Održavanje orhideja – Phalaenopsis

posted in: Uncategorized | 280

Jedno od najčešćih pitanja koje dobijamo u cvećari Beoflora od redovnih kupaca su detalji o održavanju, cvetanju i nezi saksijskih orhideja i ovaj put posvećujemo pažnju toj temi. Orhideja predstavlja jedan od najlepših cvetova koje nam je priroda podarila. Ali kao i u životu, cena te lepote je zahtevna nega. Najpopularniji i najčešće gajen rod orhideja je rod Phalaenopsis čiji cvet izgledom podseća na noćnog leptira u letu, pa se često zbog toga nazivaju orhideje noćni leptiri. Ima ih svih boja, oblika, dezena i veličina. One predstavljaju simbol ljubavi i pažnje, a zbog egzotičnog i živopisnog izgleda sve je češći poklon i nalazi se u sve više domova.

orchid-phalaenopsis-purple-flower
ODRŽAVANJE

Ukoliko želite da vaša orhideja cveta i više puta, primetićete da je adekvatna nega zahtevnija. Pre svega, kada kupite ili dobijete orhideju, najpametnije je proveriti preciznu negu za baš tu vrstu (na deklaraciji, kod prodavca ili putem interneta), jer u zavisnosti od vrste zavise i detalji o održavanju.

SVETLOST

Orhidejevole prostorije sa dosta svetla, ali držite je podalje od direktnog uticaja sunčevih zraka. Najčešće se u domu nalaze pored prozora (severni ili istočni je idealan). Direktna sunčeva svetlost je može spržiti, pa je prozor potrebno zasenjivati tokom sunčanog perioda dana, a takođe joj ne odgovara ni promaja. Sa druge strane, slabo osvetljenje može da zaustavi cvetanje. Jedan od znakova da Phalaenopsis nema dovoljno svetla je izostanak cvetanja i češća pojava keika. Keiko je mlada orhideja koja se javlja na cvetnoj stabljici umesto cveta. Kada razvije par listova, može se odvojiti od matične biljke pa uz malo nege, pojaviće se i prvi cvetovi. Preko leta može se izneti napolje ukoliko joj obezbedite zaklon od jakog sunca, vetra i kiše.

IDEALNA TEMPERATURA

Odgovara joj raspon između 18 i 30 stepeni. U kraćim periodima mogu izdržati i na odstupanjima (16-37℃). Od hladnoće joj lišće požuti i otpadne, dok sa druge strane od prejake temperature i direktnog sunca bude spržena.

VLAŽNOST-ZALIVANJE

Optimalna vlažnost vazduha je između 50-70%. Ali ne brinite kako ćete to postići. Ključ je u zalivanju. Zaliva se potapanjem u vodu – cela posuda se uroni u vodu i ostavi da odstoji 1-2 sata. Za to vreme supstrat (kora) u koji je orhideja posađena upije vodu, a svaki višak koji se naknadno ocedi, treba ukloniti iz tacne ili ukrasne saksije u kojoj je držite. Za vreme cvetanja obavezno ih treba prehraniti specijanim đubrivom za orhideje. Bez dovoljno hrane, cvetovi su manji, a i pupoljci žute i otpadaju. Phalaenopsis voli visoku vlažnost vazduha, pa je poželjno orošavanje po listovima, ali nikako se ne preporučuje prskati cvetove, jer se javljaju pege po laticama. Izbegavajte prskanje orhideja uveče, jer je zbog pada temperature veća  mogućnost pojave gljivičnih oboljenja. U prodaji postoje posebne saksije za orhideje koje propuštaju vodu na duplo dno koje je ispod korena biljke i tada vodena isparenja gode biljci. Zalivanje je najbolje rano ujutro, a učestalost zalivanja zavisi od klimatskih uslova. Zimi se zaliva jednom nedeljno, a leti dva puta. Između dva zalivanja zemljište mora u potpunosti da se prosuši. Zalivajte kišnicom ili vodom koja je stajala jer voda sa česme je hemijski tretirana i neće biti najprijatnija za orhideje. U toku cvetanja potrebno je češće zalivanje.

CVETANJE

Kada prođe cvet ne očajavajte, vaša orhideja ne umire niti je realno da cveta 12 meseci u godini. Period cvetanja traje od 4 do 12 nedelja tokom leta.  Nakon cvetanja, cvetnu dršku trebalo bi odrezati dva članka ispod prvog cveta pa će se, u slučaju da je orhideja dobro negovana, na tom mestu pojaviti novi cvetovi. Ponekad se čitava cvetna drška nakon cvetanja osuši, tada se seče pri osnovi i nakon 3 meseca možete očekivati novu cvetnu dršku i nove cvetove. Česta pojava je da pupoljci kod orhideja požute i otpadnu. Uglavnom, do toga dolazi iz dva razloga – prvi je nedovoljna prehrana, a drugi je temperatura. Za uspešan uzgoj Phalaenopsisa temperatura se ne bi smela spustiti ispod 15oC. Budući da su uglavnom smešteni na prozoru, temperatura se može naglo spustiti i na taj način oštetiti pupoljke, koji zbog toga žute i otpadaju. Za vreme ekstermno niskih temperatura, odmaknite orhideju od prozora, ili je premestite na južni prozor, ali samo zimi kada nema sunca. Do sušenja pupoljaka može doći i kada je u prostoriji visoka temperatura vazuha, pa je potrebno češće zalivanje i orošavanje biljke. Srećom, par žutih i otpalih pupoljaka ne znači da će se cela orhideja osušiti u najgorem slučaju, smanjiće se broj cvetova, ali biljka će i dalje cvetati ukoliko ima dovoljno hranljivih sastojaka, stoga je još jednom potrebno naglasiti važnost prehrane. Proces cvetanja kreće kada temperatura krene da oscilira za više od 5 stepeni preko noći u odnosu na dan (18-30℃) i da bi podstakli cvetanje preko leta dobro je noću držati otvoren prozor na kome se orhideja nalazi.

Presađivanje

PREHRANA

Đubrivo je od velike pomoći za uzgoj i cvetanje orhideje. Preko zime je period mirovanja i prehrana se ne koristi. Čim krenu da niču mladice i novi listovi kreće se sa prehranom. Koristi se prilikom svakog drugog zalivanja. Pošto su orhideje izuzetno osetljive, koristi se 1/3 koncentrata đubriva, a pametnije je uzeti posebnu prehranu za orhideje u specijalizovanoj prodavnici. Bez dovoljno hrane, cvetovi su manji, a i pupoljci žute i otpadaju. Jednom mesečno orhideje zalijte samo običnom vodom bez dodanog đubriva, da bi ste isprali zaostale ostatke minerala sa korenja. 

PRESAĐIVANJE

Ukoliko je vreme za presađivanje morate obratiti pažnju na neke detalje. Orhideje su tropske biljke koje rastu oko drveća, na njima ili njihovim korenima. Praktično ne dodiruju zemlju i zbog toga se klasična zemlja i humus ne koriste u ovom slučaju. Možete kupiti ili sami napraviti supstrat za orhideje koji se sastoji od mahovine, kore drveta, lišća i drugog korenja. Orhideje vole „tesno“ okruženje i prilikom presađivanja ćete je smestiti u malo veću saksiju (da je širina saksije najviše za jedan prst šira od prethodne). U proseku, orhideje se presađuju svake 3 godine, ali sami procenite stanje Vaše orhideje i optimalno vreme presađivanja. U slučaju starog raspadnutog supstrata prekrivenom belom prevlakom, najbolje je da obavite presađivanje. Presadite je u specijalnu zemlju za orhideje koja se sastoji od idealnog promera tresetnog supstrata i kore jelovog drveta. Staro, trulo i bolesno korenje odstranite makazama, a potrudite se da skinete što više stare zemlje (kore) s njega. 

orchidblogspojeno

SAVET PRILIKOM KUPOVINE

Nemojte da Vas zavede i očara lepota orhideje i njenih živopisnih cvetova. Fokusirajte se na njen izgled, i posebnu pažnju obratite na listove. Oni moraju biti čvrsti, zeleni, okrenuti na gore i ne smeju biti suvi, žućkasti niti tamni. Pored cvetova, biljka mora imati i dosta pupoljaka, jer će u tom slučaju ona duže cvetati.

Orhideja jeste simbol ljubavi, ali kao što vidite ova lepotica zahteva i ljubav sa Vaše strane. Uz adekvatnu negu ona može da cveta godinama i ulepšava Vaš dom. Trud oko nege je neuporediv sa njenom lepotom i zato istrajte sa Vašom orhidejom i uživaćete u prelepim živopisnim cvetovima.

280 Responses

 1. Any

  ZAsto su orhideji sa obe grane opali pupoljci ,kako da je isecem da bi opet cvetala ?

  • Marko Rajic

   Poštovanje, nekad se pupoljci ne otvore, ali u većini slučajeva zbog velike toplote dođe do sušenja, pa bi trebalo povesti računa o zalivanju, ili ukoliko je biljka blizu grejnog tela trebalo bi je premestiti. Cvetnu dršku je potrebno skratiti dva članka ispod cveta koji se prvi razvio, jer je moguće da biljka ponovo razvije bočnu granu a ukoliko dođe do sušenja cvetne drške odrezati celu da bi mogla ponovo da se formira cvetna drška. Obavezna je prehrana.
   Veliki pozdrav

 2. Vide

  Postovani
  jucer sam uzeo supruzi Leptir Orhideju i nakon sto je provela noc u autu(sve je bilo ok) jutros sam je unio u stan da joj je poklonim ona je jednostavno uvenula,tj spustila cvijetove 🙁 promjena temperature joj je ocito zasmetala zar ne?sta da radimo?LP iz Vienne

  • Marko Rajic

   Poštovani,
   Hvala Vam puno na pozdravima. Vašoj orhideji je verovatno zasmetala niska temperatura,pa je zbog toga došlo do uvenuća cvetova, kao što ste i sami već pretpostavili. Orhideja je jako osetljiva kako na visoke tako i na niske temperature. Najbolje je da cvetove koji su uveli odstranite,a ako je ostao neki svež cvet ili pupoljak ostavite ga na cvetnoj dršci. Ukoliko su Vam svi cvetovi uveli, odsecite cvetnu dršku, dva članka ispod prvog cveta, jer je moguće da ona ponovo razvije cvetove na tom mestu. Ako se cvetna drška potpuno osuši, odstranite je pri osnovi, da bi mogla da se formira nova. Orhideju držite u blizini prozora, ali pazite da ne bude na direktnom suncu, potapajte je (1-2 sata) redovno na svakih 7 do 10 dana, u zavisnosti da li Vam je u stanu toplije ili hladnije. Da li je Vašoj orhideji potrebno zalivanje, najbolje ćete oceniti po boji vazdušnog korenja, ako je zeleno to znači da je ona zasićena vlagom i da još uvek nije vreme za zalivanje. Ukoliko je boja korenja svetlo zelena ili čak beličasta, znajte da je Vašoj orhideji potrebna vlaga. Obavezno prehranjujte biljku, i to kada primetite da su krenuli novi listovi, najbolji period je od marta do oktobra.
   Srdačan pozdrav za Vas iz Beograda.

 3. Ivana

  Postovani,
  da li je dobro sto sam orhideju stavila,umesto na prozor,na policu? Razlog je taj sto je dnevna soba sva u staklu i bojim se da,ako je budem stavila na prozor,ce orhideja uvenuti zbog velike kolicine sunceve svetlosti. Na polici je naspram prozora. Tako da ima i svetla,ali ne tako direktnog.
  Hvala unapred!

  • Marko Rajic

   Poštovana,
   Orhideja ne voli direktnu sunčevu svetlost, jer njeni zraci mogu da sprže listove.Ako Vam je polica u blizini prozora, a da nije izložena direktnom sunčevom zračenju, biće idealno mesto za Vašu orhideju. Povedite računa da ona nije na promajnom mestu.
   Veliki pozdrav

 4. Ana

  Postovani, kupila sam prehranu za Orhideju, procitala sam na ambalazi da se jedna kasicica toga se rastvori u 2 litra vode. Sada mi nije jasno na koji nacin vrsim zalivanje sa prehranom, da li mi mozete detaljno objasniti, ovo je moja prva biljka nemam bas puno iskustva 🙂 Unapred hvala, i srdacan pozdrav sa suncane Malte.

  • Marko Rajic

   Poštovana,
   Zahvaljujemo Vam na pozdravima. Kada je u pitanju prehrana orhideje, najbolje je da se pridržavate uputstva na samoj ambalaži. Krenite sa prehranom kada krene vegetacija (mart-oktobar). Način prehrane je isti kao i kod zalivanja, u vodu u kojoj ste rastvorili koncentrat sa hranljivim materijama, potopite posudu sa orhidejom, i držite nekih sat vremena, a zatim izvadite i sačekajte da se ocedi višak vode. Najbolje je prehranjivati svako 2 ili 3 zalivanje, to je na nekih mesec, mesec ipo dana. Sve ostalo o nezi orhideje mozete pročitati na našem blogu. Ukoliko imate nekih nedoumica, slobodno nas kontaktirajete. Srećno sa negom i srdačan pozdrav iz Beograda 🙂

 5. Mirjana

  Kada kazete iseci ispod dva „clanka“, da li mislite na one male izdanke na grani? Ako sam dobro to razumela, treba cvetnu granu iseci ispod ta dva izdanka od prvog donjeg cveta na cvetnoj grani. Molim razjasnite mi. Takodje, gde se moze kupiti prehrana za orhideje i da li se moze, u nedostatku iste, orhideja prehranjivati rastvorom tecnog djubriva za cvetne bilhke. Hvala i pozdrav.

  • Marko Rajic

   Poštovana,
   Dobro ste razumeli, članci su ona mala zadebljanja na cvetnoj dršci. Cvetnu dršku sečete 2 članka ispod cveta koji je prvi procvetao, znači to je prvi cvet na dršci. Prehranu za orhideje možete kupiti kod nas ili u nekoj bolje snabdevenoj cvećari ili poljoprivrednoj apoteci. Orhideju možete prehranjivati i tečnim đubrivom za cvetnice. Srdačan pozdrav.

 6. marta

  Molila bi Vas za odgovor,dobila sam orhideju pre nedelju dana,jos ima malo one magle u saksiji ali ja sam je stavila u vodu,jesam li ispravno postupila ili je trebalo da sacekam,jos nesto nemam odgovarajuci prostor za drzanje jer je na prozoru sunce do 11 ujutro i bude dosta jako pa je drzim na stolu,ponekad se malo drmne jer se stol koristi ,jeli joj to problem,jednu sam ranije izgubila a ova je prekrasna i nebi zeljela pogresiti.Unapred Vam veliko hvala.

  • Marko Rajic

   Poštovana,
   Magla u saksiji kako Vi kažete, je znak da u saksiji ima još vlage, pa sledeći put sačekajte da se korenje i supstrat u potpunosti osuši. Vašoj orhideji neće ništa naškoditi to što ste je sada zalili, ali povedite računa da sledeće zalivanje bude na nekih 10 do 14 dana u zavisnosti od uslova u Vašem domu. Najbolje bi bilo da prozor zasenite u periodu dok je jako sunce, povedite računa da orhideja ne bude na promajnom mestu. Ukoliko ste u mogućnosti premestite orhideju na drugo mesto, zbog njene stabilnosti. Srdačan pozdrav.

   • Maja

    Pozdrav , imam 10 orhideja koje su so prije mjesec dana bile savršene, cvjetale, listovi zeleni i odjednom su oboljele, ali nigdje ne mogu da pronadjem slike oboljelih kao sto au moje… ako biste bili ljubazni da mi pomognete , da posaljete mail da vam proslijedim slike da pogledate. Unaprijed hvala.

 7. Marina

  Postovani,kada se orhideja potapa u vodu da li i od gore treba da je u vodi tj.celo korenje?

  Pozdrav

  • Marko Rajic

   Poštovana,
   Zalivanje orhideje se vrši, potapanjem cele posude u kojoj se ona nalazi. Povedite računa da listovi ostanu suvi, znači supstrat sa vazdušnim korenjem se potapa u vodu. Srdačan pozdrav.

 8. jasna

  Postovani, dobila sam na poklon orhideju pre nelih mesec dana. Listovi su i dalje lepe zelene boje ali su klonuli, nisu onako uspravni nego au pali na saksiju. Ona tera novu granu i ima jos neki cvet na vec postojece grane. Ne znam kako da je sacuvam??? Uvenule su mi tako vec dve orhideje, prvo lisce tako klone a onda koren potamni i jednostavno istruli.

  • Marko Rajic

   Poštovana,
   Koren može da truli od preteranog zalivanja, pa ga je najbolje odstraniti prilikom presađivanja. Niste nam rekli dovoljno informacija u vezi vaše biljke, gde držite orhideju, da li ona ima dovoljno svetlosti, kolika je temperatura u vašem domu, kako je zalivate i koji je vremenski razmak između zalivanja? Obavezno koristite prehranu za orhideje. Srdačan pozdrav.

   • jasna

    Postivani,
    orhideju drzim na polici blizu prozora jer na prozoru ne mogu, u stanu imam CG tako da je temperatura normalna, a zalivam je kad vidim da je korenu potrebno tj gledam boju korena, kad je korenje bledje zelene boje zalijem je, odprilike na svakih 7dana. Najvise me brine to sto je lisce palo, a i dalje je lepe zelene boje. Da li je to normalno da im lisce ne bude uvek uspravno???

    • Marko Rajic

     Poštovana,
     Ako su listovi jos uvek zeleni i jedri a nisu smežurani, nema potrebe za brigom. Moguće da je mala vlažnost vazduha u vašem stanu, pa je orhideji potrebna dodatna vlaga, što ćete postići orošavanjem listova, ali pazite da voda ne dospe do središta biljke jer će u protivnom doći do truljenja i propadanja. Pazite da biljka nije na promajnom mestu. Srdačan pozdrav.

    • Jelena

     Postovana,
     Dobila sam orhideju pocetkom marta mjeseca i tokom kjetnjeg perioda bile su jako visoke temperature. Jedno vrijeme, citav mjesec jul, ja nisam bila u prilici da se propisno brinem o mojoj orhideji i brigu o njoj sam ostavila nekom drugom. Za tih mjesec dana njoj su se stabljike potpuno osusile i bila sam primorana da ih odstranim do skoro samoga kraja. Listovi i korijen su mi ostali potpuno zdravi. Interesovalo me da li ima jos sansi da izrazstu nive stabljike nakon nekog vremena i ima li orhideja sanse da prezivi.
     Inaprijed hvala na pomoci.
     Pozdrav iz previse sumcanog Kotora. 😄

     • Dr Milica

      Poštovana,
      Nema potrebe za brigu, Vaša orhideja će ponovo cvetati, pročitajte detaljno tekst o održavanju orhideje na našem blogu.
      Srdačan pozdrav iz Beograda.

 9. Snezana

  Interesuje me nesto vise o keiki pasti. Kada je najbolje da se upotrebi tj. koliko orhideja treba biti stara. Postoji li neko pravilo ? Hvala. Pozdrav.

  • Marko Rajic

   Poštovana,
   Keiki pasta predstavlja kombinaciju stimulativnih hormonskih komponenti i služi za indukciju rasta neizdiferenciranih pupoljaka na cvetnoj stabljici prvenstveno kod vrsta iz roda Phalaenopsis. Neizdiferencirani pupoljak kod Phalaenopsis-a može razviti cvetnu stabljiku ili novu mladu biljku, keiki. Keiki pasta se primenjuje samo kod neizdiferenciranih pupoljaka kako bi stimulisala rast, ali se ne može predvideti da li će se razviti nova mlada biljka ili cvetna stabljika. Mlada keiki biljka će za neke 2 do 3 godine formirati cvetnu dršku sa cvetovima. Keiki pastu primeniti kada je orhideja starija od 3 godine. Za sve detalje oko njene primene najbolje da kontaktirate proizvođača ili nekog uzgajivača orhideja.
   Srdačan pozdrav.

 10. Ena

  Moja orhideja je trenutno u punom cvatu, ima 11 prelepih cvetova. Zalivam je jednom nedeljno, potapanjem, sačekam da se ocedi… Nije izložena direktnoj sunčevoj svetlosti.
  Ima četiri lista i dva lista koja su bliža saksiji du počela da blede. Nisu više maslinasti, nego svetlo zeleno-žućkasti. U čemu grešim?

  • Marko Rajic

   Poštovana,
   Moguće je da Vaša orhideja odbacuje stare listove, to se dešava jednom godišnje, jedan ili dva donja lista požute. Moj savet je da nakon što prođe cvetanje, proverite u kakvom je stanju vazdušno korenje, pa ukoliko je počelo da truli, odstranite ga i naravno listove koji su žuti. Pažljivo vratite orhideju u supstrat, gledajte da korenje bude nabijeno, jer orhideje vole kada im je tesno. Takođe povedite računa da Vaša orhideja ne bude na promajnom mestu.
   Srdačan pozdrav.

 11. dm

  Postovani, dobila sam orhideju na poklon prije desetak dana, listovi su zeleni i cvrsti, supstrat je vlazan, drzim je u blizini prozora, ali su mi cvjetovi jedan po jedan poceli da se suse. Mozete li mi reci u cemu je problem? hvala.lp

  • Marko Rajic

   Poštovana,
   Vašoj orhideji verovatno prolazi faza cvetanja, pa se zbog toga cvetovi suše. Pročitajte na našem blogu sve o nezi orhideja, a mi Vam držimo palčeve i nadamo se da će Vaša orhideja ponovo cvetati.
   Srdačan pozdrav.

 12. Sanja

  Postovani,kupila sam tecno djubrivoza orhideje,na uputstvu pise da se 15ml rastvori u 2l vode,pa me zanima da li ostatak rastvorenog djubriva koje ostane u flasi se sme koristiti i za sledece potapanje….Hvala

 13. Ljiljana

  Dobar dan dobila sam jednu orhideju pred tri mjeseca cvala i vise ne cvate sad tera mladi listic dal ju smijem prehraniti i kako a jednu sam dobila za osmi mart phalenopsis nju sam prihranila prskajuc po listovima oba dvije mi stoje na polici nasuprot od prozora ali na toj drugoj sta je puna cvijeta dva lista su se objesila na sakriju dali je to normalno nisu uspravno hvala pozdrav iz bjelovara

  • Marko Rajic

   Poštovana,
   Kod orhideje se razlikuju dve faze razvoja, kada ona cveta i kada formira novi list. Te dve faze se smenjuju naizmenično, znači kada formira cvet, ne formira list i obratno. Možete da je prehranjujete, tako što ćete je potopiti u rastvor sa đubrivom za orhideje ili koristeći štapiće za prehranu orhideja. Pridržavajte se uputstva koje je na ambalaži prehrane. Nemojte prskati listove orhideje sa đubrivom, možete ih orošavati samo sa vodom. Pročitajte detaljnije sve o nezi orhideja na našem blogu, a mi Vam želimo da što češće uživate u njenoj lepoti.
   Srdačan pozdrav iz Beograda.

 14. Tatjana

  Poštovani,
  Dobila sam Orhideju (Phalaenopsis) za rođendan i nekoliko dana nisam skidala ukrasnu foliju koja je prekrivala saksiju i lišće. Kad sam skinula foliju primetila sam na nekim (ne svim) listovima na vruhu ima crvenkastu boju što me je zabrinulo, jer niko nigde ne spominje tu pojavu pa sam samim tim sigurna da nije normalno i da joj nešto fali. Korenje koje viri iz saksije je normalno i saksija je providna. Nadam se da sam vam pružila dovoljno informacija i da mi možete pomoći.
  Srdačan pozdrav 🙂

  • Marko Rajic

   Poštovana,
   Pojava crvenila kod listova Phalaenopsisa je posledica ili genetike ili veće količine sunčeve svetlosti. Kod Phalaenopsisa koji imaju roze, ljubičaste ili crvene cvetove, dolazi do pojave crvenila na naličju listova, na ivicama ili obodu lista. Za to je odgovoran antocijanin, pigment crveno-plave boje, koji se nalazi u svim tkivima viših biljaka. Takođe, crvenilo može biti i posledica veće količine sunčeve svetlosti. Ti listovi su osetljiviji, jer moze doći do opekotina lista. Poželjno je biljci postepeno smanjivati količinu sunčeve svetlosti i na taj način sprečiti njeno propadanje. Nadamo se da smo Vam bar malo pomogli. Sve detalje o gajenju orhideje pročitajte na našem blogu.
   Srdačan pozdrav.

 15. Suzana

  Pozdrav.Dobila sam orhideju za osmi mart.Prvih sedam do deset dana,sve je bilo ok,zapravo otpali su pupoljci,brzo..Poslije nekog vremena otpala su mi tri lista pri dnu,samom i cetvrti je pozutio i uvenuo kroz sredinu..Isto tako na nekim cvjetovima primjetim neke kao tamne fleke..Zalijevah jednom sedmicno,pola solje,jer mi rekose da potapanjem se moze unistiti i vlazih jednom listove i cvijet..Plasim se da nece uvenuti,nznm sta da radim..Koji je ispravan proces zalijevanja?Prehranu i substrat za orhideje ne nalazim nigdje..Korijen je ok,vidim da je zelen..U saksiji mjesta ima,rekose pri kupovini,da moze dvije do tri godine u njoj..A,ne znam,da li sad da je presadjujem kad je u cvatu??Sta se desava,nznm..Molim vas za pomoc..Ne zelim da ugine..

  • Marko Rajic

   Poštovana,
   Orhideje se zalivaju potapanjem u vodu. Detaljnije o tome pročitajte na našem blogu o nezi. Listove možete orošavati, nikako cvetove. Pri tom pazite da višak vode ne dospe do središta biljke, jer može doći do truleži i propadanja biljke. Orhideji više prija manjak, nego višak vode. Za listove koji su otpali, pretpostavljamo da je biljka kupljena sa žutim listovima, ili je u Vašem domu veoma toplo ili hladnije. Prehranu i supstrat možete naći u svim bolje snabdevenim cvećarama, ili poručite od nas. Sa prehranom bi trebalo krenuti od proleća. Nemojte biljku još presađivati, već to uradite kada ona bude stara oko 3 godine, i to kada nije u cvetu. Orhideja voli kada joj je tesna saksija, tako da ne žurite sa tim. Pazite da Vaša orhideja ne bude na promajnom mestu. Pažljivo pročitajte naš tekst o nezi orhideja. Držimo Vam palčeve, i srećno sa gajenjem ove prelepe biljke.
   Srdačan pozdrav.

 16. Dragana

  Postovani,
  Dobila sam orhideju u decembru,cvat je trajao nekih mjesec dana i opao. Stabljiku sam odsjekla ispod drugog clanka,od tada sve stoji isto, ne pojavljuju se ni nove liske i boja im je maslinasta.Zanima me jeli tako i treba da je bude,kada bi trebalo ponovo da cvate i dali treba da sada pocnem da dodajem prehranu.Srdacan pozdrav…

  • Marko Rajic

   Poštovana,
   Na osnovu Vašeg opisa, pretpostavljamo da je nastupio period mirovanja. Ovoj biljci je neophodna prehrana, da bi se ponovo pojavili prekrasni cvetovi po kojima je prepoznatljiva. Najbolje je da se biljka prehranjuje u periodu mart-oktobar.
   Srdačan pozdrav.

 17. SANDRA

  Suprug mi je kupijo orhideju za 8 Mart i do sad je sve bilo ok sve dok zadnja dva lista nisu pocela da zute i imaju neke kafene tacke a drugi listovi su lepi i nemaju problema….sta to moze da bude
  Hvala unapred…☺

  • Marko Rajic

   Poštovana,
   Ukoliko je list mekan i proziran sa žutim flekama, u pitanju je najčešće gljivično oboljenje. Najbolje je zaraženi deo ukloniti, tako što ćete odrezati više tkiva, znači i zdravi deo. Ako je list orhideje čvrst i malo žućkast, verovatno je do toga došlo usled nagle promene temperature ili usled opekotina od sunca. Premestite orhideju na drugo mesto.
   Srdačan pozdrav.

 18. Sanja

  Postovani,
  u avgustu sam dobila orhideju. Neko je vreme je sve bilo super, pa sam je malo zanemarila, pa sam je opet vratila u zivot (novo lisce je pocelo da se razvija). Medjutim, kada sam proveravala da je koren dobar , pri vracanju u saksiju sam/se slucajno odlomili listovi. Zanima me da li orhideja moze da se povrati iz nekog drugog korena – posto vidim da ih ima par, jos uvek zelenih ?
  Hvala unapred.

  • Marko Rajic

   Poštovana,
   Vaša orhideja bi trebalo da se oporavi ukoliko joj je korenje jos uvek zdravo. Koristite prehranu za orhideje. Držimo Vam palčeve.
   Srdačan pozdrav.

 19. Ivana

  Postovani,
  na orhideji su mi se pojave neke bubice nalik paucini,ima ih i na cvetu i pri dnu listova iznutra. Cbetovi su postepeno poceli da se suse i opadaju i pojavile su se tackice po njima. Koren koji je virio iz saksije je bio malo truo,pa sam ga ja odsekla. Inace zalivam je jednom u desetak dana dok se supstrat ne osusi. Listovi su normalne boje,cak je izbio i jedan mladi list. Sta treba da uradim da bih povratila zdravlje mojoj orhideji? Hvala unapred!

  • Marko Rajic

   Poštovana,
   Pretpostavljamo da je Vašu orhideju napao insekt, crveni pauk. To ćete najbolje proceniti kada belom krpicom pređete preko listova, pa ako ostaju crvenkasti tragovi nema sumnje da je u pitanju crveni pauk. Za borbu protiv ove štetočine najbolje je da koristite odgovarajući insekticid. Takođe, bilo bi poželjno da je redovno orošavate, brišete listove i tuširate biljku. Crveni pauk ne voli visoku vlagu, tako da bi bilo idealno biljku staviti u kupatilo, ili naprskati je, prekriti plastičnom kesom i ostaviti tako nekoliko dana. Držimo Vam palčeve.
   Srdačan pozdrav.

 20. Ivana

  Hvala puno na savetu! Odsekla sam cvetove jer su i oni ili bili zahvaceni ovom stetocinom ili su se osusili. Ocistila sam biljku celu,naprskala je vodom stavila kesu preko nje i u kupatilu je sada. Da li mozete da mi preporucite koji je insekticid najefikasniji?

  • Marko Rajic

   Poštovana,
   U bilo kojoj bolje snabdevenoj poljoprivrednoj apoteci potražite insekticid protiv suzbijanja crvenog pauka. Mi Vam preporučujemo Fosfamid, Pentac, Morestan, Kelthane.
   Srdačan pozdrav.

 21. Biljana

  Postovani, imam dve orhideje, obe su napale male sitne bubice, na i ternetu sam nasla da su to skokuni, izvadila sam ih iz supstrata, oprala, suse se trenutno bez supstrata, u jednoj je koren skroz u krug oko saksije a sredina je suplja, i tu je supstrat bio budjav, razvlacile su se niti budje, i videla sam bas sitne crvice, providne. Sta da radim, kako da sprecim da dodje opet do toga, pocela je da pusta cvetnu granu, desetak cm, ne bih da propadne..

  • Marko Rajic

   Poštovana,
   Ukoliko ste u mogućnosti najbolje bi bilo da promenite supstrat tj. da presadite orhideju u novi supstrat, jer postoji mogućnost da je supstrat zaražen. Takođe, dezifinkujte posudu u kojoj ćete posaditi orhideju. Prehranjujte Vašu biljku, a mi Vam držimo palčeve. Srdačan pozdrav.

 22. Jasmina

  Poštovani, možete li mi pomoći ?! Imam orhideju phalaenoposis , nekoliko dana je bila potopljena u vodi (da ne objašnjavam zbog cega…nemarnost😏) i jedna drska joj je skroz uvenula, a druga pocinje da vene. Listovi su normalne boje. Zanima me, ima li joj spasa? 🙂Da li ovu uvelu drsku da osecem do kraja?
  Srdačan pozdrav!!!
  Hvala!!! 😊😊😊

  • Marko Rajic

   Poštovana,
   Usled preterane vlage može doći do pojave truleži korena. Odsecite obe drške, ukoliko na njima nema više cvetova. Orhideju nemojte zalivati neko vreme. Sačekajte da se u potpunosti supstrat osuši, pa biljku tada zalijte. Nadamo se da će Vaša orhideja preživeti, držimo Vam fige!!!
   Srdačan pozdrav.

 23. Nina

  Poštovana,
  dobila sam ovu orhideju i slučajno mi je ispala i drška sa cvetovima je napukla vrlo blizu korena. Ima li joj spasa? :(((((

  • Marko Rajic

   Postovana,
   Vasa orhideja ce uz adekvatnu negu ponovo cvetati. Redovno zalivajte i prehranjujte biljku, a mi Vam zelimo da se sto pre pojavi nova cvetna drska sa pupoljcima.
   Srdacan pozdrav.

 24. Hanka

  Postovani,
  Moje orhideje ponovo cvetaju. Na staroj grani je formirana nova grana koja sada ima pupoljke. Da li mi mozete kazati, da li smem da pridruzim novu granu staroj, s obzirom da nova grana ide skoro pod pravim uglom u odnosu na postojecu I plasim se da ce pasti od tezine pupoljaka koji ce se razviti, nadam se, u cvetove? Kada je najbolje pricvrstiti ovu novu granu za postojecu koja je zakacena za onaj stap? Nadam se da sam postavila pitanje jasno…veliki pozdrav, I hvala na svim savetima

 25. Biljana

  Postovani, posle presadjivanja mi se opet na korenu koji raste nov pojavljuje nesto kao budja, ali ne znam da li je budja i da li je stetno, to su kao bele kratke, jako jako guste dlacice, kao cekinje, obicno sa jedne strane, oko santimetar velicine, mada je koren malo veci samo od toga, na starom nema ali on je drven. Znate li mozda sta je to?

  • Marko Rajic

   Poštovana,
   Teško je ovako bez slike utvrditi šta je to. Ako mislite da je buđa, uzrok verovatno može biti u preteranom zalivanju…
   Srdačan pozdrav.

 26. Gordana

  Poštovani,
  Potrebna mi je pomoć. Ovo mi je prva orhideja pa nisam baš vična u tome gde je treba skratiti. Naima, posle prvog cvetanja skratila sam cvetnu dršku dva članka ispod prvog cveta i na tom mestu je krenula nova cvetna grana. Kada je cvetanje završeno u produžetku te cvetne grane pojavili su se novi cvetovi i oni su prelepi, veliki i sve je u redu. Jedino što je ta nova cvetna grana predugačka…jedno 30-40 cm i ne postoji više mogućnost da stoji uspravno već se krivi na dole. Mislila sam da tu osnovnu cvetnu granu (kada cvetanje završi) isečem do kraja, do lišća i čekam da poraste nova. Da li je to pametno uraditi?

 27. Marina

  Poštovani, juče sam kupila patuljastu orhideju. Cvjetne drške su joj skratili na pola. Korijen sam pogledala i nije baš zadovoljavajući. Mislim da joj supstrat ne odgovara. Jedna korijenova žila je samo živa ostale su suve. Da li da odstranim sve suve žile i da je presadim u drugi supstrat?

  • Marko Rajic

   Poštovana,
   Ako je mahovina supstrat nemojte je menjati, ostavite za sada biljku tako kako jeste, redovno je zalivajte i prehranjujte, pratite njen razvoj, pa ukoliko ne dodje do cvetanja ili listanja, Vi tada uklonite korenje za koje smatrate da je suvo.
   Srdačan pozdrav.

 28. Borka

  Postovani Marko,dali se orhideje priliko cetanja mogu prehranjivati.Hvala unapred na odgovoru.

  • Marko Rajic

   Poštovana,
   Biljku prehranjujte prehranom za orhideje u toku vegetacije, u periodu od marta do oktobra, tako da je slobodno možete prehranjivati.
   Srdačan pozdrav.

 29. Aleksandra

  Zdravo Svima. Imam orhideju phalaenopsis. Pridrzavam se svih pravila u odrzavanju, redovno zalivam, cvetaju odlicno, cvet je kvalitetan I lep, Ali su mi listovi na jednoj Biljci klonuli, nisu Cvrsti. Sta da uradim da ne izgubim Biljku ? Hvala vam unapred. Pozz

  • Marko Rajic

   Poštovana,
   Ako redovno zalivate i prehranjujete biljku kako kažete, nema potrebe za panikom.
   Srdačan pozdrav.

 30. Dajana

  Postovani,

  dobila sam orhideju u februaru, cvetovi koji su bili tada su opali posle 10-ak dana, i nakon nekoliko dana poceli su da se pojavljuju novi pupoljci.
  Procvetala je bolje nego kad sam je dobila.
  Medjutim pre 2-3 dana sam primetila da su 2 lista na samom dnu pocela da gube zelenu boju i da su malo meksi nego ostali i da je stabiljka sa vrha dobila zutu boju…cvetovi su i dalje u punom cvatu 🙂
  Sta da radim? Kako da je spasim?

  Unapred zahvalna.
  Pozdrav,

  • Marko Rajic

   Poštovana,
   Cvet orhideje traje oko 3 meseca, nakon toga sledi period mirovanja kada biljka formira novu lisku. Donji listovi su stari i kada potpuno izgube svoju funkciju, odstranite ih. Takođe, na isti način postupite i sa cvetnom drškom. Detaljnije o tome pročitajte na našem blogu. Proverite u kakvom je stanju korenje, da li ima naznaka pojave truleži. Povedite računa o zalivanju i prehrani biljke, u letnjim mesecima zbog velike toplote, bilo bi poželjno orošavanje listova.
   Srdačan pozdrav.

 31. Mila

  Postovani imam jednu orhideju koja necveta vec dve godine je imam nije ni imala cvet kad sam je kupila bila je malecka neznam kako da prostavim sliku nije ova vrsta nego neka druga ima tamno zelene listove sa svetlo zelenim sarama

  • Marko Rajic

   Poštovana,
   Moguće da Vam orhideja nema dovoljno svetlosti, pa usled toga ona izbacuje samo listove. Morate koristiti prehranu za orhideje i redovno je zalivati. Na osnovu vašeg opisa pretpostavljamo da je reč o hibridu, Phalaenopsis philippinensis ili je ipak neka druga vrsta!? Proverite na Google-u na osnovu slike da li je to Vaša biljka.
   Srdačan pozdrav.

 32. Sandra

  Kupila sam 3 orhideje moje prvo cveće 😊 i ne bih volela da mi uvene imam ih par dana listovi su već boli malo klonuli kad sam ih kupila i evo i da l je su takvi kao i cvetovi klonuli su.. uzela sam i zemlju za orhideje da li će pomoću ako je dodam malo u saksiju i fa libreta da kupim doradu tu tečnost?
  Hvala puno i pozdrav

 33. Marko Rajic

  Poštovana,
  Za početak potopite orhideju u vodu, koristite prehranu za orhideje. Pročitajte na našem blogu detaljno o održavanju. Vrlo je moguće da ste kupili biljke kojima cvet već prolazi. Nema potrebe da dodajete supstrat jedino ako u saksiji ima prostora za to, orhideja voli kada joj je tesno, a fa libreta nam nije poznato.
  Srdačan pozdrav.

 34. Jenny

  Poštovani,

  nakon mog nestručnog djelovanja, pojavile su mi se mušice u supstratu orhideje, pretpostavljam da je od kore banane za koju sam negdje pročita da je dobro kao prehrana. Korijenje je sivo , ali kad ih zalijem pojave se nove mušice. Ne znam da li da obavim novo presadjivanje jer je period cvjetanja.

  Unaprijed hvala na odgovoru

  • Dr Milica

   Poštovana,
   Sačekajte da se završi period cvetanja, pa tada zamenite stari supstrat sa novim, a pre toga dobro operite posudu u kojoj je orhideja.
   Srdačan pozdrav.

 35. Jovana

  Postovani,
  dobila sam orhideju na poklon nisam je zalivala nedeljama jer je u saksiji bilo vode koju sam ja prosipala, i posle nekog vremena sam je zalila potapanjem u vodu, pre dva dana opao joj je jedan list, a danas jos tri,i vise nema ni jedan a puni su vode kada su opali,i kapljica se pojavila niz stabljiku,uvela je i cvetovi opadaju a pre toga su promenili boju u zuckasto,sta da radim?
  Inace stoji mi pored prozora na stolu ispod tv i izmedju dva racunara,promaje nema,uvucena je,a mozda joj je toplo od racunara.Mogu jedino da je premestim na komodu u sobi, ali iznad komode je klima,i kad budem koristila klimu da li ce joj smetati nagli pad temperature.
  Razmisljala sam i prihranu da kupim,da malo zivne,ne znam sta se desava,molim za pomoc?

  Hvala

  • Dr Milica

   Poštovana,
   Na osnovu Vašeg opisa i slika koje ste nam poslali, pretpostavljamo da se biljka osušila. Orhideji je potrebna vlaga, a ona teško da je imala, obzirom da ste prosipali vodu i da stoji u blizini računara i tv-a gde je veliko zračenje i toplota. Ne znamo u kakvom je stanju koren, i da li se na osnovu njega biljka može povratiti. Mada možete pokušati, morate je staviti na neko drugo mesto, što dalje od uređaja, a pritom da ima dovoljno svetlosti. Koristite prehranu, a mi Vam držimo palčeve, možda ipak ima nade.
   Srdačan pozdrav.

 36. Jelena

  Postovani,
  Obozavam orhideje ali kod mene nesto nece da traju. Pridrzavam se svih „pravila“ ali nesto im ne odgovara. Imam cetiri, na oko izgledaju lepo (jos imaju cvetove) ali korenje i lisce nisu u sjajnom izdanju.
  Upravo sam jednoj odsekla skoro svo korenje (ostavila sam par u nadi da ce preziveti) sve je skoro zuto i suvo.
  Prvo sto me zbunilo je to sto sam videla sa ima sundjer ispod same biljke i u tom delu je plavkasta boja (jel to treba da bude tu???).

 37. Jelena

  Slucajno prosledih a da nisam zavrsila 😀
  Elem, na jednom listu ima ogromna fleka sa sitnim belim tackicama (kao da se ubudjalo) pa da li ja smem taj deo lista da odsecem i malo deo zdravog lista?
  I na dve orhideje su mi listovi klonuli – stoje na dole, preko saksije (te dve orhideje imam duze) dok na novim orhidejama jos listovi lepo stoje.
  Koristim prehranu, potapam celu saksiju u vodu koja je odstojala i pocela sam da orosavam lisce (to sam pocela pre neki dan jer do skoro za to nisam znala).
  Poslala bih Vam slike kako izgleda to korenje i lisce (samo ne znam kako) jer stvarno ne zelim da mi propadnu a sada su prelepe.
  Hvala puno i pozdrav iz Novog Sada. 🙂

  • Dr Milica

   Poštovana,
   Slike možete poslati preko naše facebook stranice, da bi utvrdili u kakvom su stanju orhideje.
   Srdačan pozdrav.

 38. Tatjana

  Poštovani,

  imam 5 orhideja koje su uredno cvetale tokom nekoliko godina. Onda su sve odjednom prestale da cvetaju od febrara-marta ove godine. Promenila sami supstrat za orhideje, redovno ih zalivam, listovi su lepi, čvrsti i zeleni. Molim Vas za savet šta da učinim da bi ponovo počele da cvetaju?

  • Dr Milica

   Poštovana,
   Orhideje nekada imaju periode mirovanja, tj. period bez cveta. Ukoliko ih redovno održavate kao što ste naveli, nema brige. Budite strpljivi, Vaše orhideje će ponovo cvetati.
   Srdačan pozdrav.

 39. Iva Curcic

  Postovani… MOLIM VAS ZA POMOC, uzela sam od drugarice pre dve nedelje orhideju da probam da je spasim, ali izgleda da negde i sama gresim. Naime imala je jednu granu koja se potpuno u gornjem delu osusila, ali i pri dnu i celu granu sam isekla. Takodje sam koren je bio negde izrazito zut, negde crven, negde zelen, pa sam pomislila da je od prezalivana. Listovi gornji su ubrzo pozuteli i otpali, i tu sad stoji zuti deo, koji ne znam da li da secem? U sredini je jedan na sredini zut list i on krece ceo da zuti i spusten je na dole i dva donja lista od koga je jedan mlad i mali su zeleni i normalni. Takodje posle nedelju dana sam je presadila i promenila joj supstrat, odsekla sam korenje koje je bilo suvo, ali sam ostavila ono koje je kao crveno jer kad pipnem nije suvo nego tvrdo! Ona je zasadjena u zemlju odnosno centralni deo biljke i to jedino nisam dirala jer joj je to potpuno zasticeno i to do sada nisam videla da se tako sadi, morala bih da polomim tu plastiku malu koja je drzi da bi odstranila zemlju, da li to da radim?! Inace je zalivam Blumi djubrivom, stavila sam joj crvene stapice kao prehranu i kako jos da joj pomognem? Zalivam je potapanjem, u prostoriji je sa puno svetla odnosno ima cak i direktog svetla ali je zasticena od tv-a! Unapred hvala Vam punooo na pomoci

  p.s. i taj stp je u sredini pozuteo, otpao je!!! MOLIM VAS POMAGAJTE OCAJNA SAM

  • Dr Milica

   Poštovana,
   Uradili ste sve što bi Vam mi savetovali, imajte strpljenja, i vodite računa o zalivanju da ne preterate. Držimo Vam palčeve.
   Srdačan pozdrav.

 40. N

  Poštovana, imam orhideju oko mesec dana. Kad sam je tek dobila primetila sam da donji (mladi) listovi su svetlije zeleni (da žute) u odnosu na gornje listove i jednu braon fleku na gornjem listu. Taj list sam tu gde je fleka odsekla i stavila sam cimeta na njega. Donji su u međuvremenu skroz olabavili i na 1 od njih imaju kao neke 2 crne tačkice odole koje tako stoje od početka. Na cvetovima sam nasla paucine koju sam pokupila i vise se nikad nije pojavila. Sad sam primetila kao neke male braon pečete na cvetnoj dršci. I tamno zeleni listovi su počeli da labave (nema ništa na njima). Imate li ideju šta bi to moglo biti? Ne vidim nikakve bube, ništa. Držim je na severnom prozoru, sa 7 čaša vode oko nje. Jednom sam je samo zalila.

  • Dr Milica

   Poštovanje, deluje da sve radite onako kako treba. Nemojte se plašiti tih fleka jer se one neretko pojave i često nema nikakvih posledica ukoliko se pridržavate upravo svega onoga što je u tekstu i u odgovorima ovde u diskusiji. Veliki pozdrav

 41. Jasmina

  Postovani,
  Prvi put treba da zalijem orhideju. Da li potapam celu saksiju u vodu( do pocetka prve liske) ili samo veci deo saksije treba da bude potopljen?Providna saksija na nekoliko mesta ima uzduzne, tanje otvore.
  Unapred hvala!

  • Dr Milica

   Poštovanje,
   Potapate ceo koren jer on upija vodu. Listovi ne bi trebalo da su pod vodom. Možete potopiti i deo korena ali najefikasniji metod je da ceo deo orhideje „sa zemljom“ bude pod vodom. Procedoru odradite kao prema uputstvu u tekstu 🙂
   Veliki pozdrav

 42. Tijana

  Pozdrav,
  Dugo imam orhideje i stvarno mi uspjevaju.medjutim prije neki dan orhideja kojoj je tek prosao cvijet od 4 mjeseca pustila je 3 nova izdanka i jednu novu granu i onda mi se desio problem.naima jedan izdanak i jedna grana te 4 lista sam osjekla.grana je bila skroz sluzava a listovi su samo poceli otpadati.listovi su bili napuhani kao plik na kozi kad se opecemo.to sam osjekla granu i ta 4 lista.druga grana je za sad zdrava i izdanci sa pupoljcima su nastavili rasti.
  U cemu sam pogrijesila?!
  Inace ih zaljevam 1*7 dana potapanjem u vodu na par sati i tako godinama i ovo se desava prvi put.pozdrav veliki Tijana

  • Dr Milica

   Poštovanje,
   Simptome koje ste opisali su vezani za preveliku vlažnost biljke, korena ili previše stajanja u vodi. To svakako smanjite. Vlažnost vazduha i opšta temperatura se sada u prelaznom periodu generalno menjaju i obratite pažnju na to. Prehrana je obavezna u ovoj situaciji kako bi se biljka osnažila.
   Veliki pozdrav

 43. Biljana

  Postovanje,
  Dobila sam orihedu na poklon i sve je bilo u redu dok pre mesec dana list po list nije poceo da zuti kao i cvetovi koji su bili.Listovi su uvenyuli a stabljika se prepolovila.Kada sam blize pogledala ugledala sam sitno bubice koji su svuda po podlozi orhideja i u korenu koji je prepolovljen.Sta da radim?

  • Dr Milica

   Poštovana,
   Na osnovu toga što ste napisali, verovatno ste preterali sa zalivanjem biljke ili Vam je u kući velika vlažnost vazduha. Bubice koje su se pojavile, nastale su usled prevelike vlage. Ukoliko još uvek nije došlo do truleži korena, preporučujemo Vam da biljku presadite u novi supstrat.
   Srdačan pozdrav.

 44. tijana

  postovani ,
  imam 10 orhideja i do sad nikad nisam imala ovaj problem .
  naime samo sto je prosao cvat poceli su novi pupoljci na obje drske i tad i problemi . listovi su mi se napucili(poput opekotine kad se stvri plik na kozi ) i sami su otpali . ostat sam ojekal pri samomo korijenu , jedna grana je takodjer otisla(ogulio se zadnji sloj stabljike poput koze kad se guli poslije suncanja) druga grana je ostala da raste , da bi kroz par dana vidjela da i ta grana pocela da se susi zajedno sa dva nova izdanka i pupoljcima . dva lista koja su ostala pocela su da se smezuraju , vise ne znam dal joj fali vode ili ima vicska .
  takodjer gledala sma korienje koje je van saksije ko sasuseno a u saksiji zeleno kao i kod ostalig.
  zao mi je jer mi je uspomene i ne bih volila da se bas ona osusi.sta mi predlazete i da li joj ima spasa. dal da ne cekam da se sve osusi nego da ja osjecem i listove i granu i cekam nove izdanke ili da se pomirim da joj nema spasa:(
  veliki pozdrav Tijana

 45. Dr Milica

  Postovna,
  Na osnovu opisa predlazemo Vam da orhideju izvadite iz saksije i proverite korenje u kakvom je stanju, da li je doslo do trulezi u sredistu biljke, i ako je tamo ima, biljci nema pomoci. Trulez nastaje usled prevelike vlage ili preteranog zalivanja. Orhideju potapajte onda kada je supstrat potpuno suv. Drzimo Vam palceve u nadi da ce orhideja preziveti.
  Srdacan pozdrav.

 46. Ljubica

  Postovanje!
  Kod jedne od mojih orhideja na dve cvetne grane pri vrhu su izasli novi listovi i pored njih nove cvetne grane koje redovno cvetaju i jos pored imaju vazdusasto korenje. Sada izgleda kao da jos dve posebne biljke rastu na tim cvetnim granama. Ovako izgleda ogromna. Inace je sasvim zdrava i pocinje da cveta. Treba li to nekako rasaditi ili da ostane ovako. Pozdrav

  • Dr Milica

   Poštovana,
   Pojava nove mlade biljke na cvetnoj dršci Vaše orhideje naziva se keiko. Kada razvije par listova i vazdušno korenje može se odvojiti od matične biljke. Sačekajte da prođu cvetovi, zatim odsecite deo cvetne drške na kojoj se nalazi keiki i tada možete posaditi novu biljku u pripremljen supstrat za orhideje.
   Srdačan pozdrav.

 47. tijana

  Postovana, dobila sam orhideju na poklon prije pola godine, tada je imala cvjetove koji su se postepeno susili i otpadali. od tada moja orhideja ne cveta, listovi su zeleni i crvsti, redovno je potapam u vodu i vlazim vazduh oko nje. U medjuvremenu izbio je jedan novi list, ali i dalje nema pupoljaka i cvjetova. Hvala

  • Dr Milica

   Poštovana,
   Kod orhideje postoji period kada formira novi list, tada ona najčešće ne cveta, i obrnuto. Koristite prehranu za orhideje i budite strpljivi, Vaša orhideja će ponovo cvetati.
   Srdačan pozdrav.

 48. Biljana S.T

  Postovani,
  Vec godinu dana cuvam orhideje i imam 5 vrste ali nikad mi se nije desilo kao sada,naime,pre dvadesetak dana dobila sam tri orhideje u cvatu,za to vreme samo sam ih jednom zalila jer znam da imaju korpicu pri srcu orhideje koja dosta drzi vlaznost mdj. nesto mi nisu bile na izgled kako treba iako su u cvatu izvadila sam ih iz saksije i uocila dosta trulog korenja u sredini saksije i sam dno srca vrha orhideje je crn i pun vode…odsekla sam trulo a sta cu sad sa crnim srcem tj. vrhom…ima li leka …za sada sam oprala donji deo biljke hidrogenom a onda cimetom i vratila u novom supstratu …Moja pitanja su… Sta da radim sa trulim crnim srcem orhideje, iako je u cvatu? i hoce li mi uginuti orhideja zbog toga? Da li da je stavim nad vodom ili je dobro sto sam je vratila u supstratu? Zbog cega se desava da srce tako pocrni i bude puno vode a supstrat i koreni bledo zeleni i suvi,listovi su o.k cvrsti i zeleni, iako nije zalivana desetak dana, od kad je kod mene.Hvala Vam na svakoj pomoci….pozz iz Vranja.

  • Dr Milica

   Poštovana,
   Do truleži dolazi usled preteranog zalivanja. Biljku ne bi trebalo dirati dok je u cvetu. Na osnovu našeg dosadašnjeg iskustva, teško da se biljka može oporaviti. Verovatno Vam supstrat nije odgovarajući. Pokušajte sa novim supstratom. Držimo Vam palčeve.
   Srdačan pozdrav.

 49. Milena

  Postovani,
  Orhideju sam dobila za 8.mart, cvetovi su trajali nekih 15ak dana i onda su otpali, od tad vise nije cvetala. Redovno je zalivam i biljka izgleda zdravo, jedino sto mozda nema dovoljno svetlosti, i nisam joj kratila cvetne drske ni jednom do sad. Da li mozda to trebam sad da uradim? Hvala na odgovoru. Pozdrav.

  • Dr Milica

   Poštovana,
   Slobodno odsecite cvetne drške, koristite prehranu za orhideje. Pročitajte detaljnije tekst na našem blogu o održavanju orhideja.
   Srdačan pozdrav.

 50. Dragan

  Poštovani,
  Kupili ovih dana sa suprugom prvu orhideju. Ne znamo koja je vrsta da bi znali kako da je čuvamo. Na deklaraciji pise Floricultura, 33173, Pink Twilight. Jel nam mozete pomoci i reci o kojoj vrsti orhideja je rec? Hvala.

  • Dr Milica

   Poštovani,
   Pretpostavljamo da je reč o vrsti Phalaenopsis. Detaljnije o održavanju orhideje pročitajte na našem blogu.
   Srdačan pozdrav.

 51. Mirjana

  Imam 3 orhideje koje su bile u cvatu feb-april. Na dvema cvetne grane su se osusile tokom leta, a sada sam primetila da su na jednoj izrasli novi izdanci slicni korenu ali idu uvis pa sam ih ja pricvrstila za potpornu drsku. Da li su to nove cvetne grane? Na trecoj stoje dve zelene cvetne grane ali one miruju i nema nikakvih desavanja na njima. Kada da pocnem sa prehranjivanjem? Imam djubrivo FLORIMO koje je na madjarskom to nagadjam da treba 10-15ml da rastvorim u 2 litre vode i time prehranjujem orhideje. Molim vas da mi razjasnite kada da pocnem i koliko puta mesecno da vrsim prehranu kao i kako da prepoznam nove cvetne grane. Hvala i pozdrav. Mirjana.

  • Dr Milica

   Poštovana,
   Ako je iz cvetne drške bočno došlo do grananja, tada je počela da se razvija nova cvetna grana koja je ista kao i grana na kojoj se razvija. Ukoliko na cvetnoj stabljici dođe do formiranja vazdušnog korenja i pojave listova tada biljka formira – keiko tj. novu mladu biljku. Sa prehranom najbolje da krenete sa početkom vegetacije, od marta do oktobra, i to dva puta mesečno, dok u toku zimskog perioda kada biljka miruje, prehranu znatno smanjite.
   Srdačan pozdrav.

 52. Gorana

  Postovana,da li moze da se spasi orhideja kojoj je lisce propalo,a koren je delimicno zdrav?Naime,letos su bile polivane previse,ne mojom greskom,i od tada pokusavam da ih povratim.Htela sam da ih bacim vec vise puta,ali kad pogledam prilikom presadjivanja u novi supstrat vidi se ipak malo ocuvano korenje.Pre toga su mi mi orhideje bile prelepe,a imam ih vec nekoliko godina.Napominjem da mi te dve orhideje uopste nemaju listove, a na jednoj su se pojavila 3 keika koja sam posadila u novi supstrat,i sad cekam.Mogu li im jos nekako pomoci?Hvala unapred i pozdrav.

  • Dr Milica

   Poštovana,
   Moguće da se Vaša biljka oporavi. Budite strpljivi i pratite šta se dešava. Obzirom da orhideja ima vazdušno korenje preko koga vrši proces fotosinteze, može doći do oporavka, naravno ukoliko je koren zdrav i još uvek nije došlo do pojave truleži.
   Srdačan pozdrav.

 53. milorad matic

  zasto se stavlja sundjer u koren kupovne orhideje i da li se mora odmah vaditi.

  • Dr Milica

   Poštovani,
   Neki proizvođači stavljaju sunđer na dno posude zbog održavanja neophodne vlage. Ako do sada niste imali iskustva u gajenju orhideja, najbolje je da izvadite suđer, jer usled prevelike vlage može doći do pojave truleži korena.
   Srdačan pozdrav.

 54. Goga

  Postovana,primetila sam na obodu saksije sa orhidejom da se pojavljuje mahovina.Vec sam imala slican problem, i to sa oridejom koju sam nosila u cvecaru da mi presade,posle nekog vremena mahovina se pojavila svuda u krug u saksiji.To orhideji nije u pocetku smetalo,ali sam odjednom primetila promenu na listovima,i kad sam je izvadila bio je koren u strasnom stanju.Poceo je da truli,supstrat je bio jako vlazan,ja sam je presadila pa cu da vidim sta ce se desiti.Ova druga je u pupoljcima,izgleda zdravo,ali me plasi da i ona ne propadne od te mahovine,jer definitivno zadrzava vlagu.Polivam je jednom nedeljno,u supstratu je za orhideje,ne znam gde gresim.Hvala Vam unapred na odgovoru,pozdrav.

  • Dr Milica

   Poštovana,
   Mislim da grešite u zalivanju, najbolji indikator da li je biljci neophodna vlaga je boja korena, nemojte se striktno držati pravila da je svakih 7 dana zalivate. Supstrat očigledno reaguje na višak vlage, verovatno se ne prosuši dobro pa samim tim dolazi do pojave mahovine.
   Srdačan pozdrav.

 55. Dragana

  Postovani, tek sam dobila na poklon orhideju, a ne znam joj nista kao ni ostalom cvecu. Zanima me, da li treba odmah da skinem neku visoku plastiku na kojoj su pricvrsceni cvetovi? Ako ne sad, u kom periodu se to skida? Hvala Vam

  • Dr Milica

   Poštovana,
   Plastične drške služe da bi cvetnu dršku držale u vertikalnom položaju, kako prilikom transporta ne bi došlo do preloma iste. Možete ih ostaviti tako sve dok traje cvet, pa ih potom skinite. Sve detalje o nezi orhideje pročitajte na našem blogu.
   Srdačan pozdrav.

 56. Maja Sretenovic

  Kupila sam orhideju jos prosle godine i imala je cvetice. U toku jeseni sam je presadila, dobila je novu granu koja je krenula da pupi a druga da se osusila (ja sam je skratila), i dobila sam i jedan nov list. Drzala sam orhideju na prozoru okrenutom na zapad. Pre neki dan pre nego sto sam htela da je potopim otpala su joj sva tri lista i od jutros sam videla da je i ta grana krenula da se susi. 🙁 . Molim Vas recite mi da li ima nade za nju ne bih je bacila

  • Dr Milica

   Pa moguće da se nešto u zimskim uslovima desilo što joj nije prijalo, čak i otvoren prozor neko vreme bi mogao biti fatalan. Pa postoji mala šansa da u korenu ima snage da izbaci novi list što bi je spasilo. Ukoliko je presađena u providnu saksiju za orhideje držite je tako transparentno bez keramike jer kod orhideje i koren vrši fotosintezu i onda bi se povećale šanse za spas.
   Srećno
   veliki pozdrav

 57. Bojana Uzice

  Postovani, hvala Vam na ovako opsirnom tekstu o nezi orhideja, meni je bas pomoglo. Htela sam da Vas pitam za moju orhideju koju sam dobila pre dve godine u septembru. Tada je bila u punom cvatu. Medjutim, cvetovi su joj opali posle mesecak dana i od tada nije vise cvetala. U medjuvremenu su joj opali svi listovi a grane sam odsekla jer sam procitala da tako treba. Drugarici koja mi je kupila su rekli u cvecari da treba da se zaliva sa 200ml prokuvane mlake vode i ja sam tako radila a onda sam od jedne komsinice cula da ona njenu stalno drzi u vodi i da joj tako cveta i ja sam to uradila i pojavio se jedan list medjutim prilikom preseljenja polomio joj se taj list a ono sto je ostalo meni se cini da je suvo. U drugoj cvecari su nam rekli nesto kao i Vi, da, ako joj je korenje zeleno, ne treba je zalivati a ako je sivkasto, treba joj vode.Drzim je na prozoru i mislim da joj je mnogo svetlosti jer nam je ta strana kuce direktno na suncu skoro citav dan. Korenje joj je cesto sivo. Ne znam treba li da je bacim, ja jos uvek ne bih jer volim orhideje bas i nekako se nadam da ce zivnuti 🙂 Sta bi, po Vama, sad bilo pametno uraditi? Hvala puno u napred i izvinite na opsirnom tekstu! Pozdrav iz Uzica. Bojana

  • Dr Milica

   Poštovanje,
   iz Priloženog deluje da je manje više orhideja mrtva. Držanje u vodi kao i klasično zalivanje nije rešenje za orhideje. Ona mora da se potapa u vodu u kojoj će da odstoji pa onda da se izvuče iz vode kako koren ne bi truleo. Ukoliko smatrate da je koren živ nastavite sa takvim tretmanom a ako ne izbaci uskoro novi list možete je se rešiti i obradovati sebe sa novom i zdravom orhidejom.
   Veliki pozdrav

 58. Dragana

  Poštovani,
  poklonjena mi je jedna starija orhideja, koja ima neobično uske i dugačke listove. Takodje, jednu cvetnu granu koja na svakom članku ima bočne izdanke. Kada sam je dobila bočni izdanci su imali cvetove. Sada posle pola godine, kao da su krenuli listići umesto pupoljaka, ali su i oni bledi, skoro žuti, mislim da se suše.
  Molim vas, možete li mi reći sta da radim sa cvetnom granom? Još jedna stvar, supstrat ima tačkaste bele naslage, da li je to neka bolest, ili naslage od prehrane?
  Hvala unapred, srdačan pozdrav!

  • Dr Milica

   Poštovana,
   teško da bez slike možemo utvrditi o kojoj vrsti orhideje je reč. Bele naslage na supstratu su ostaci soli usled prehranjivanja biljke. Najbolje da prehranjujete orhideju svako drugo zalivanje, kako bi se višak soli sprao sa supstrata.
   Srdačan pozdrav.

 59. Goca

  Postovana,da li se moze i na koji nacin vrsiti razmnozavanje orhideje korenom?Odnosno,da li se moze odvojiti deo korena i ocekivati pojava nove orhideje? Znam da ona ima podzemne krtole,ali nisam jos nigde videla kako se od njih dobijaju nove ,i da li je to ono sto ja vidim u saksiji,zadebljali deo na korenu?Hvala unapred i pozdrav!

  • Dr Milica

   Poštovanje, nama nije poznato da je taj vid razmnozavanja uspešan kod orhideja. Srećno i javite ukoliko ste uspeli.
   Veliki pozdrav

 60. Julijana Todorović

  Poštovana,
  kupila sam Blue Magic VANDA orhideju koju neopisivo obožavam. Koja temperatura ambijenta najviše prija VANDA orhidejama i molim Vas za mišljenje, da li da je preko leta (maj-septembar) držim na terasi na mestu gde nije direktno sunce zbog prozračivanja i dobre cirkulacije vazduha ili preko cele godine u stanu na jednom istom mestu gde ima svetlost i ujednačenu temperaturu ? Možda je bolje da joj ne menjam mesto, ne bih podnela da joj se nešto loše dogodi :-). Hvala Vam unapred na odgovoru. Srdačan pozdrav !

  • Dr Milica

   Poštovana,
   Dnevna temperatura potrebna za rast Vanda orhideja je 30°C ili viša, dok noćna ne sme biti niža od 12°C. Za cvetanje Vandi presudni su dobra vlaga i svetlost (izbegavati direktno sunce). Vašu Vandu možete izneti na istočnu zasenčenu terasu kada spoljašnja temperatura bude iznad 25°C. Orošavajte koren orhideje 3-4 puta dnevno ili ga potopite u vodu na sat vremena jednom dnevno.
   Srdačan pozdrav.

 61. Eva

  Poštovana,skoro sam kupila tri orhideje lepo ih smestila i nakon par dana adaptacije zalila.Dve su uredu a na jednoj su se osušili cvetovi i cvetni pupoljci.Listovi su lepi čvrsti. Šta se desilo,gdesam pogrešila?Hvala.

  • Dr Milica

   Poštovana,
   Pretpostavljamo da ste kupili orhideju koja je promrzla ili joj je prosto prošao period cvetanja, pa je prirodno već počela da odbacuje cvetove. Bitno je da su listovi sveži, čvrsti i zeleni. Odsecite cvetnu dršku, ukoliko to već niste učinili, i nastavite sa negom i zalivanjem.
   Srdačan pozdrav.

 62. Alisa

  Postovani, vidim ovde divnih saveta, ali zelela bih da vam izlozim i svoj problem.
  Imam orhideju koja od pocetka nije bila moja. Stigla je kod mene dok nije bila u cvetanju. Vodila sam racuna o njoj kako najbolje znam i krenula je sa cvetanjem. Medjutim, ona ima dve stabljike cvata i za sada samo 2 cveta koja se cine umorna, malo savijena pri krajevima, a pupoljci ostali kao da se suse. Listovi su lepe zelene boje, ali su opusteni, nisu cvrsti. Korenje nije lepo zeleno nego kao da je trulo, a zemlja je vlazna. Takodje, ona se nalazi u stanu gde je temperatura sasvim normalna, i ima dosta svetla, ali nije direktno izlozena. Da li bih mogla da uradim nesto kao bih pomogla biljki?Da li bi pomoglo da je presadim, iako ima cvet ( da li je uopste to ispravno dok ima cvet i pupoljke.) Hvala unapred i izvinjavam se na opsirnosti.
  Znacilo bi mi da mogu da je „ozivim“.

  • Dr Milica

   Poštovana,
   Očigledno je da ste preterali sa zalivanjem. Najbolje da je zalivate kada je boja korena beličasta, a supstrat u potpunosti suv. Biljku ne bi trebalo dirati dok je u cvetu. Kada prođe period cvetanja tada biljku izvadite iz supstrata, pregledajte u kakvom je stanju korenje, suvo i trulo odstranite. Presadite orhideju u novi supstrat.
   Srdačan pozdrav.

 63. Ana

  Poštovana,
  Hvala pre svega za puno korisnih informacija, koje sam ovde čula. Moja orhideja ima tri mlada izdanka- keika. Sa kolikim brojem korena mogu da je odvojim od majke i presadim i na koji način?
  Unapred hvala

  • Dr Milica

   Poštovana,
   Keiki je najbolje odvojiti od matične biljke kada ima izrasla tri korena dužine 5-7cm i najmanje tri, četiri formirana lista. Keiki odvojte nozem od biljke i presadite u nov supstrat.
   Srdačan pozdrav.

 64. anchyanimasfriend

  Poštovani
  Primetila sam kod svojih orhideja da se povremeno pojavljuju lepljive kapljice( kao smola) na granama, a sada se na jednoj luči i sa donje strane lista. Da li znate šta je uzrok tome i da li je nešto zabrinjavajuće ili je to normalan proces?
  U napred hvala.

  • Dr Milica

   Poštovana,
   Biljka pri intentenzivnom rastu i kada su svi uslovi odgovarajući, izlučuje biljne sokove i tada se može reći da joj odgovara atmosfera u kojoj se ona razvija.
   Srdačan pozdrav.

 65. Vesna

  Dobila sam orhideju pre godinu dana,kada su joj otpali cvetovi,grane su se do pola osusile,odsekla sam ih do mesta gde su bile suve i od tada uopste nije vise cvetala. Izrastaju novi listovi ali nije cvetala skoro godinu dana. Prihranjujem je jednom nedeljno. Kako podstaci cvetanje?

  • Dr Milica

   Poštovana,
   Budite strpljivi, orhideja ima periode cvetanja, nakon toga stvara nove listove, a potom novo korenje. Znači da ima odgovarajući način razvoja. Dok se ovaj period ne završi, biljka neće procvetati. Da bi se podstaklo cvetanje mora da se stvori temperaturna razlika između dnevne i noćne temperature. Stavite saksiju preko noći na prohladno mesto do 15°C. Koristite prehranu za orhideje.
   Srdačan pozdrav.

 66. Sanja

  Postovani,
  Dobila sam orhideju na poklon u oktobru i cvetovi su trajali do januara. Tada su i grane pocele da se suse, pa sam ih potkratila negde do sredine. Ostatak je poceo da dobija neku ruznu braon boju. Da li da isecem i taj deo, ili ce se sam osusiti? Inace, u cvecari sam kupila neko sredstvo za prehranu u stapicima i zena koja tamo radi mi je rekla da slobodno mogu i sada da ga stavim u zemlju. Da li sam pogresili i hoce li to smetati mojoj orhideji?
  Hvala unapred na odgovoru.

  • Dr Milica

   Poštovanje,
   Grana tj. cvetna drška se obično krati na trećem zglobu ali ukoliko ne ostane zelena i krene i dalje da se suši slobodno odsecite sve. Niste pogrešili oko prehrane, ona se koristi tokom cele godine sa tim da se na proleće intenzivira i tako sve do kraja jeseni.
   Veliki pozdrav

  • Dr Milica

   Poštovanje,
   ima slučajeva kada se biljka bez listova „vratila u život“ i krenula da lista pre svega jer njoj i koren obavlja fotosintezu. U tom slučaju držite je u providnoj saksiji ili posudi. Što se tiče drugog pitanja tu je već manja verovatnoća ali Vi stavite deo lista u vodu pa nam javite razvoj situacije. Da li je uspelo i da li je pustio žile.
   Veliki pozdrav

 67. Tanja

  Poštovani,
  Molim Vas za pomoć. Prije nekoliko dana sam kupila orhideju u marketu pri tome sam napravila grešku da nisam obratila pažnju na stanje korijena. Kad sam došla kući primjetila sam da se na unutrašnjoj stijenci posude pojavila mahovina. Nisam ju zalijevala nekoliko dana ali posto su se pupoljci počeli sušiti i otpadati, potopila sam je u vodu jednom. Nakon 7 dana otprilike, stanje se nije popravilo. Pažljivo sam napravila rupice na posudi kako bi vlaga izlazila. Zanimalo me stanje korijena koji se uopće nije vidio od mahovine, te sam biljku pažljivo izvadila iz posude. Stanje korijena je jako loše, takodjer pronašla sam veći komad spužve koji se nalazi odma ispod stapke tj korijena. Ostranila sam korijenje koje je istrunulo, medjutim ja ne vidim uopće korijen koji je zdrav, ostalo je nekoliko ali isto nisu zdravi. Cvijet je i dalje prekrasan i pupoljci se otvaraju. Listovi nisu bas čvrsti i već imaju ne tako jarku zelenu boju.
  Ima li pomoći, bilo kakav savjet. Hvala puno i puno pozdrava

  • Dr Milica

   Poštovana,
   Očigledno je da ste kupili biljku koja nije bila u najboljem stanju. Za sada se naoružajte strpljenjem, pratite stanje Vaše biljke i supstrata, nemojte je često zalivati, poželjna je prehrana za orhideje, ukoliko trulež nije zahvatila srž biljke moguće je da će se ona oporaviti. Držimo Vam palčeve.
   Srdačan pozdrav.

 68. aurora

  Poštovana,u poslednje vreme imam problem sa orhidejama koje sam još ranije presadila.Naime,donji deo supstrata deluje dugo vlažno,a gore kao da je suvo.Saksije su providne,nešto malo veće nego originalne jer im je koren bio veći.Polivam ih retko,možda jednom u dve nedelje,ali i do tada kao da se supstrat ne osuši potpuno.Neke su i cvetale,ali se sporo otvaraju cvetovi.Ne znam šta je problem i kako da ga rešavam,čas mi se čini da je malo vode,čas da je previše.Inače,one su u fazi oporavka s obzirom da su letos bile previše polivane i sad sam baš zaplašena kako postupati da ih ne upropastim.Hvala Vam unapred na odgovoru i pozdrav.

  • Dr Milica

   Poštovana,
   To Vam se dešava kada je supstrat jako sabijen, pa gore vidimo suvo korenje, ali je unutrašnjost u saksiji vlažna, dalje zalivanje može uzrokovati propadanje biljke. Da biste to sprečili uzmite krupniji supstrat, izbušite rupice sa strana saksije kako bi se obezbedila bolja aeracija. Koristite prehranu za orhideje ili cvetnice, kako biste pospešili cvetanje.
   Srdačan pozdrav.

 69. Tatjana

  Imam puno orhideja,raznih vrsta. Dobila sam pre neki dan jos dve,ali „ostecene“. Zapravo mislim da su smrzle ili su se skuvale u onom celofanu. Listovi su im braonkasti,providni i mekani,ali korenje prelepo zeleno i zdravo. Nema zdravih listova. Sta da im radim? Dal je pametnije odseci sve listove,pa cekati nove ili ovako cekati?

  • Dr Milica

   Poštovanje, savet je da odsečete listove. Oni svakako ne vrše fotosintezu jer su u takvom stanju a trulež možda mogu da prenesu na koren. Najbolje je da takve orhideje držite u providnoj vazi kako bi izvukli maksimum fotosinteze iz korenja.
   Veliki pozdrav

 70. Ana

  Postovani,
  Pre 7 dana sam kupila u supermarketu Miltoniju. Stavila sam je kod prozora i dok je sunce vodila racuna da je zastitim. Pre 2 dana sam primetila da se otvoren cvet skupio i pozuteo po vrhovima, a i svi pupoljci imaju sam vrh latice pozuteo. Samo sam je jednom u tom periodu zalila i vodila racuna da se voda ocedi ( saksija je u ukrasnoj saksiji ali odvojena kamencicima od dna tako da ne lezi u nekoj vodi koja bi mogla kasnije da se jos ocedi).
  Gde sam pogresila ? Da li da je prehranim, jer pretpostavljam da u marketu nisu tome pridavala paznju.
  Hvala na svakom savetu.Pozdrav!

  • Dr Milica

   Poštovana,
   Postoji dosta faktora koji mogu potencijalni uzroci: promena okruženja, suv vazduh, temperatura u prostoriji, promaja, nagle promene temperature, ili je jednostavno krenula da precvetava. Ono što je bitno je da su listovi i korenje zdravi, čvrsti i zeleni. Miltonija cveta uglavnom zimi i s proleća. Jedan od osnovnih uslova za pravilan rast i razvoj svake biljke, je zdrav korenov sistem, što opet s druge strane podrazumeva pravilno zalivanje. Supstrat u kome se gaji Miltonija, zbog relativno finog korenovog sistema, mora da bude ravnomerno vlažan. Kada zalijete Vašu biljku, supstrat dugo drži vlagu, ali se gornji deo supstrata vrlo brzo osuši. Da bi se održala ravnomerna vlažnost supstrata, a da preteranim zalivanjem ne izazovete truljenje finog korenovog sistema kod ove orhideje, orošavajte gornji sloj supstrata. Pazite da se korenje Miltonije ne osuši u supstratu, jer će se biljka teže oporaviti. Da joj treba vode, sama će Vam pokazati, tako što će joj se listovi horizontalno namreškati. Koristite prehranu za orhideje, intezivno u toku vegetacije, od marta do oktobra.
   Srdačan pozdrav.

 71. Nataša

  Poštovani,
  slucajno mi se zacepio jedan list sa orhideje (Phalaenopsis)i otpao jea i posle dva dana je otpao i drugi. Na tom mestu odakle su rasli pojavile su se sitne, sitne bubice i mesto je potamnelo. Koren na vrhu je suv, a u saksiji zelen. Zanima me sta da radim? Nikada nisam vodila racuna ni o jednoj biljci, tako da nisam iskusna. Procitala sam dosta o orhidejama i kada su cvetovi otpali, kako su se grane susile, tako sam ih skracivala. Da li joj ima spasa?

  • Dr Milica

   Poštovana,
   Za početak smanjite zalivanje. Kada je supstrat jako sabijen, gore vidimo suvo korenje, ali je unutrašnjost u saksiji vlažna, dalje zalivanje može uzrokovati propadanje biljke. Da biste to sprečili uzmite krupniji supstrat, izbušite rupice sa strana saksije kako bi se obezbedila bolja aeracija. Koristite prehranu za orhideje ili cvetnice, kako biste pospešili cvetanje.
   Srdačan pozdrav.

 72. Katarina

  Postovani, bila bih Vam zahvalna na odgovoru
  Naime moja orhideja je kupljena prosle godine na moru, cvetovi su se uredno odrzali i neko vreme nakon povratka. Medjutim sad ce jos malo godinu dana (kraj maja) kako ona ne cveta uopste, zalivam je redovno, brinem i o svetlosti. Naime, njoj umesto mesta gde je trebao biti cvet raste list i tako na par mesta. Ti listovi imaju ljubicaste ivice a neki cak i ljubicaste tackice. Zbunjena sam, nije ni da je uvenula cim listovi rastu, ali ne ide ni bas kako treba.

  • Dr Milica

   Poštovana,
   Morate imati strpljenja, orhideja ima svoj ciklus, ne možete očekivati da ona stalno cveta, nakon cvetanja, ona formira list, a nakon toga korenje. Budite strpljivi, najvažnije je da su listovi i korenov sistem u dobrom stanju. Ljubičaste ivice na listovima su od biljnih pigmenata. Redovno zalivajte Vašu orhideju, koristite prehranu za orhideje ili cvetnice, kako biste pospešili cvetanje.
   Srdačan pozdrav.

 73. Ivan

  Postovani,
  Posle presadjivanja u vecu providnu saksiju i u novi supstarat primetio sam da stanje korena nije bas najbolje, odnosno sve je gore. Korenje vise nije onako zeleno vec su se pojavile nekakve pege. Na supstratu se pojavila budj koja se jasno vidi kroz saksiju. I izgleda da je supstrat znatno vlazniji u donjem delu saksije. Skoro da se nikad i ne osusi. U gornjem delu saksije deluje da je suv. Listovi imaju normalnu boju. Sta nije uredu? Da li da probusim jos rupa na saksiji? U pitanju je phalenopsis

  • Dr Milica

   Poštovani,
   Izbušite još rupica na saksiji, da bi se obezbedila bolja aeracija.
   Srdačan pozdrav.

 74. Jelena

  Postovani, imam orhideju od peoslog leta, sve je bilo u redu do skoro kad su listovi klonuli i poceli da zute. Tri zadnja lista ne deluju suvo vec klonulo i zuto i kao da su se naborali… Pritom biljka ima jedan cvet koji traje vec vise od mesec dana i deluje zdravo, i vidim da pusta jedan novi listic. Vazdusno korenje je nekako suvo i tvrdo. Inace biljku drzim na zapadnom prozoru, ceo dan je osuncano, zalivam je na desetak dana i orosavam listove povremeno. Ne znam zasto je 6 meseci biljka odlicno napredovala, pustila cvet i onda od jednom klonula… Da li znate u cemu je problem?
  Unapred hvala

  • Dr Milica

   Poštovana,
   Vašoj orhideji nedostaje vlaga. Biljku potopite oko dva sata, u vodu koja je odstajala, a listove orošavajte svaki drugi dan. Vodite računa da ne preterate sa zalivanjem.
   Srdačan pozdrav.

 75. Miki

  Poštovani/a,
  Slučajno sam polomio jedan cvet, tj. grančicu sa cvetom orhideje. Šta raditi da je spasim i može li taj cvet i ta grančica da ne propadne?
  Hvala Vam unapred na odgovoru.

  • Dr Milica

   Poštovani,
   Nažalost cvet će uvenuti, niste precizirali da li ste odlomili sa cvetom cvetnu dršku na kojoj se nalaze cvetovi orhideje.
   Srdačan pozdrav.

   • Miki

    Pa odlomio sam grančicu na kojoj se nalazi jedan cvet. Ta grančica je deo glavne grane i odlomljena je na pola, blizu glavne grane. Ima još jedan cvet niže. Nadam se da on nije ugrožen…

 76. elma_batlak

  Poštovani,
  Napokon da se i ja iskusim sa ovim prelijepim cvijetom. Za rođendan sam dobila prekrasnu orhideju koja ima dvije štapke sa 10-ak prelijepih cvjetova koji su i sad isti kao onog dana kad sam je dobila (20 dana je kod mene i na cvjetnim štapkama sam primjetila neke nove pupoljke koji tako brzo rastu što znači da joj odgovara kod mene 😌☺️- iako ne znam šta je to hehehe 🤗🤗) , zdrave listove koji stoje uspravno i po meni zdrav korijen(ono što mogu da vidim kroz teglicu). Kako sam pročitala da je treba zaljevati potapanjem u vodu 1-2 sata svakih 8-10 dana.. u donjem djelu posudice i dalje postoji ‘maglica’ znači da još uvijek ima vlage. Da li da odgodim zaljevanje dok ta ‘maglica’ ne nestane? Ili čak trebam da je zalijem jer se gornji dio kore čini kao da je suh, a dva vazdušna korjenčića su poprimila svjetlo-smeđu i pomalo bjelkastu boju. Unaprijed Vam se zahvaljujem na odgovoru i oprostite što sam bila pomalo opširna, ali to je zbog moje volje sa uspijem sa ovim divnim cvjetićem! Lijep pozdrav 😊😊😊

  • Dr Milica

   Poštovana,
   Sačekajte da se donji deo posude u potpunosti osuši, a gornji deo možete za to vreme orošavati. Izbušite rupice sa strana saksije kako bi se obezbedila bolja aeracija, na taj način će se supstrat brže sušiti.
   Srdačan pozdrav.

 77. Sandra

  Postovani, slucajno sam polomila cvetnu drsku pri samom dnu, oko 5cm od korena, nije skroz otpala, delom se drzi, orhideja je inace u cvatu, sa 2 cvetne drske. Sta da radim? Da je odsecem ili ne? Posto ima dosta procvetalih pupoljaka. Hvala

  • Dr Milica

   Poštovana,
   Odsecite polomljenu cvetnu dršku, teško da se ona može oporaviti.
   Srdačan pozdrav.

 78. Sladjana

  Postovani mozete li mi reci sta znaci kada orhideja pusti lisce pri vrhu grane? Kako sa njom postupati dalje?
  Hvala

  • Dr Milica

   Poštovana,
   Jedan od znakova da biljka nema dovoljno svetlosti je izostanak cvetanja i češća pojava keika. Keiko je mlada orhideja koja se javlja na cvetnoj stabljici umesto cveta. Keiki je najbolje odvojiti od matične biljke kada ima izrasla tri korena dužine 5-7cm i najmanje tri, četiri formirana lista. Keiki odvojte nozem od biljke i presadite u nov supstrat.
   Srdačan pozdrav.

 79. Mara

  Poštovani, imam orhideju staru dve godine. Cvetala je samo prve godine, nakon toga ništa. Doduše, nisam je nešto posebno ni negovala, samo sam je povremeno zalivala tek da se ne osuši i nisam imala bilo kakva očekivanja od nje jer sam mislila da se u kućnim uslovima ne može dugo očuvati. Pre par meseci je počela da formira mlade listove na grani i nekako sam shvatila da će to biti nova biljka. Sada sam se konačno zainteresovala i iščitala sve što sam našla o nezi, počela da se brinem o njoj propisno, po listovima se vidi promena, imaju lepu, jedru zelenu boju, ali mlada biljka na grani nema nikakve promene. Vidim da je zovete keiki, ono kod mene ima 4 lista već mesecima ali nema ni jednog korena. Kako da iniciram rast korena da bih mogla da je presadim?

  • Dr Milica

   Poštovana,
   Pokušajte da joj povećate vlažnost vazduha, orošavajte listove biljke ali nemojte preterivati.
   Srdačan pozdrav.

 80. Tijana

  Postovani,
  Imam orhideju i skoro su joj otpali cvetovi i orezala sam je, medjutim pocela je cela stabljika da zuti odozgo na dole. Sta da radim?

  • Dr Milica

   Poštovana,
   Pretpostavljamo da je u pitanju bakterijska infekcija koja je nastala usled preteranog orošavanja orhideja. Patogeni vole vlažnost i povišenu temperaturu. Zbog toga prestati sa orošavanjem listova i povećati vlažnost vazduha sa redukovanjem temperature. Ovo oboljenje se manifestuje kao braon fleke na listovima orhideje često ograničene sa požutelim areolama. Ako se ne tretira, infekcija se brzo širi truljenjem listova i korenja prelazeći na rizome ili pseudolukovice. U roku dva do tri dana se inficira čitava biljka. Listovi brzo požute. Odstranite inficirana tkiva koristeći sterilne makaze, poprskati baktericidom koji sadži amonijak tipa Physana ili bakarnih preparata na biljku ili u domaćoj radinosti poprskati sa 2% hidrogenom. Nadamo se da će Vaša biljka preživeti.
   Srdačan pozdrav.

 81. Natasa

  Poštovani, na listovima mojih orhideja pojavile su se braon, lepljive kvržice – očigledno neki paraziti. Možete li mi preporučiti šta da radim i koju vrstu insekticida da upotrebim? Hvala unapred! Srdačan pozdrav.

  • Dr Milica

   Poštovana,
   Verovatno je došlo do pojave gljivičnog oboljenja, antraknoze listova. Ova gljivična infekcija najčešće napada lišće braon flekom, počinje od vrha lista i nastavlja ka bazi biljke. Tamnobraon ili svetlosive mrlje se razvijaju ponekad u vidu koncentričnih prstenova – krugova ili kao brojne tamnobraon fleke celom širinom lista. Dobri higijenski uslovi i protok vazduha, niže temperature i povećana svetlost može umanjiti širenje ove bolesti. Patogeni su najaktivniji kada je toplo, a svetlost niska pri visokoj vlazi. Prskajte je fungicidom koji sadrži bakar.
   Srdačan pozdrav.

 82. Aleksandra

  Poštovani,
  Dobila sam orhideju u martu kada je cvetala, ubrzo je precvetala, ali krenula su i 2 nova pupoljka. Poceli su sa cvetanjem ali su se osusili i spustili se (pretpostavljam zbog velike promene temperature, jer su razlike nocu i danju bile velike). Odsekla sam cvetnu drsku ispod cvetova, i pojavio mi se novi list koji je zdrav i poprilicno brzo napreduje. Ali drska je tamna, skoro ljubicasta (cvetovi su isto ljubicasti). Da li treba celu da je odstranim? Takodje korenje koje je napolju je prilicno suvo i svetlo, ali ono u supstratu je zeleno.
  Svaki savet je dobro dosao 🙂
  Hvala i srdacan pozdrav

  • Dr Milica

   Poštovana,
   Sve je u redu sa Vašom orhidejom. Sve dok drška nekrene da se suši postoji mogućnost da pusti bočne grane, ako dođe do sušenja možete je odstraniti i biljka će pustiti novu cvetnu dršku. Korenje koje je suvo možete odseći. Budite strpljivi i koristite prehranu za orhideje.
   Srdačan pozdrav.

 83. Nikolina

  Poštovani, dobila sam orhideju Phalaenopsis, prije 20tak dana, ima cvjetove i pupoljke i listovi su joj biji uspravni, zalivala sam je po upustvu, držim je ispod južnog prozora pored televizora nema direktnog svjetla, međutim prije dan dva lišće je počelo da se spušta a cvjetovi i pupoljci se suše, da li da joj mjenjam mjesto, ne znam kako da je spasim.
  Hvala unaprijed.

  • Dr Milica

   Poštovana,
   Obavezno promenite mesto jer Vašoj biljci očigledno nešto smeta, bilo da su u pitanju svetlost, temperatura ili vlaga. Izbegavajte promajno mesto i takođe povedite računa o zalivanju, nemojte preterivati, nekada se unutrašnjost supstrata ne prosuši dovoljno pa usled toga dolazi do pojave truleži i propadanja biljke.
   Srdačan pozdrav.

 84. Biljana

  Postovana,
  Primjetila sam prije par dana da mi je jedna stabljika pocela da zuti pri dnu, negdje iznad drugog clanka od korijena. Citala sam da to znaci da na toj stabljici vjerovatno nece biti novih cvjetova i da treba da je odsjecem sto blize korijenu, pa me zanima da li je to istina i koliko onda treba vremena da se formira nova stabljika sa novim pupoljcima. Hvala i lijep pozdrav

  • Dr Milica

   Poštovana,
   Ukoliko je cvetna drška suva obavezno je odstranite, ona više neće cvetati. Orhideja ima svoj ciklus kada formira koren, pa zatim list, pa cvet. Morate biti pažljivi i strpljivi sa ovom biljkom, a ona će Vam uzvratiti svojim prelepim cvetovima. Koristite prehranu za orhideje.
   Srdačan pozdrav.

 85. Jelena

  Postovani, orhideju imam vec godinu dana i cvijetala je vec 2 puta, kako je kod mene. Stoji na prozoru, nije izlozena suncanoj svijetlosti, zalivam je svakih 7 do 10 dana. Danas sam primjetila na listu zute tackice, sta se desava?

  • Dr Milica

   Poštovana,
   Ako su u pitanju donji listovi, to su stari listovi i njih orhideja obično jednom godišnje odbaci. Ukoliko to nije slučaj uzroci su razni, može biti neko gljivično oboljenje usred preteranog zalivanja, pa u tom slučaju produžite period između dva zalivanja da bi se supstrat dovoljno prosušio, a takođe do pojave žutih fleka može doći i usled velikih promena temperature, pa biljci morate naći novo mesto.
   Srdačan pozdrav.

 86. Jelena

  Postovani, dobila sam dve orhideje na poklon od drugarice iz Beca. Cvetovi su svi povenuli i opali cim ih je donela pretpostavljam zbog promene klime uredno sam isekla stabljiku i one su obe pustile nove izdanke sa tih grana, jedna sa obe grane, a jedna samo na jednoj. Nakon nkog vremena ova sa obe grane napreduje super i vide se pupoljci na tim granama, dok ova jedna kao da vise ne razvija taj izdanak i opali su joj svi listovi, a koren je zelen. Sta da radim? Hvala

  • Dr Milica

   Poštovana,
   Proverite da nije došlo do pojave truleži. Izvadite celu biljku iz saksije i proverite u kakvom je stanju osnova korena. Ponekad proizvođači stavljaju sunđer u sami centar kako bi se održavala vlaga, ali to može usled preteranog zalivanja da naškodi samoj biljci. Ako je korenje zdravo, izvadite sunđer (ako ima) vratite sve u supstrat i ne zalivajte tako često, budite strpljivi.
   Srdačan pozdrav.

 87. Jelena

  Poštovani,
  Imam dve orhideje koje sam dobila u isto vreme – belu i plavu. Ubrzo nakon što sam ih dobila otpali su im cvetoci

  • Dr Milica

   Poštovana,
   Verovatno je biljka precvetala. Pročitajte na našem blogu tekst o održavanju orhideja. Budite strpljivi Vaša biljka će ponovo cvetati.
   Srdačan pozdrav.

 88. Selma

  Poštovani,
  moja orhideja ima pune dvije grane zdravih cvjetova i zdravo lišće.
  Brine me što su se na cvjetnim granama pojavile male kapljice koje
  na dodir djeluju kao šećerni sirup.
  U čemu je problem ?

  • Dr Milica

   Poštovana,
   Nema potrebe za brigu, dok su listovi zeleni i jedri, koren zdrav, a Vaša orhideja cveta, uživajte u njenoj lepoti.
   Srdačan pozdrav.

 89. Jelena

  Poštovana,
  Imam dve orhideje nekoliko meseci, jednoj sam odrezala cvetne drške gotovo do korena jer su se osušile kada sam ih prvo odrezala nekoliko članaka. Iako je prehranjujem, cvetne drške ne rastu (već nekoliko meseci). Drugoj sam cvetne drške odrezala nekoliko članaka, ali su one i dalje par santimetara suve i ne deluje mi kao da će pustiti nove izdanke. Šta radim pogrešno?

  • Dr Milica

   Poštovana,
   Sve ste uradili kako treba, budite strpljivi. Ova biljka ima svoje periode kada formira cvetnu dršku, pa list, pa koren. Nemojte očekivati da Vam stalno cveta, nekada prođe i po nekoliko meseci dok se ne pojave novi cvetovi.
   Srdačan pozdrav.

 90. Ljiljaljiljke

  Poštovana,
  nakon 3 godine rešila sam da presadim moju dragu biljčicu jer su joj korenje a i listovi baš bujni. Nakon vađenja iz stare posude, jedva sam joj odvojila stari supstrat od korena. Nova, veća posuda nema onu izbočinu u sredini dna. U cvećari su mi izbušili nekoliko rupa, ali ću svakao izbušiti još. Pitanje je koliku količinu supstrata treba da stavim kako bi korenje i dalje lepo napredovalo a tako i cela biljka. Treba li da ima šupljina između korena ili sve treba da bude popunjeno supstratom? Hvala.

  • Dr Milica

   Poštovana,
   Orhideja voli kada joj je tesno u saksiji, stoga stavite onoliko supstrata koliko je potrebno, da između korenja nema šupljina.
   Srdačan pozdrav.

 91. Jelena

  Postovani,

  moze li se kod vas kupiti ili preko vas nabaviti keiki pasta za razmnozavanje orhideja? Postoji li alternativa za razmnozavanje? Zahvaljujem Vam na odgovoru!

  Jelena

  • Dr Milica

   Postovana,
   Mozete se obratiti nekom ko se bavi proizvodnjom i uzgajanjem orhideja, kako bih Vas uputio u detalje oko razmnozavanja orhideja.
   Srdacan pozdrav

 92. Jovana

  Poštovani,

  Nedavno sam dobila orhideju; u punom cvatu je i negujem je prema uputstvima iz Vašeg teksta. Primetila sam da je jedan list pri vrhu počeo da žuti, a ispod te žute zone je povreda lista, kao ogrebotina u kojoj je suv. Molim Vas, posavetujte me šta da radim. List je već bio takav kada sam dobila orhideju i to sam primetila i kod svih ostalih koje sam do sada imala a koje nisam uspela da održim.

  Veliki pozdrav i unapred hvala na odgovoru!

  • Dr Milica

   Postovana,
   Kod orhideja nekada dolazi do pucanja listova, nemojte nista preduzimati dok je list zelen kada pocne da zuti, uklonite ga.
   Srdacan pozdrav

 93. Verica

  Poštovana,
  Dobila sam orhideju u cvetu koji se kod mene zadržao puna tri meseca. Nakon toga sam isekla dršku i vrlo brzo, nakon mesec dana ona je ponovo procvetala ali na svakoj grani samo po 4 cveta. izuzetno zdrava biljka sa bogatim korenom koji je u medjuvremenu postajao još jači, pustila je i dva lista. Pitanje je zašto uz odličnu negu i prihranu samo po 4 cveta?
  Druga orhideja je u cvetu-skoro je kupljena, dobrih stanja listova, ali sam primetila da ima dosta zdravog korenja ali i suvog. Par suvih sam odsekla, ali neki su u supstratu pa ne mogu. Buđi nema nigde. Da li je treba presađivati posle cvetanja i odseći suvo korenje ili je ne dirati ako nastavi da napreduje?
  Srdačan pozdrav uz sve pohvale o vašem sajtu.

  • Dr Milica

   Poštovana,
   Cvet orhideje traje oko 3 meseca, nakan toga cvetovi se suše, i kod nje dolazi do formiranja novih listova i korenova. Pretpostavljam da su se ova 4 cveta orhideje pojavila na bočnoj grani i obično je to tako, nekada dolazi do njihovog precvetavanja nakon mesec dana. Što se tiče druge orhideje nema potrebe za presađivanjem, bar ne dok ne napuni 3 godine, ili dok se ne pojavi neka od bolesti. Možete ukloniti suvo korenje ukoliko mislite da ga ima previše, to uradite nakon cvetanja, i ponovo vratite biljku u njen supstrat.
   Srdačan pozdrav.

 94. Verica

  Poštovana,
  Zaboravila sam još jedno pitanje, nakon prvog odsecanja cvetne grane ispod mesta prvog cveta, orhideja je pustila bočno grančicu koja je procvetala. Gde treba seći granu nakon precvetavanja cvetova sa bočne grane?
  Hvala, srdačan pozdrav

  • Dr Milica

   Poštovana,
   Odsecite je na glavnoj grani, ispod prvog članka bočne grane, ukoliko krene da drška da se suši odstranite je do kraja.
   Srdačan pozdrav.

 95. Zorana

  Poštovana,
  Nedavno sam dobila orhideju na poklon, krajem avgusta. Uputstvo koje je suprug dobio u cvećari za zalivanje je da se preko noći potopi u vodu, pa ujutru ocedi i tako jednom nedeljno…Sada mi je jasno da je to pogrešno.Nalazi se u osvetljenoj prostoriji ali ne direktno na suncu. Zalivala sam je jednom nedeljno, prvi put kako su rekli a onda po vašem uputstvu.Tako sam primetila da joj donji listovi, sada već drugi po redu, žute, bez fleka, po sredini, ali i jedan mali list koji se nalazi pri dnu.
  Koren je počeo da ima bele tačkice, iako je bio lepe tamnozelene boje, na nekim delovima je sada i crn. Dva cveta su se osušila- ima dve grane sa po osam otvorenih cvetova, neki su se kod mene otvorili.
  Danas sam primetila i crvenog pauka-mislim da je to to, jer po donjim listovima ima crvenog traga,praha.
  Ne razumem se šta je koji koren(vazdušni?!), kako treba da izgleda ni ovaj koji je u supstratu, imam i fotografiju svega ali nemam opciju da pošaljem.

  Šta sve treba da uradim da je spasem? Prehranu nam takođe nisu pominjali, ali se nadam da nije potpuno kasno, imam je kratko vreme.

  Hvala Vam na izdvojenom vremenu.

  • Dr Milica

   Poštovanje, neohodan je tretman protiv tih štetočina. Sve ostalo deluje kako treba. Veliki pozdrav

 96. Jovana

  Postovani, imam orhideju vec cetiri meseca. Do skoro je imala cvetove. Odjednom su opali i stabljika se osusila do kraja. Jedan list je pozuteo i otpao sam. Sad su jos dva poceli da zute, a supstrat ima nesto belicasto po sebi, ali ne previse. Zalivala sam je na 10 dana kada koren posivi. Da li nije to zato sto sam polivala tako sto stavim orhdeju u jednu posudu i nalijem kisnicom, ali odozgo (kao i svako drugo cvece) i ostavim da odstoji u vodi 45min do 1h, ocedim i vratim na mesto. Prstoija u kojoj se nalazi orhideja je cela osvetljena skoro ceo dan. Orhideja nije na direktnoj svetlosti. Hvala unapred

  • Dr Milica

   Poštovanje, zalivali ste kako treba. Moguće je da je u korenu bio sunđer što nije retka pojava koji je držao vlagu i izazvao trulenje korena. Veliki pozdrav

 97. Ivana

  Postovani, dobila sam orhideju pre 4 dana, dva lista su pocela da pucaju po sredini, mozete li mi reci o cemu se tu radi? Ima cvetova i pupoljaka, da li treba da zalivam samo vodom ili da koristim i prihranu? Hvala

  • Dr Milica

   Poštovanje, prihrana je obavezna. I to zalivate prema uputstvu. Nekada se desi da list pukne o čemu smo već pričali. Ukoliko su zdravi, zeleni i izbacuju cvetove sve je ok. Veliki pozdrav

 98. Milovan

  Poštovani,
  Moja orhideja vec trecu godinu za redom cveta tako da formira samo po jednu cvetnu dršku i to naizmenicno na stabljici.
  Sta je potrebno uraditi pa da se pojave dve cvetne drske?
  Hvala i pozdrav.

  • Dr Milica

   Poštovanje, moguće je da treba koristiti hormon rasta, ali mi to nikad nismo pokušavali. Imate i na FB, grupe gde su proizvođači orhideja pa biste mogli da ih pitate iz prve ruke. Veliki pozdrav

 99. Marina

  Postovani, imam 4 orhideje koje kad su kupljene su imale po dve grane, uredno zalivane i stoje na prozoru. Nakon sto su precvetale i stapovi se osusili ja sam stapove odsekla do kraja, tj do listova. Nakon toga mi svaka od njih izbije samo po jednu granu na kojoj se pojave cvetovi i tako svaki put u krug. Zbog cega je to tako? Hvala

  • Dr Milica

   Poštovanje, moguće da su proizvođači koristili hormon rasta ili nešto slično što je pospešilo bujnije cvetanje. Veliki pozdrav

 100. Marija

  Postovani, treba mi vasa pomoc. Prvo su mi otpali svi listovi orhideje a zatim je od korena pocelo stablo da zuti kao da se susi, ima jos uvek par zdravih zelenih korena, ne znam sta da radim😞 takodje se i na pocetku stabla pojavilo nesto crveno. Jel to znaci da joj nema pomoci? Hvala puno pozdrav

  • Dr Milica

   Poštovanje, na osnovu vašeg opisa deluje da je biljka istrulela i teško se bilo šta može učiniti. Veliki pozdrav

 101. Mina

  Postovani,
  Dobila sam dve orhideje pre mesec dana. Zaliva ih jednom nedeljno potapanje u vodu. Ne stoje na direktnom svetlu. Na obe biljke cvetovi su poveli da se suse, dok na jednoj jedanoj jedan list pocinje da zuti i neki listovi su se malo spustili ne stoje uspravno. Molim za savet sta ciniti, ovo su mi prve orhideje pa nemam bas iskustva. Hvala u napred.
  Veliki pozdrav.

  • Dr Milica

   Poštovanje, samo se disciplinovano držite nege koju smo detaljno opisali i biće sve ok. Veliki pozdrav

 102. Kristina

  Pozdrav dobila sam juce Orhideju-Phalaenopsis.Pa me samo interesuje da li mora njeno mjesto biti baš na prozoru.Ili moze da bude i na sobnoj svjetlosti..Lihep pozdrav

  • Dr Milica

   Poštovanje, svi detalji se nalaze u tekstu ili je u formi odgovora spomenuto na blogu. Orhideja voli svetlo i nije bitno da li je na prozoru ukoliko je u prostoriji dovoljno svetla. Veliki pozdrav

 103. Danijela

  Poštovanje,
  Orhideje gajim uspešno već par godina, i imala sam i svoje izdanje koji su narasli, a sada mi se po prvi put javio problem zbog koga sam jako zabrinuta.
  Naime, odpadaju mi listovi u samom korenu, a pri tom list ne pokazuje promene, zdrav je, čvrst, mesnat… A u samom korenu kao da istruli i ispadne, i tako već na 3 biljke, od kojih su dve sasvim uginule, koren je načisto osušen.
  Nije mi jasno šta se dešava?
  Hvala vam unapred na pomoći.

  • Dr Milica

   Poštovanje, nije nam baš najjasnija situacija koju ste opisali kako bismo uspeli da uvidimo problem. Nešto se u njohovoj mikroklimi promenilo čim se dešava da se osuše. Obratite pažnju na uslove i negu kao i na eventualne parazite ili bubice. Veliki pozdrav

 104. Ana

  Postovani, pre vise od godinu dana na orhideji je izrasla „orhideja bebica“ i od tad se cvetna drska samo na tom delu pokavljuje, na toj mladoj. Kako da podstaknem osnovnu biljku da i ona cveta? Da li i kako treba da odvojim „bebicu“ i zasadim je zasebno?

  • Dr Milica

   Poštovanje, verovatno svu energiju crpi keiki tj. beba orhideje. Mozete je odvojiti kada dva, tri vazdushna korena budu oko 5cm, tada odvojite keiki od drške. Veliki pozdrav

 105. Maja

  Pozdrav. Dobila sam orhideju pre 15-tak dana. Posle 10 dana otpali su joj cvetovi,ali grana je u redu kao i listovi. Cvrsti su i stoje uspravno. Orezala sam 2 clanka posle cvetanja. Sad me zanima kako da u skorije vreme ona ponovo procveta,sta treba da ucinim?

  • Dr Milica

   Poštovanje, sačekajte da se orhideja aklimatizuje i sama će ući svoj ciklus listanje-cvetanje. Samo budite strpljivi i koristite prehranu. Veliki pozdrav

 106. Sandra B.

  Postovani, dobila sam Phalaenopsis pre godinu dana, cvet joj je trajao 3 meseca, jedna cvetna stabljika se osusila( odsecena) a druga je posle precvetavanja ostala sveza i zelena kao prut i na njoj se ne pojavljuje nikakav cvet vec godinu dana. Orhideji je od tada poraslo 2-3 nova lista ali ona grana ne pusta nikakve pupoljke iako na vrhu i na sredini ima neke zametke koji stoje sve vreme. Sta predlazete da bih podstakla cvetanje. ( Negujem je, prihranjujem, orosavam, stoji na prozorskoj dasci,…sve regularno.😃)

  • Dr Milica

   Poštovanje, nakon cvetanja morate skratiti cvetne drške. Tako možete stimulisati rast novih cvetova. Veliki pozdrav

 107. Natasa

  Postovani,imam orhideju oko pola godine.Uredno sam je zalivala,stoji na stolu malo dalje od prozora. Nedavno sam primetila da joj je korenje zuckasto u saksiji pa sam odlucila da je izvadim i vidim pravo stanje. Videla sam da je skoro svo istrulilo pa sam ga odstranila skroz. Jedino su preostala dva vazdusna korena koja sam u suprstrat zasadila.Listovi su i dalje zeleni i u dobrom stanju,jedan donji je poceo da zuti. Sta da jos uradim da je spasim? Hvala unapred i veliki pozdrav

  • Dr Milica

   Poštovanje, bez korena je teško oživeti orhideju a iz listova mi nikad nismo probali ožilavanje. Na „youtube-u“ ima par snimaka koji tvrde da su to uspeli pa potražite tamo dodatne detalje. Veliki pozdrav

 108. Marijuca

  Kupila sam nekoliko orhideja u cvetu i dok su u cvetu sve je ok, ali kako se cvet osusi tako pocne i stabljika da zuti od vrha i mekana je i ako ima i neki mali pupoljak u razvoju i njega zahvata. U sobi je toplo pa sam im stavila casu sa vodom pored da isparava. Blizu su prozora, jer mi juzna strana pa je sunce ceo dan. Zalivam ih jednom nedeljno mozda i redje potapanjem. Kod jedne koja mi je propala sam primetila da oko korena, krunice u zemlji imaju kao neki sundjer i on je vlazan a korenje belo. Imam i jednu kojoj su listovi malo opustili nisu onako cvrsti a jedan zuti od krune i cvetne grane zute od vrha i idu na dole i kao da su malo odrvenele na vrhu.

  • Dr Milica

   Poštovanje, sa Vašim orhidejama je sve ok. Cvetne drške se suše posle cvetanja i to je normalno a pred sledeće cvetanje raste nova drška sa novim cvetovima i pupoljcima. Što se tiče korena, neretko se iz Holandije uvoze orhideje koje unutar korena imaju sunđer koji drži vlagu prilikom dugog transporta ali je poguban za regularnu nehu jer često koren istruli od tolike vlage. Proverite u svakoj da li ima tog sunđera i gledajte ako ima da ih sve povadite. Veliki pozdrav

 109. Milena

  Poštovana, šta treba uraditi sa orhidejom kojoj je koren istrulio skroz,a ostala su tri lista potpuno zdrava i zelenaa..Pozz…

  • Dr Milica

   Poštovanje, biljka bez korena je vrlo teško da oživi. Iskreno mi nismo vični niti smo se okušavali u tom poduhvatu mada smo naletali na neke tutorijale iz Rusije na „youtube-u“ koji si to uspeli. Eto pogledajte tamo ukoliko želite da to saznate, mi nemamo adekvatnog znanja da Vam damo najkvalitetniji savet. Veliki pozdrav

 110. Danijela

  Poštovana,
  Imam orhideju koja vec dugo ima pupove koji se ne otvaraju, a dva su se otvorila na pola i cvetovi su im mali. Redovito je prihranjujem a listovi i korjenje su zdravi. Mozete li mi reci sta joj se događa?

  • Dr Milica

   Poštovanje, nije retka pojava da se u našim balkanskim uslovima ponekad cvetovi i pupoljci ne otvore. Moguće je da ju je nešto preseklo poput hladnoće
   usled otvorenog prozora ili neki drugi faktor. Jednostavno se takve stvari dešavaju. Svakako nastavite sa adekvatnom negom i biće sve ok. Veliki pozdrav

 111. Biljana

  Postovana,
  Dobila sam orhideju na poklon,drzim je na istocnom prozoru,uredno je zalivam i orosavam,lepo je cvetala i kad su listovi opali cvetna drska se osusila cela.Odsekla sam je skroz.Od toga je proslo godinu dana ali cvetna drska se uopste ne pojavljuje,tj. ne raste?Sta se desava?Hvala

  • Dr Milica

   Poštovanje, ukoliko nema listova proverite šta je sa korenom, ukoliko nije zelen verovatno je biljka već mrtva jer bi morala do sada da se razvije ili cvetna drška ili novi listovi. Veliki pozdrav

 112. Biljana

  Listove ima i zdravi su,samo me zbunjuje zasto cvetna drska ne raste vec godinu dana?

 113. Biljana

  Izvinjavam se,moja greska,htela sam da napisem kada su cvetovi prosli i opale latice cvetna drska se osusila i odsekla sam je,ali ona vec godinu dana ne raste?

 114. Mirjana

  Postovani,
  dobila sam orhideju pre deset dana, primetila sam da je jedan list poceo da vene, kao da truli, pa sam ga odsekla. Orhideja je u pored prozora iza zavese, potapam je u odstajalu vodu, ali cvetovi su malo klonuli. Moze li uzrok biti sto sam isekla taj list?

  • Dr Milica

   Postovana,
   Cvetovi verovatno prolaze, pa su zbog toga klonuli. Ne bi trebalo da je uzrok to shto ste odstranili list.
   Srdacan pozdrav

 115. Suzana jevtic

  Imam pitanje u vezi orhideje phalaenopsis. Ostavila sam je na prozoru i tu je sunce isprzilo listove. Da li postoji neka mogucnost da se oporavi? Ja sam je odmah pomerila i zalila je i djubrivom. Hvala unapred

  • Dr Milica

   Poštovanje, oporavak je moguć i dugačak. ukoliko se nisu spržile i korenove žile onda ćete polako čekati da se formiraju novi listovi.
   Veliki pozdrav

 116. Ana

  Postovani, imam mini orhideju Phalenopsis 20-ak dana i lepo napreduje. Cvetovi su zdravi a ima i pupoljaka. Primetila sam da 3 mala lista na vrhovima krecu da menjaju boju u crvenkastu, ostali listovi i grana su u redu. Stoji mi na prozoru ali ne na direktnom suncu i zalivam je jednom nedeljno. Sta mislite da joj ne odgovara?

 117. Tamara

  Zdravo.
  Dobila sam orhideju na poklon i u saksiji u kojoj sam je dobila bilo je na dnu vode, ja to nisam. Ni znala i ona ne tako stajali u tome 10dana. Korenje je postalo belicasto i kada se pogleda sa dna ima neke bele pege kao da se ubudjalo sve. I dva pupoljka su se osusila nisu se ni otvorila. Molim za savet. Hvala.

 118. Marija

  Dobar dan, procitala sam dosta komentara i shvatila da svi koriste prehranu. Ovo mi je prva orhideja i ne koristim nikakvu prehranu. Drzim je na prozoru, temperatura je nocu niza za par stepena, zalivam je kada korenje pobeli i sve kako treba. Ima 6 cvetova, a bice ih jos 7. Tih 7 su krenuli od kako je kod mene. Mada, poslednja dva lista pomalo „vuku“ na zutu boju, ali nisam zabrinuta, jer sam procitala da ona odbacuje poslednje listove. Pored ta dva ima jos 4 lista koja su u savrsenom stanju. Da li mozete da mi potvrdite da li je dobro odrzavam i sta ce se desiti ako ne koristim prehranu?
  Hvala u napred. Pozdrav!

  • Dr Milica

   Poštovanje, Ukoliko uspete da joj održite tu dinamiku listanja i cvetanja bez prehrane onda je to sjajno. Samo tako nastavite.
   Veliki pozdrav

 119. Samra

  Orhideja nema listova a izbacila je grane sa pupoljcima. Da li je moja orhideja uginula. Hvala

  • Dr Milica

   Poštovanje, proces fotosinteze može da obavlja i koren pored lista. Ne znači da je još mrtva. Moguće je da se oporavi. Veliki pozdrav

 120. Biljana

  Postovani,

  Imam orhideju sa belim cvetovima. Lepo mi je napredovala i pojavili su se novi pupoljci koje cekam da procvetaju. Medjutim primetila sam neke bele bubice (vasi) iza samih cvetova na orhideji i kao da isisavaju sok iz njih i sada mi svi svetovi propadaju. A ima ih i iza pupoljaka. Sta mi predlazete da uradim. Po internetu sam citala da su to vasi koje su vrlo uporne i koje kada se pojave u veliko kolicini, a trenutni na mojoj iza svakog cveta ima preko 30 tih bubica, da ih je tesko ukloniti.

  Molim za pomoc jer mi je jako zao sto ne znam sta da radim i sa cim da je tretiram. Hvala

 121. Jelena

  Postovani, iscitala sam sve vase odgovore ali nisam pronasla odgovor na moj problem. Dobila sam divnu orhideju sa 2 cvetne grane u septembru koje sam skratila kada su precvetale. Biljka lepo napreduje, dobila je par listova, vazdusnih korena i novu cvetnu granu koja je fino iscvetala krupnim cvetovima. One stare cvetne grane miruju, jedna se osusila par cm od vrha a druga je cela ok. Da li bi ih trebala skratiti ili jospostoji mogucnost da se nanjima razviju nove cvetne grane? Hvala unapred!

  • Dr Milica

   Poštovanje, ukoliko su zelene najbolje je da ih ostavite tako. Generalna preporuka jeste da se one seku ali svi smo viđali i da na starim cvetnim drškama izbiju novi cvetovi.
   Veliki pozdrav

 122. Natalija

  Poštovani…
  Molim za pomoc… Pre mesec dana dobila sam mini orhideju na poklon. Donji listovi su posle par dana poceli da zute i otpadaju… Kada sam je izvadila iz supstrata videla sam da se na pojedinim delovima korena nalazi kao nakupljena bela budj… Oseca se jak miris… Sta da radim? Hvala unapred

 123. Maja

  Hocu da pitam presadila sam orhideju dok je cvetala jar su bili korenja truli, od supstrat sam izdvoila samo korenje drveta i sam je u to presadila, truli korenja sam otstranila i tretirala sa hidrogen. Ima li opasnost da nece preziveti. Inace listovi su zeleni ali cvetovi nekako pocinju da veneju. Pozdrav

  • Dr Milica

   Poštovanje, ceo taj tretman je stresan za biljku ali i ako se osuši cveće bitno je da su koren i lišće zdravi. Trebalo bi da sve bude ok.
   Veliki pozdrav

 124. Amra

  Poštovani,imam tri orhideje,i supersile bile,počeli su novi pupoljci i odjednom su grane postale crvene kao da se suše .sta da radim

  • Dr Milica

   Poštovanje, prekontrolišite biljku, listove, žile, moguće da ih je napao crveni pauk ili možda neki parazit. Veliki pozdrav

 125. Natalija

  Postovani,
  Mojoj orhideji su otpali svi listovi, pre mesec dana( koji su prethodno bili zuti). Sada su se pojavile grančice iz kojih pretpostavljam izlaze cvetovi nakon nekog vremena, ali listova jos nema. Ovo je prvi put da se imam orhideju, da li mi mozete objasniti iz kog razloga se ovo desilo, da li ce listovi ponovo porasti, i da li ce se oporaviti?
  U napred hvala 🙂

  • Dr Milica

   Poštovanje, ukoliko je korenov sistem zdrav trebalo bi da izrastu i listovi ali ako su bili svi žuti i otpali onda je postojao neki problem.
   Veliki pozdrav

 126. Tatjana

  Postovani, imam 4 saksije orhideja i cesto cvetaju. Ocigledno im jako prija prozor u mojoj kuhinji 🙂 Htela sam da se posavetujem sa Vama posto imaju osim cvetova na granama i listove sa cvetom i novim stabljikama. Izgledaju malo haoticno sa liscem visoko na tim tankim stabljikama. Da li bi trebala mozda da odvojim te nove grupice lisca i cveca i zasadim odvojeno?
  Pozdrav
  Tatjana

  • Dr Milica

   Poštovanje, ti cvetovi i lišće na grani su keiki tj. nove orhideje. Možete ih odvojiti kada steknu formirano vazdušno korenje. Veliki pozdrav

 127. Andjela

  Pozdrav, dobila sam orideju za useljenje u avgustu ove godine, ali je pre 2 nedelje počela da mi se suši jedna stabljika i da sa nje opada cvet, dok je druga stabljika i dalje zelena i sa cevtovima. Takođe, donji listovi su počeli da žute i opadaju. Molim za pomoć… 🙁 Unapred hvala.

  • Dr Milica

   Poštovanje, Obratite pažnju kako zalivate, otpali listovi tako mogu da budu parazitsko oboljenje ili možda crveni pauk.
   Veliki pozdrav

 128. Nena

  Poštovana,
  prilikom presađivanja orhideje jedna stabljika sa listovima se odlomila, mogu li je nekako uziliti?

  • Dr Milica

   Poštovanje, ukoliko su listovi na toj stabljici onda je to keiki (mala nova orhideja), ukoliko sama ona ima određene žile onda sa njom mozete početi rutinu kao sa odraslom orhidejom sa potapanjem dok joj se ne izgradi koren pa da se se i ona ubaci u novi sustrat. Veliki pozdrav

 129. Sanja Cvetkovic

  Poštovani,
  Sestra je dobila malu macu koja obožava da jede lišće,pa mi je poklonila svoje dve orhideje….Moram reći da nisam poznata po tome da mi cveće traje vidim da je ona baš zahtevna…Našla sam joj svetlo i toplo mesto,krenule su one nove grančicama sigurno 6,7 Pa po tome mislim da joj odgovara….Moja pitanja,piše da se ne djubri zimi,obzirom da ima ovoliko novih izrastaka Da li ona miruje sada kako vi kažete ili bi ipak trebala da je prihranim?Druga stvar, kada je sestra donela ona ima jako puno korenja koja se penju gore uz biljku i svetlo zelene su boje,isto tako ima i osusenih kojih je puna saksijica i tako na biljci gore,skroz suvi?Jel to normalno? I šta sa tim, deluje mi kao da bi to trebala iseci .
  Unapred hvala na odgovoru

  • Dr Milica

   Poštovanje, prehrana zimi nije neophodna, neka ona napreduje svojim tempom ali prihrana neka sačeka toplije dane sa više dnevne svetlosti. Sve što je suvo možete odstraniti. veliki pozdrav

 130. Jelena

  Postovani, moje orhideje su se pocele susiti i pptpuno su otpali svi pupoljci i cvetovi. Presadila sam ih u staklenu saksiju sa odgovarajucom kupovnom mesavinom, isekla stabljike ostavljajuci oko 5-6cm od osnove. Zanima me kako da je zalivam obzirom da je sada potapanje nemoguce i da je zima. Nalazi se na jedno 30-tak cm od prozora koji je na jugozapadnoj strani. Ima dosta svetla u toku dana i grejno telo je ispod. Da li joj modu samo orosavati listove? Citala sam da neki preporucuju da se stave kockice leda umesto zalivanja. Molim Vas za savet jer su vec pretrpele veliki stres obzirom da su se osusili cvetovi u sred cvetanja i pritom sam ih jos i presadila. Unapred zahvalna

  • Dr Milica

   Poštovanje, Vaša situacija je delikatna. Ukoliko niste u mogućnosti da je potapate i onda iscedite onda morate da nađete način da voda dolazi do korena ali da je ima dovoljno malo da moze u kratkom roku ispariti. to se možda može postici orošavanjem supstrata. Grejno telo ispod nje nije dobra ideja. Iako voli toplo i vlažno okruženje poput kuhije i sl vrlo je moguće da joj e toplota od grejnog tela mnogo više toplote nego što joj treba. Kocke leda su po mom mišljenju loša ideja. Ta vrsta stresa je nepotrebna za biljku. Veliki pozdrav

 131. Marija

  Cao, treba mi savet. Listovi na orhideji su poceli da mi pucaju i suse se na kraju. Jako sam zabrinuta sta ne radim dobro? Molim vas za savet.

  • Dr Milica

   Poštovanje, potrudite se da prehranom obezbedite mineralnu optimalnu sredinu za biljku kao i potrebnu pH vrednost supstrata.
   Veliki pozdrav

 132. Jelena

  Postovani,dobila sam orhideju pre mesec dana,ali su se svi cvetovi osusili,medjutim kako su oni otpali,stvorili su se pupoljci,da li sada treba da odsecem cvetnu drsku ili ne?

  • Dr Milica

   Poštovanje, ukoliko je cvetna drška zelena i ukoliko na njoj imate pupoljke nikako ne secite dršku. Veliki pozdrav

 133. Danijela

  Postovani,

  Mojoj orhideji nikako da poraste stabljika.Stara je uvenula do kraja, jer nisam znala sta da radim i osjeklasam je, nakon nekog vremena i u elo korijenje misleci da je gotova.Medjutim, pocelo je novo lisce da raste, pa i korjenje.Sada su izrasla i 2 nova nadzemna korjena,mislim da pocinje i treci,ali stabljike ni traga. Sta je problem???
  Hvala unaprijed!
  Srdacan pozdrav!

  • Dr Milica

   Poštovanje, Morate biti strpljivi. Obavezno koristite prehranu za cvetanje kako biste joj pružili što više preduslova za cvetanje.
   Veliki pozdrav

 134. Dana

  Poštovani, dobila sam orhideju na poklon ali nikakvo predznanje o njenom gajenju nisam imala. U jednoj cvecari sam pitala za savet i rečeno mi je da uvek na dnu ukrasne saksije bude malo vode. Tako sam i radila neko vreme dok, čitajući savete na internetu, nisam shvatila da je to potpuno pogrešno i da se orhideja zaliva potapanjem. Sada u korenu ima i delova koji su truli mada ima i onih potpuno zelenih. Orhideja cveta (jedna grana), listovi izgledaju zdravo, idu na gore. Da li se može sprečiti dalje truljenje korena odsecanjem trulih delova i da li to može da se radi dok biljka cveta? Ako ne može tako da li postoji neki način? Hvala unapred.

 135. Tijana

  Postovani,
  imam tri orhideje, na sve tri su mi se osusile grane do kraja tako da sam ih odstranila. Listovi rastu kao ludi, medjutim vec dve godine ni jedna od njih ne pusta grane a listovi non stop rastu, cak je se jedna od tezine listova povila preko saksije. Pre 2 meseca sam pocela da koristim i prihranu. Molim vas za savet sta bih trebala da uradim. Srdacan pozdrav

  • Dr Milica

   Poštovanje, ukoliko ste skoro krenuli sa prehranom onda budite strpljivi, kada se tajming poklopi cvetaće. Bitno je da ima zdrave listove i žile.
   Veliki pozdrav

 136. Tanja

  Postovani, imam problem sa orhidejom. Dobila sam je u februaru i tada je cvetala, u medjuvremenu samo sam je zalivala tj potapala u vodu. Cvetne drske nisam isekla stoje i dalje cvrste, i listovi su tamno zeleni i cvrsti. Danas su mi otpala dva zelena cvrsta lista. Pre mecec dana stavila sam u korenu stapic za prehranu. Sta da radim? Molim za pomoc, unapred hvala 👋

  • Dr Milica

   Poštovanje, ne bi trebalo da bude ništa ozbiljnije ukoliko biljka i koren izgledaju apsolutno zdravo kako što ste naveli. Sačekajte i osmatrajte.
   Veliki pozdrav

 137. Maja

  Postovani,
  primetila sam neke sitne bele pecurkice u zemlji orhideje, nisam uspela da pronadjem nista na net-u o tome. Inace orhideja deluje zdravo , izlaze joj novi listovi i mladi delovi na korenu. Da li mozda znate u cemu je problem i i sta bi se trebalo uraditi?
  Unapred hvala.

  Pozdrav

  • Dr Milica

   POštovanje, Čak i ako biljka nije trenutno ugrožena ne želite da joj neko drugi „krade“ minerale. Sa druge strane ukoliko su to pečurke onda je to definitivno previše vlage za gajenje orhideje. Uzmite adekvatan fungicid i dodatno pitajte za detalje u poljoprivrednoj apoteci za rešenje i tretman.
   Veliki pozdrav

 138. Ivana Carapic

  Postovani,
  Imam dve orhideje preko Godinu dana. Pre dva meseca sam obe presadila u vecu saksiju za 1 broj. Stoje jedna pored druge. Trenutno ni jedna nema cvetove. Jedna je dobila veliki broj novih listova. Druga je dobila 3 nove bebe. Medjutim, zadnjih dve nedelje su se pojavilo male crne musice. Sta da radim? Kako I kada se skidaju novi izdanci?
  Unapred zahvalna!
  Ivana

  • Dr Milica

   Poštovanje, imate insekticid koji lako rešava Vaš problem, potražite u poljoprivrednoj apoteci ili cvećari. Novi izdanci se skidaju kada dovoljno porastu nezavisne žile kako bi samostalno snabdevale mladu biljku vodom. Nemorate da žurite sa tom odlukom. Veliki pozdrav

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *