simbolike da biljka donosi sreću i novac u dom, pahira je postala u poslednje vreme sve popularnija biljka za gajenje u kućnim uslovima. Ova biljka poznata je pod nazivima Gvajana kesten, vodeni kesten, Francuski kikiriki, drvo novca, Saba orah, pahira, monguba, pumpo… Pachira aquatica je još jedna od Feng Shui biljaka kojoj je azijska civilizacija donela popularnost zbog karakteristika 5 velikih listova koji simbolizuju 5 Feng Shui elemenata: metal, drvo, vodu, vatru, zemlju. Zato se smatra da ima sposobnost da zameni i aktivira slabije elemente ili elemente koji nedostaju u prostoru doma. Prvi put je kultivisana i odgajana kao ukrasna, saksijska biljka na Tajvanu 80-tih godina, dok joj je japanska kultura dodelila moć privlačenja novca. Ubrzo su to prihvatili i ostali azijski narodi, a potom i ostatak sveta. Veoma je popularna u formi bonsaia. Zanimljivo je da izvoz ove biljke državi Tajvan donosi prihod od 250 miliona dolara godišnje, pa nije čudo što je smatraju čarolijom koja donosi blagodat na polju finansija.

Legenda o farmeru i bogatstvu

Prema legendi, stari farmer poreklom sa Tajvana je ceo život teško i naporno radio, ali nikada nije bio bogat. Na livadi pronalazi jednu neobičnu biljku, pomislivši kako je Bog čuo njegove molitve i dao mu priliku da se obogati, biljku odnosi kući, proučava je, otkriva da je laka za održavanje i da zahteva vrlo malo nege. Počeo je da je gaji i proizvodi. Veoma brzo potražnja za ovom biljkom je porasla, farmer se obogatio, a njoj dao ime drvo novca.

Pachira aquatica pripada porodici Malvaceae, i rodu Pachira koji obuhvata oko 77 vrsta, a samo ime pachira potiče od jezika koji se govori u Gvajani. Areal ove vrste su tropska močvarna područja Srednje i Južne Amerike, gde raste kao drvo koje može dostići visinu od 18m. U kućnim uslovima njena visina se kreće od 60cm (kao bonsai), pa do 2m. Ova fascinantna biljka ima tri, pet ili više manjih stabala koji su međusobno isprepletani i na taj način formiraju centralno stablo. Listovi su zelene boje, sjajni i glatki, kopljastog oblika, prstasto raspoređeni, uglavnom po 5 na svakoj dršci. Lisne drške mogu biti duge od 30 do 40cm. Cvet ove biljke je veoma raskošan, krem – bele boje, skupljen u veliku metličastu cvast sa uskim laticama koje se otvaraju poput banane i otkrivaju žuto – narandžaste prašnike. Cveta tek nakon 3 godine starosti, ali retko u zatvorenom prostoru. Iako je bujna, ova biljka se može držati i u maloj saksiji visokoj oko 30cm.

Plod je dug, ovalan, braon – zelene boje (podseća na kokosov orah), u kojoj su smešteni orasi koji su jestivi. Ukusom podsećaju na kikiriki, svetlo braon boje sa belim prugama. Osim ploda, jestivi su i listovi i cvetovi (upotrebljavaju se kuvani kao povrće). U zemlji njihovog porekla, od plodova se posebnom tehnologijom dobija brašno koje se koristi za pravljenje specijalnih hlebova. Takođe, listovi potopljeni u vodu mogu služiti kao zaštita protiv trovanja, usled ugriza otrovnih životinja.

Pahira je otporna na suv vazduh, pa je stoga veoma pogodna za uzgoj u sobnim uslovima, u prostorijama sa centralnim grejanjem. To je biljka bez posebnih zahteva, i brzo će se prilagoditi skoro svim uslovima. Ukoliko je redovno negujete može postati lepša i bujnija.

Održavanje pahire

Svetlost, temperatura, zalivanje

Pahira voli svetla mesta, ali ne i ona koja su izložena direktnom suncu jer može doći do pojave opekotina na listovima. Najbolje će uspevati kada saksiju postavite u blizini istočnog ili zapadnog prozora. Idealna letnja sobna temperatura je od 16°C – 24°C, dok je u zimskom periodu minimalna temperatura do 14°C. Zalivati je ustajalom vodom. Zimi je treba manje zalivati, jer je tada biljka u fazi mirovanja, pa sa smanjenjem svetlosti opada i njena potreba za vodom. Između dva zalivanja zemlja mora biti prosušena.

Preterano zalivanje može izazvati truljenje korena i propadanje biljke. Leti joj je neophodna velika vlažnost vazduha, pa je potrebno orošavati (jednom nedeljno) ili je postaviti na kamenčiće uronjene u vodu, u protivnom listovi će požuteti i doći će do njihovog opadanja.

Supstrat, presađivanje i prehrana

Voli lagan supstrat, lako propustljiv pa mu se može dodati pesak da bi se postigao efekat drenaže. Visina ove biljke najbolje se kontroliše orezivanjem. Listovi koji požute i otpadnu, brzo će biti zamenjeni novim. Presađivanje se vrši svake godine u proleće. Krajem zime, ako je biljka suviše velika, slobodno je odrežite. Da bi biljka izgledala zdravije, potrebno je prehranjivati jednom u dve nedelje tokom vegetacionog perioda.

Razmnožavanje

Može se razmnožavati semenom, reznicama i margotiranjem (vegetativan način razmnožavanja). Prilikom orezivanja, lisnu dršku staviti u vodu gde će se za oko dva meseca formirati mladi korenčići. Nakon toga je možete posaditi u supstrat, i uživati u novoj mladoj biljci.

Bolesti

Pahira nije osetljiva na bolesti i štetočine. Bolesti se najčešće javljaju usled nepravilne nege. Najčešće dolazi do truleži korena usled preteranog zalivanja. Uobičajene štetočine koje se mogu pojaviti su grinje i pauci.

Postoji verovanje da ukoliko se u isprepletano stablo pahire stavi kovanica može doneti novac, a ako se na nju vežu crvene i zlatne trakice donosiće sreću u dom. Pa je ona samim tim idealan poklon za mladence i za poslovne ljude. Neizostavni stanovnik poslovnog prostora, ali i doma pahira će svojim upečatljivim izgledom ulepšati vaše okruženje. Ovu izuzetnu, nimalo zahtevnu biljku možete naći u cvećari Beoflora. Nadamo se da smo Vam pomogli ovim člankom i ukoliko imate dodatna pitanja slobodno nas kontaktirajte ovde.

M.Sc. šumarstva iz oblasti pejzažne arhitekture i hortikulture

                                                                                                                              Milica Đorđević

22 Responses

 1. Mijatovic

  Da li imate Pahira – (Pachira aquatica) i koje je visine i cena

 2. Vladanka

  Poštovani,

  želela bih da kupim biljku PAHIRA srednje veličine,
  ljubazno molim Vas za informaciju gde mogu da kupim – naručim i koja je cena?

  Lep pozdrav!

 3. Bojana

  Imam pachiru oko tri meseca,ali su listovi poveli da zute i opadaju,interesuje me zbog čega dolazi do toga? Hvala

  • Dr Milica

   Postovana,
   Listovi pahire pocinju da zute i opadaju usled promene temperature ili u toku letnjih meseci kada joj je zbog vece toplote i suvog vazduha potrebno obezbediti vecu vlaznost, orosavanjem listova i cescim zalivanjem. U toku zimskog perioda biljku zalivajte redje, kada je povrsinski sloj zemlje potpuno suv. Njoj je potreban period prilagodjavanja, pa je moguce da je usled promena uslova sredine doslo do opadanja listova. Odsecite sve listove koji su zuti, i presadite biljku u novi supstrat, pri tom proverite korenje u kakvom je stanju. Ukoliko ima suvih delova i njih odstranite.
   Srdacan pozdrav.

 4. Vedrana

  Postovani, imam pachiru koja ima samo jednu dugacku granu iz koje ide desetak listova. Zdrava je I lijepa I ne bih je jos uvijek orezala. Medjutim, voljela bih da je razmnozim, tj da iz ove uzgojim jos jednu biljku. Da li je to moguce bez odrezivanja te jedine grrane? Moze li se oziliti iz lista?

 5. Zdravka

  Pachira je sedmu godinu u mom sranu, izrastala je u visinu i dva puta sam je doobro skratila. Nikada joj zemlju nisam menjala a jedna grana je sasušena u startu jer nisam primetila prilikom kupovine. Sada bih je osvežila novom zemljom i ima vaši biljne – lepljivi listovi. Da li joj odgovara kupovna zemlja za kaktuse( mislim da je ona u kokosovom supstratu,nešto vlaknasto) i kako da je oslobodim biljnih vaši(koji preparat)?

  • Dr Milica

   Poštovanje, možete je presaditi u tu zemlju ali u kombinaciji sa regularnom. One koje smo mi presađivali samo u regularnu zemlju odlično napreduju. Što se tiče vaši, možete korisne savete dobiti u bilo kojoj poljoprivrednoj apoteci. Preparati koje mi koristimo u te svrhe su FITOneoPIROX insekticid koji je u prahu kao i FITO NEOPIROX S koji je tečan (prskalica).
   Veliki pozdrav

 6. Ana

  Poštovani
  Primetila sam na jednom listu da je šaren i u tufnama. Izgleda braon/crno – žućkasto.
  Da li znate šta je dovelo do toga?
  Hvala

  • Dr Milica

   Poštovanje,
   Ukoliko se to ponovi na drugim listovima onda je možda u pitanju napad nekog parazita a ukoliko se nije širilo dalje onda je moguće da je jednostavno taj list završio svoj životni ciklus. Najpametnije je odmah odstraniti taj list.
   Veliki pozdrav

  • Dr Milica

   Poštovanje, na Vama je kako želite da je formirate. Možete napraviti žbunastu formu, možete ostaviti da sa pletenice izbijaju mladice, a možete ih i seći. Veliki pozdrav

 7. Sata

  Ja sam biljku kupila pre par meseci, u Ikei, bila je bujna samo na pocetku, ali verovatno zbog lose nege ostavi je samo jedan mali izdanak, ja sam izlozila suncu i prelivala vodom, moje pitanje je ima li spasa biljci i na koji nacin??? Svaki savet je jako bitam

  • Dr Milica

   Poštovanje, Pahira ne voli direktno Sunce. Svakoko ne znači da joj je kraj. Stavite na svelo mesto ali ne na direktno sunce i umereno zalivajte i najdajte se oporavku. Srećno. Veliki pozdrav

 8. Lydia

  Poštovanje,

  Primjetila sam da na par listova, točnije špicama listova, počinje sušenje. Molim za pomoć i savjet. Pahira nije bila tretirana kako treba, previše su je zalijevali, lišće se počelo sušiti i otadati, pa sam je ja uzela u svoj dom. 3 tj nisam ju zalijevala i oporavila se 😊😊 čak ima i male bebice, rastu nove mlade.. Zalila sam je jučer iako nije bila još dovoljno suha, ali uplašilo

  • Dr Milica

   Poštovanje, molim za veliki oprez, nedovoljno vode je podjednako štetno kao i previše i ti suvi vrhovi Vam baš na to ukazuju. Kada vraćate biljku u normalu nemojte joj „nadoknaditi“ propušeno nego samo nastavite regularno i optimalno a biljka će tako najbolje da se vrati u svoj ritam. Veliki pozdrav

 9. Vesna

  Kada sam kupila pahiru nisam primetila da je jedno stablo osuseno da li ova druga dva mogu da opstanu ili ce se i ona osusiti.Hvala unapred.Pozdrav

  • Dr Milica

   Poštovanje, nekada se prilikom formiranja pletenice u kasnijoj fazi desi da se jedna biljka usuši. To ne bi trebalo nikako da utiče na druge biljke u pletenici.
   Veliki pozdrav

 10. Jasmina

  Imam cvet Pahiru dve godine u obliku bonsaia. Do sad je lepo napredovala, ali sad sam primetila da se donji listovi blago kvrce i ponegde braon flekice. Nisam je presadjivala i zalivam je jednom nedeljno, tako sto sipam vodu u pesak koji stoji ispod saksije. Da li je mozda vreme za presadjivanje? Hvala….

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *