Anturijum (Anthurium) – Egzotičan flamingov cvet

posted in: Uncategorized | 4

Anturijum je jedna od sve češće gajenih sobnih biljaka. Ona svojim elegantnim habitusom krasi svaki enterijer, daje mu posebnost i unosi dašak egzotike tropskih krajeva.

Biljka je poznata pod nazivima anturijum, flamingov cvet jer svojim izgledom podseća na ovu pticu, plamenac zbog česte vatrene boje cveta i dr. Pripada porodici Araceae. Rod obuhvata oko 1000 vrsta biljaka čiji su areal vlažna tropska područja, prašume Srednje i Južne Amerike, tačnije severni delovi Meksika, Argentine i neki delovi Kariba. Raste kao epifit ili poluepifit, u pukotinama stena ili na plitkom, skeletnom, krečnjačkom zemljištu. Ime roda Anthurium potiče od grčkih reči anthos – cvet i oura – rep, zbog velikog zaštitnog lista, spate, koji okružuje cvetni klip.

Kako izgleda anturijum?

To je zimzelena biljka čija visina dostiže oko 75 cm. Listovi anturijuma su krupni, tamnozeleni, tvrdi, kožasti, sjajni i stoje gusto na čvrstim peteljkama. Kod odraslih biljaka listovi dostižu dužinu od oko 30 cm, sa drškom otprilike iste dužine. Anturijum spada u stalno cvetajuće biljke, može da cveta mesecima. Cvetovi se sastoje od mesnate cevaste cvasti, spiralnog oblika narandžaste, bele, zelene ili žute boje (spadix) i velikih mesnatih brakteja. Brakteje (spata) su obojeni listovi koji mogu da budu vatrenocrvene, ružičaste, narandžaste, zelene ili bele boje, okruglastog ili srcastog oblika. Ponekad su veoma teški, pa njihove stabljike moraju da se podupru da bi lepše izgledali. Stabljika na kojoj se nalazi precvetali cvet treba da se odseče pri zemlji. Oštećene listove treba redovno seći. Posle cvetanja počinje period mirovanja, koji može da traje i godinu dana u zavisnosti od toga koliko je biljka dugo cvetala. Nakon perioda mirovanja, ako biljka ima zdrave listove, znači da će sigurno procvetati.

Najpopularnije za gajenje su tri vrste anturijuma:

Anthurium scherzianum je prvi varijetet flamingovog cveta, koji je otkrio austrijski doktor i botaničar Karl Ritter von Scherzer, 1857. Neuglednija od ostalih, ova vrsta je omiljena među ljubiteljima anturijuma, pre svega zbog veoma lakog održavanja. Svi njeni listovi izlaze iz središta pod različitim uglovima i dostižu dužinu i do 20 cm. Cvetovi su uspravni i mogu biti crveni, beli, ružičasti ili pegavi.

Anturijum - Flamingov cvet

Anthurium andreanum je otkriven tokom ekspedicije u Andima u Kolumbiji, 1876. i dobija naziv po francuskom pejzažnom arhitekti Édouard François André. On ima veće cvetove od Anthurium scherzianum– a koji rastu na uspravnim i debljim stabljikama. Rezani cvetovi ove vrste su veoma na ceni, zbog svoje dugotrajnosti, mogu trajati i do mesec dana.Anturijum - Flamingov cvet

Anthurium crystallinum je izuzetno težak za gajenje. On ima lepe, krupne listove srcolikog oblika, prošarane srebrnim lisnim nervima. Sve tri vrste anturijuma spadaju u stalno cvetajuće biljke, što znači da mesecima može da iscvetava. Sve tri vrste anturijuma su otrovne.

Anturijum - Flamingov cvet

Saveti za održavanje anturijuma

Svetlost, temperatura, zalivanje

Anturijum - Flamingov cvetAnturijumu odgovara mesto sa puno sunčeve svetlosti. Izbegavati direktno sunce, pa je idealna indirektna svetlost ili polusenka. Optimalna temperatura, za gajenje anturijuma kreće se od 16-30°C. Temperatura prostorije u kojoj se nalazi trebalo bi da bude što više ujednačena, i bez velikih kolebanja, jer nagli pad temperature prouzrokuje propadanje biljke. Tokom zime ona ne sme da bude niža od 15°C. Anturijumu je potrebno redovno zalivanje i to najbolje u pre podnevnim časovima. Preporučuje se zalivanje vodom koja je odstajala ili prokuvanom kada je zemljište potpuno suvo. Zimi se zaliva jednom u 10 do 12 dana, a leti na svaka 3 dana. Jednom nedeljno se cela biljka može oprati vlažnom krpicom ili blagim mlazom tuša. Saksija se može potopiti u dublju posudu sa vodom tako da nivo vode bude malo iznad gornje ivice. Kada prestanu da izlaze mehurići vazduha saksija se ostavlja sa strane da se ocedi. Anturijumu je potrebna visoka vlažnost vazduha. Listove treba povremeno orošavati mekom vodom, prokuvanom ili odstajalom vodom. Prilikom orošavanja ne treba kvasiti velike brakteje, obojene listove, takođe moguća je pojava nekroza listova, usled preteranog orošavanja. Leti kada su velike vrućine može se orošavati više puta u toku dana, a zimi jednom dnevno kada je vazduh u prostoriji suv. Tokom zime saksiju treba držati u podmetaču koji je ispunjen kamenčićima i vodom, tako da nivo vode bude ispod gornjeg sloja kamenčića. Do pojave žutih i suvih listova anturijuma dolazi usled viška ili manjka vode, da je biljka na promaji, ili joj je hladno. Kada kod anturijuma primetite klonulost listova potrebno je tada biljku premestiti, jer je ona sigurno na promajnom mestu.

Supstrat, presađivanje i prehrana

Anturijum voli dobro dreniran supstrat, lak i rastresit. Na dno saksije poželjno je staviti drenažni sloj (kamenčići, stiropor, šljunak). Odgovara mu mešavina od podjednakih delova šumske zemlje, usitnjene šumske mahovine i komadića drvenog uglja. Zemljište je potrebno obilno zaliti i ostaviti da se prosuši do sledećeg zalivanja. Presađivanje mladih biljaka se vrši jednom godišnje, u martu ili aprilu, pre početka vegetacije, dok se presađivanje starijih biljaka vrši svake druge do treće godine, i to za broj veću saksiju, ali ne u preveliku. Poželjno je da saksija bude od plastike ili gline, plitka koja odgovara njegovom kratkom korenu. Nadzemni deo biljke mora da ostane iznad zemlje, jer kako biljka raste, raste i koren, tako da je on delom iznad zemlje i najbolje je da se prekrije mahovinom. Anturijum je osetljiv na đubriva koja sadrže karbonate, pa bi ih trebalo izbegavati. Ukoliko želite da imate biljku bujnih i velikih, cvetova i listova redovno je prehranjujte đubrivom u toku vegetacionog perioda, od aprila do septembra, i to dva puta mesečno, organskim đubrivom za cvetnice. Pažljivom negom, anturijum će se razvijati i cvetati dugi niz godina.

Nakon mnogo ukrštanja uzgajivači su uspeli da dobiju hibride ove biljke pogodne za gajenje u saksijama. Anturijum cveta svake godine u leto, u periodu od juna do februara.

Razmnožavanje

Anturijum - Flamingov cvet - RazmnožavanjeRazmnožavanje anturijuma se vrši semenom u proleće ili podelom mladih biljaka koje rastu u podnožju velike biljke. Seme anturijuma se seje u isto zemljište u kome se gaji odrasla biljka. Dok ne nikne rasad posude se čuvaju u polusenci, a kada nikne prenose se na svež vazduh. Mlade biljke izvaditi iz zemlje sa korenom i posaditi u posebnu saksiju.

Anturijum - BolestiPresađivanje podelom bokora se vrši nakon cvetanja. Pri deljenju bokora starije biljke trebalo bi voditi računa da svaki deo ima korenov sistem i listove. Podeljene biljke se sade u pliće, šire posude, uz drenažni sloj na dnu, i stavljaju u toplu prostoriju u kojoj temperatura neće biti ispod 20°C. Posađene biljke treba redovno zalivati pre podne, i prehranjivati da bi cvetale iste godine. Ove biljke uspevaju i kao hidrokulture.

Česte bolesti kod biljke anturijum

Anturijum napadaju razne vrste štetočina, gljive i insekti (lisne vaši, grinje i tripsi), koje mogu biti glavni uzročnici njegovog sušenja. Najčešće dolazi do truleži korena i mikoze listova usled napada fitopatogenih organizama, tačnije gljiva.

Trulež korena prouzrokuje gljiva, a prve vidljive promene na napadnutim biljkama su zaostajanje u rastu, promena boje listova i uvenuće listova. Koren takvih biljaka je crn. Ovo oboljenje je najčešće u jesenjem i zimskom periodu usled nižih temperatura i vlažnih uslova u kojima se biljke drže. Oboljenje pegavost lišća, javlja se u uslovima povećane relativne vlažnosti vazduha i preterane vlažnosti zemljišta. Na listovima anturijuma mogu se javiti krupne, mrke pege nepravilnog oblika, oštro ograničene žućkastim obodom. U okviru pega uočavaju se crne tačkice, piknidi gljive, koje su glavni uzročnici ove pojave. Biljku ćete zaštititi upotrebom odgovarajućih insekticida ili fungicida.

Cvetovi anturijuma simbolišu postojanost, ljubav i prijateljstvo i često se koriste kao rezano cveće. Na Havajima se anturijum naziva havajsko srce. Veruje se da je magična biljka natprirodnih moći koja štiti od zlih duhova. Strasni ljubitelji anturijuma smatraju da ova biljka poručuje: „Hajde, ti si ovde dobrodošao.“

Ovu izuzetno dekorativnu biljku koja nosi poruku dobrodošlice možete naći u cvećari Beoflora. Nadamo se da smo Vam pomogli ovim člankom i ukoliko imate dodatna pitanja slobodno nas kontaktirajte ovde.

M.Sc. šumarstva iz oblasti pejzažne arhitekture i hortikulture

Milica Đorđević

4 Responses

 1. Irena

  Zdravo ja sam nedavno dobila na poklon Anturijum i presadila ga jer je trebalo u malo vecoj nego u kojoj je bio,medjutim prije nekoliko dana pojavile su se na neke starije listove nekakve flekice braon boje i jedan list je pozutio ne znam sta bi moglo biti pa sam htjela vas da pitam .Hvala vam unaprijed

  • Dr Milica

   Poštovanje, Odsecite te listove i sklonite je sa promaje. Takođe, ukoliko ima teperaturnih razlika u prostori obratite pažnju i na to. Veliki pozdrav

 2. Bojana

  Dobar dan.Dobila sam anturijum i presadila ga.Ali se na listovima i cvetu pojavile fleke i izgleda kao da se suse na tim mestima.Sta da radim?

  • Dr Milica

   Poštovanje, prvo proverite da li ima odrećenih parazita to je možda moguće, takođe promaja kao i direktno Sunce mogu da rezultirajžu tim pojavama. Veliki pozdrav

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *