Božićna zvezda – Poinsettia

posted in: Uncategorized | 0

božićna zvezda 2Božićna zvezda je poslednjih godina postala jedna od najpopularnijih sobnih biljaka tokom zime. Njena specifičnost i posebnost u odnosu na druge sobne biljke jeste da zimi krajem godine, baš uoči Božića njeni gornji listovi dobiju jarku crvenu boju i time je postala simbol novogodišnjih praznika.

Prema legendi indijanaca, jednoj Astečkoj boginji je prepuklo srce od neuzvraćene ljubavi. Kako su kapi njene krvi dotakle tlo tako je iznikao cvet danas poznat kao Božićna zvezda.

Poreklo ove biljke je iz Meksika i dobila je ime po Robertu Poinsetu, američkom veleposedniku u Meksiku. Spada u Euforbije i mleko koje ispušta prilikom orezivanja grana pa čak i listova je otrovno (mada ima beleški da su Indijanci koristili to mleko u medicinske svrhe). Takođe, karakteristično za ovu biljku jeste da ima sitne i neugledne žućkaste cvetove koji nikako ne dolaze do izražaja pored prekrasnih obojenih listova (brakteja). Božićne zvezde postoje u raznim bojama, preko bele i bež do roze i ciklama, čak ima i šatiranih varijanti ali svakako  najveći primat ima crvena zbog ibožićna zvezdanteziteta te jarke boje listova. U svom prirodnom okruženju mogu da narastu i do četiri metra dok su kupovne varijante obično žbunasti manji primerci.

Održavanje

E sada smo došli do najbitnijeg dela jer većini nikako ne polazi za rukom da održe svoje Božićne zvezde duže od par meseci. Razlog tome je malo zahtevnija nega u poređenju sa tradicionalnim sobnim biljkama. Što se tiče zalivanja neophodno je se zemlja isuši između dva zalivanja, podsećamo da je biljka iz Meksika tako da ne treba nikako preterivati sa zalivanjem. Vrlo važno je da biljku raspakujete iz pakovanja u kome ste je dobili ili kupili jer i ono ume da napravi božićna zvezda beofloraprevlažno okruženje koje biljci ne prija.
cvet božićne zvezde

Iako je to tropska biljka, Božićna zvezda ne voli direktno Sunce. Preko leta je slobodno možete izneti napolje na neko svetlo mesto ali napominjemo bez direktnog Sunca. Tokom zime ne voli da bude pored izvora toplote, ukoliko je pretoplo u prostoriji gde je držite mogli bi da je pomerite u neki hodnik ili predsoblje.

Trik kako da ponovo zablista u jarkim bojama sledeće godine

Božićna zvezda jeste božanstvena zimi ali da bi tako izgledala mora da se odrade sledeće stvari tokom cele godine. Nakon zime kada ste je minimalno zalivali dolazi period listanja. Kako bi imale lep žbunast oblik svaka grana mora da se oreže za trećinu (to je praktično ceo deo krošnje koji je imao obojene listove). Istovremeno je korisno u zemljište staviti organsko đubrivo. Taj postupak se ponavlja početkom jula i još jednom najkasnije tokom septembra. Glavni trik kako da se povrate jarke i prelepe boje je da od oktobra biljku držite u totalnom mraku od 12 do 14 sati svaki dan. Bitna napomena je da bude u totalnom mraku, čak i ulično svetpoinsetia beoflora bozicna zvezdalo noću kroz prozor može uništiti taj proces. Predlog je da eventualno stavite neku kutiju preko biljke ili je noću odlažete u prostoriju bez svetla ili prozora. Vaše strpljenje će krenuti da se isplaćuje već krajem novembra kada ce predivne boje početi da se pojavljuju na listovima i bujaju tačno pred cvetanje koje je pred novu godinu.

Tokom sezone cvetanja i praznika Božićne zvezde možete naći u našoj maloprodajnoj radnji cvećara Beoflora po vrlo povoljnim cenama svih boja i veličina. Cenovni okvir za manje primerke je oko 250din, za klasične 400-500din dok su veći primerci 600din. Nadamo se da smo Vam pomogli ovim člankom i ukoliko imate dodatna pitanja slobodno nas kontaktirajte ovde.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *