Nolina – Slonovo stopalo

posted in: Uncategorized | 7

nolina beoflora 3Nolina je biljka vrlo egzotičnog izgleda zbog čega kupci često misle da pripada porodici palmi. Iako je poreklom iz tropskih krajeva, nolina nije zahtevna biljka i lako se neguje u kućnim uslovima, naročito ukoliko imate centralno grejanje. Mlade primerke tj. „bebe“ noline možete po vrlo povoljnim cenama kupiti u cvećari Beoflora.

Nolina je poreklom iz Meksika i Gvatemale, i pripada porodici Agave.  Odlikuje se dugim, tankim zelenim listovima koji rastu na vrhu stabla
i poput zelene fontane padaju ka zemlji. Stablo je svetlo smeđe boje sa zadebljanjem u donjem delu zbog čega podseća na slonovo stopalo. U svom prirodnom staništu raste u visinu i do 10 metara, ali u kućnim uslovima je naravno mnogo manja. Zbog svog tropskog porekla, naviknuta je na suše i jako sunce, što je čini vrlo otpornom i nezahtevnom kada je nega u pitanju.

Tokom letnjih meseci nolinu zalivajte odstajalom vodom, ali između dva zalivanja sačekajte da se zemlja prosuši kako biste imitirali uslove njenog prirodnog staništa. Nolina je sukulentna biljka što znači da zadržava tečnost u svom stablu tako da će joj prevelika količina vode štetiti. Prihranjujte je samo tokom proleća i leta, u razmaku od 15-20 dana, dok tokom jeseni i zime treba napraviti pauzu. Prija joj velika količina sunca, ali nemojte preterivati – sklonite nolinu sa jakog popodnevnog sunca tokom letnjih meseci kako je ne biste oštetili. Zimi je premestite na hladnijenolina beoflora 2 mesto, temperature od 8 do 10 stepeni i zalivajte je veoma oskudno. Najviše joj odgovara temperatura između 12 i 15 stepeni, a ukoliko želite da je držite na otvorenom, sačekajte period kada temperatura ne pada ispod 10 stepeni.Ne prija joj previše vlage, tako da je klonite od jakih pljuskova.

Zbog sporog rasta, presađujte je svake druge godine ili kada primetite da je korenje počelo da izlazi iz saksije. Drenaža mora biti dobra kako bi se zemlja lako sušila. Birajte keramičku saksiju ili posudu. Što se zemlje tiče, možete je presaditi u kombinaciju: 2/5 peska, 2/5 ilovače, i 1/5 treseta. Ukoliko vam je previše komplikovano da pravite ovu kombinaciju, možete koristiti zemlju za kaktuse.

Zanimljivo je da mlađe biljke imaju jedno stablo, međutim što su starije, imaju tendenciju da razvijaju dodatne grane i lisnate rozete na njihovim vrhovima. Cveta vrlo retko, i to samo stariji primerci koji dobijaju dovoljno sunčevih zraka i toplote. U tom slučaju na vrhu se pojavljuju sitni beli cvetovi.

nolina enterijer beoflora
Ono što trebate imati na umu pri kupovini i uzgajanju ove biljke je da ona raste veoma sporo. Upravo to je i objašnjenje njene visoke cene u poređenju sa drugim sobnim
biljkama koje su popularan izbor u našim domovima. Domaće cvećare ove biljke najčešće uvoze iz  Srednje Amerike što dodatno povećava nabavnu cenu. Zato ukoliko vidite veliki primerak noline, budite sigurni da ona nije uzgajana u lokalnim uslovima, već je iskopana i u toj veličini preneta iz zemlje svog porekla. Ukoliko želite da podstaknete rast noline, možete povremeno isprobati ovu metodu. Uklonite spoljne listove tako što ćete ih zavrnuti za 260 stepeni i povući ka dole.

Žuto lišće i mekano stablo

Ukoliko su listovi vaše noline počeli da dobijaju žutu boju ili je donji deo stabla postao mekan, to je znak da biljka dobija previše tečnosti. Reagujte što pre i presadite je u novu, suvu zemlju. Odsecite joj vrh sve dok ne dođete do suvog, čvrstog dela stabla koji treba preliti voćarskim voskom koji možete naći u poljoprivrednim apotekama.

Za dodatna pojašnjenja i detalje budite slobodni da nas kontaktirate ovde.

7 Responses

 1. Tamara

  Kolika vam je cena Noline i da li imate biljku srednje velicine, ni nisku ni previsoku.

  Hvala,
  Pozdrav

  • Marko Rajic

   Poštovanje,
   trenutno su svi primerci rezervisani zbog predstojećeg dana žena. Za više podataka slobodno nas kontatirajte 🙂

 2. Lena

  Mojoj nolini su poceli da se suse vrhovi listova. Da li smem da ih skratim, odnosno da odsecem osuseni deo?

  • Marko Rajic

   Poštovanje
   Naravno da treba da se otseče da se ne bi osušili celi listovi. Regulišite zalivanje, to je uzrok sušenja vrhova.

 3. Biljana

  Pozdrav, zanima me da li se zaliva u tacnu saksije ili u saksiju od gore pored same biljke?

 4. Mirjana

  Postovani kako da oporavim slonovo stopalo? :/ listovi su se osusili i kako ih dodirnem otpadnu. Vrv sam je zalivala vise nego sto treba :/ 1 nedeljno sam sipala vodu ali izgleda da je i to puno. Sad sam je unutra ubacila ali sad imam samo stablo bez listova 🙁 stablo nije mekano… da ki ce izbiti novi listovi? Pozdrav

  • Dr Milica

   Poštovanje, to je vrlo delikatna situacija. Moguće da joj nema spasa, svakako smanjite zalivanje na maksimum dok ne vidite da li će da izbiju neki novi mladi listovi. Veliki pozdrav i srećno

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *