Brazilska diva u Vašem domu – Ehmeja

posted in: Uncategorized | 2

AECHMEA FASCIATA – EHMEJA

Ehmeja, dekorativna biljka veoma neobične lepote dočaraće egzotičnost tropskih krajeva i svaki ambijent učiniti atraktivnim i modernim. Ova sobna biljka nije preterano teška za gajenje, ali svakako nije za početnike. Voli svetlost, ali ne i direktno popodnevno sunce. Obzirom da je iz tropskih krajeva odgovara joj velika vlažnost. Neophodno je zalivati dva puta nedeljno pre cvetanja. Prehrana nije neophodna.

Poreklom iz Brazilskih tropskih šuma ehmeja, biljka očaravajuće lepote, uneće duh egzotike i tropskih krajeva i učiniti svaki enterijer posebnim i drugačijim. Ova sobna biljka, jednostavna je za uzgoj. Pripada porodici Bromeliaceae. Po svojoj prirodi, ehmeje su epifiti (biljke koje rastu na drugim biljkama). Obično rastu na kori ili na gornjim granama drveća u tropskim prašumama Srednje i Južne Amerike gde crpe vodu i hranljive materije iz šupljina u kori biljke domaćina. Njihov rod broji oko 255 vrsta. Ime roda potiče od grčke reči aechmea koja asocira na oštre i bodljikave vrhove listova. Na engleskom govornom području ovu biljku nazivaju još i srebrena vaza zbog sivih listova i rozete koja služi za sakupljanje vode pa samim tim podseća na vazu. U Evropu je doneta iz Brazila u XIX veku.

Aechmea fasciata je biljka koja može da poraste u visinu do 90cm, a u širinu oko 60cm. Listovi su ovalno – eliptični, dugi 40-90cm, a široki 5-6cm, debeli i tvrdi, sitno nazubljenih ivica. Boje su sivo – zelene sa prošaranim poprečnim belim nepravilnim prugama. Blago, elegantno povijeni na dole i rastu u središtu u krug, tako da stvaraju zvezdastu rozetu i levak iz kojeg izlazi oko 30cm visoko cvetno stablo. Cveta najčešće leti, mada ponekad cvetanje može i da izostane. Cvet je kao klas i ima ružičaste brakteje (priperci, gornji listovi) iz kojih se razvijaju mali plavi cvetovi, koji vrlo brzo uvenu nakon njihovog nastajanja. Ružičaste brakteje ostaju oko 6 meseci nakon cvetanja. Kada cvetovi uvenu rozeta se suši i propada, ali istovremeno niču dve, ponekad i tri male rozete iz donjeg dela koje zamenjuju uvelu biljku. Imaju slabije razvijen korenov sistem.

Prema boji lista u okviru roda Aechmea razlikujemo:

šarene – Aechmea fasciata, Aechmea chantinii, Aechmea marmorata, Aechmea orlandiana

zelene – Aechmea bracteata, Aechmea bromeliifolia, Aechmeagigantea, Aechmea recurvata

Kao i po lepoti cveta ili ploda: Aechmea calyculata, Aechmea coelestis, Aechmea fulgens tillandsioides, Aechmea weilbachii

Održavanje

Svetlost, temperatura, zalivanje

Ehmeja voli jako sunce, ali tokom letnjih meseci i velikih vrućina izbegavati mesta gde je ona izložena direktnim sunčevim zracima. Odgovara joj toplota, pa optimala temperatura u prostoriji za njen uzgoj se kreće od 12°C do 27°C. Obzirom da je reč o tropskoj biljci koja voli dosta vlage biljku zalivati jednom nedeljno u rozetu listova, a pre cvetanja 2 puta nedeljno. U rozeti bi trebalo da bude oko 2,5cm vode, koja se menja svake tri nedelje. Kada se pojavi cvet, rozetu ne zalivati. Ehmeja voli svakodnevno orošavanje listova mlakom vodom po mogućnosti kišnicom ili vodom koja je odstajala. U toku zimskog perioda smanjiti zalivanje. Kada je temperatura između 22-25°C zaliva se u rozetu, a ako je ona niža uz samu ivicu saksije. Ukoliko u rozeti ima previše vode pri jako niskoj temperaturi doći će do njenog truljenja, a da bi se biljka oporavila, potrebno je isprazniti rozetu i ostaviti da se kompost osuši. Ako cvetni klas i stabljika postanu prljavo roze boje, znači da je temperatura u prostoriji niska, pa je biljku potrebno premestiti na toplije mesto.

Supstrat, presađivanje i prehrana

Voli dobro dreniran supstrat. Presađivanje se vrši tokom marta u baštansku zemlju sa dodatkom treseta i peska, ali nije poželjno često presađivanje. Potrebno je sačekati da listovi i cvetovi odrasle biljke uvenu, pre nego što se mladice odstrane. Mlade biljke moraju da dostignu pola visine odrasle biljke. Oštrim nožem ili skalpelom odstranite sa odrasle biljke mladu biljku sa korenom i zasadite je u već pripremljenu manju saksiju sa propusnim, drenažnim slojem i vlažnim tresetnim kompostom. Leti se biljka prehranjuje 2 puta mesečno u rozetu, manjom količinom đubriva za cvetnice ili za orhideje. Tokom jeseni i zime, tačnije od septembra do februara biljka miruje, pa je tada potrebno prestati sa prehranom.

Razmnožavanje

Razmnožavanje ehmeje se vrši semenom i izdancima. Seme se seje u supstrat (2/3 treseta i 1/3 peska). Ono mora da proklija u specijalnoj kutiji za razmnožavanje, koja se stavlja na senovito mesto sa temperaturom od 21-27°C. Kada je rasad dovoljno velik možemo ga zasaditi u zasebne saksije. Mlade biljke procvetaju, tek posle pet godina. Da koren biljke ne bi propao i počeo da truli, potrebno je na dno saksije obezbediti drenažni sloj (kamenčići, šljunak).

Razmnožavanje ehmeje izdancima vrši se onda kada biljka procveta, a u njenom podnožju se razvijaju mladi izdanci. Kada ovi izdanci dostignu visinu od oko 15cm, potrebno ih je oprezno izvaditi sa žilicama i zasaditi u male saksije.

Prilikom presađivanja i razmnožavanja potrebno je staviti baštenske rukavice kako ne bi došlo do iritacije kože, zbog bodlji koje se nalaze na ivici listova.

Uživajte u lepoti ove zadivljujuće i izuzetno dekorativne tropske biljke koju možete naći u cvećari Beoflora. Nadamo se da smo Vam pomogli ovim člankom i ukoliko imate dodatna pitanja slobodno nas kontaktirajte ovde.

M.Sc. šumarstva iz oblasti pejzažne arhitekture i hortikulture

Milica Đorđević

                                                                                               

2 Responses

 1. Aleksandra

  Dobila sam ehmeju pre 3 godine. Tad je imala cvet i vise nikad nije cvetala. Ali zato je svake godine pustala po jedan pelcer. U martu sam je presadila i odstranila pelcer, a sad vec ima novi koji je pola od visine glavne biljke. Moje pitanje je da li da je ponovo presadim ili da ih ostavim tako do narednog proleca? I zasto mi ne cveta?
  Hvala unapred,
  Srdacan pozdrav!

  • Dr Milica

   Poštovanje, Svre Bromelije pa i ehmeja cvetaju jednom. To je jedna od većih mana ovih lepotica. MLadice možete ostaviti pored majka biljke da formiraju gusti busen. Mladice će svakako cvetati dok majka biljka više neće. Možete i presaditi mladice i pustiti ih da se nezavisno razvijaju, mladice se mogu odstraniti od majke kada okvirno porastu do jedne trećine visine majka biljke.
   Veliki pozdrav

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *