Aloja – Aloe vera

posted in: Uncategorized | 11

Biljka Aloe VeraAloje su biljke izuzetno lepih cvetova, jednostavne za gajenje.

Pripadaju porodici Asphodelaceae, dok ih mnogi mešaju sa agavama. Razlika je u tome što list aloje sadrži biljni sok i aloje ne umiru nakon cvetanja, dok agave traže izrazito hladno mesto za prezimljavanje pa nisu naročito pogodne za sobni uzgoj. Njihov rod obuhvata preko 300 vrsta. Vode poreklo iz jugoistočne tropske Afrike, Madagaskara i Arabije. Ime je arapskog porekla aloeh, što u prevodu znači blistajući. Međusobno se razlikuju oblikom i veličinom rasta. Raspon visine se kreće od 10cm, dok neki primerci mogu dostići visinu čak i do 10m, poput drveća. Spadaju u sukulentne biljke (čuvaju vodu u svojim velikim i mesnatim nabreklim listovima). U našim krajevima gaji se u saksiji kao sobna biljka, a zovu je i kućna apoteka, dok su joj u narodnoj medicini dali ime kaktus za rane, zbog lekovitih svojstava koje poseduje nosi epitet “Kraljice lekovitih biljaka”. List aloje sadrži stotinak aktivnih sastojaka (esencijalne aminokiseline, vitamine, retke minerale poput Zn, Mg, Fe, Cr, Br, Selen). Najpoznatija vrsta je Aloe vera koja ima lekovita svojstva. Otkrio ju je botaničar Miler na ostrvu Barbados i uvrstio u registar lekovitog bilja.

Kako izgleda Aloe Vera?

Listovi aloje su lancetastog oblika, debeli, oštrog vrha i sa nazubljenim obodom, u rozeti. Treba napomenuti da postoje i vrste potpuno glatkog ruba. Kod ovih snažnih biljaka listovi mogu dostići dužinu od 50, 60cm. Cvetna stabljika je uspravna, sa veoma dekorativnom cvasti na vrhu. U zavisnosti od vrste, cvetne stabljike su duge od 10cm pa do jednog metra. Krunica cvetova je srasla, žute ili crvene boje. Cveta od treće ili četvrte godine, od marta do maja.

Razlikuju se dve grupe: niske (koje su bez stabla) i visoke (sa stablom). Od niskih najpoznatija je Aloe aristata – Resasta aloja, a od visokih Aloe arborescens – Drvolika aloja. Sve aloje dobro podnose suv i topao vazduh. Zelene vrste traže leti puno vode, dok šarene i voštane manje. Visoke aloje služe za dekoraciju većih prostora.

Biljka Aloe VeraBiljka Aloe Vera Održavanje

Održavanje aloje – Aloe Vera

Svetlost, temperatura, zalivanje

Aloja dobro podnosi gajenje u saksiji, voli mnogo svetlosti ali dobro podnosi i direktno sunce. Tokom vegetacionog perioda (april – oktobar) kada biljku možete izneti napolje, najbolje je staviti u hladovinu uz jutarnje sunce, pa se može gajiti kao balkonska biljka. Ukoliko je na suncu tokom celog dana dobiće smeđu boju. Zalivanje treba biti retko ali obilno. U toku letnjih meseci kada su jako visoke temperature i biljci je potrebno više vode, 1 do 2 puta nedeljno.

Zemlja između dva zalivanja mora biti dobro prosušena, jer će u protivnom doći do propadanja biljke i njenog truljenja. Po dolasku hladnog vremena, zalivanje treba ukinuti. Biljku treba uneti u prohladnu prostoriju (5-10°C) sa dosta svetla. Tokom zime je možete zaliti 1 do 2 puta, sa veoma malom količinom vode, ili ne zalivati do proleća.

Kao sobnu biljku Aloe arborescens, preporučljivo je držati na južnom i zapadnom prozoru gde ima dosta svetla. Zalivanje tokom zime treba smanjiti u odnosu na leto kako bismo koliko je moguće stopirali rast. Zalivanje treba umanjiti, ali ne u potpunosti prekinuti jer je biljka na toplom. U većini slučajeva, ako je biljka tokom zime u prostoriji koja se greje, nema perioda odmora i raste tokom cele godine. Zimi su dani kraći, a samim tim ima manje svetla. Tada biljka izbacuje svetlo zelene , tanke listove, a stabljika će se izdužiti. Upravo iz tog razloga preporučuje se da biljka bude na hladnijem mestu, kako bi se stopirao rast.

Supstrat, presađivanje i prehrana

Supstrat za sadnju mora biti sa dosta humusa u koji je poželjno pomešati pesak. Presadjivanje se vrši u proleće svake druge godine u plitke i široke saksije, nakon precvetavanja. Prehranjivanje se vrši jednom mesečno, upola blažom koncentracijom tečnog đubriva, ali samo tokom perioda aktivnog rasta biljke.

Razmnožavanje

Aloja se veoma lako razmnožava. Razmnožava se mladim izbojcima i reznicama.

Vremenom biljka iz korena ili na samoj stabljici izbacuje nove biljke (izbojke) koje možemo odvojiti i posebno posaditi. Biljke bi trebalo odvojiti tek nakon 8 do 9 meseci. Trik oko puštanja izbojaka je u tome da ako je biljka u manjoj saksiji, koren će pre ispuniti saksiju. Tako će krenuti da udara u zidove saksije i početi da izbija na površinu. Na svakom mestu gde izbije nastaće nova biljka.

Aloe Vera Razmnožavanje

Tokom godina, donji listovi se suše, a novi izbijaju na vrh. Na taj način se formira tanko i visoko stablo. Zbog težine listova, stabljika je sklona lomljenju pa je možemo iseći na više delova (reznica). Reznice se režu oštrim nožem i ostave nekoliko dana “naglavačke” da se rez osuši (oko 7 dana). Svaki deo posebno posaditi u mešavinu zemlje i peska (najviše peska u sredinu saksije gde stavljamo reznicu). Nakon toga reznicu treba dobro utisnuti u supstrat, i zaliti i ostaviti na svetlom i toplom mestu kako bi što pre došlo do ukorenjivanja.

Uživajte u zelenilu ove nimalo zahtevne biljke koju možete naći u cvećari Beoflora.

Nadamo se da smo Vam pomogli ovim člankom i ukoliko imate dodatna pitanja slobodno nas kontaktirajte ovde.

M.Sc. šumarstva iz oblasti pejzažne arhitekture i hortikulture

Milica Đorđević

11 Responses

 1. Miroslav

  procitao sam Vas clanak o aloji i imam pitanje za Vas
  -dali je to aloja barbadensis miler,kako je latinsko ime
  -to me interesuje jer valjda je ona jedina prava kao lek
  -nemojte mi zameriti ja sam laik ali me ovo zanima jer bih poceo da je gajim radi lecenja sina koji boluje od multiplex skleroze,a cuo sam da je aloja jedan od mogucih lekova za ovu bolest
  -koliko kosta jedna sadnica i saljete li ih postom
  hvala unapred

  • Dr Milica

   Poštovani,
   Nažalost ne možemo Vam pomoći. U radnji trenutno nemamo tu biljku. Naš članak se odnosi na gajenje i održavanje ove biljke u dekorativne svrhe. Ako ste u mogućnosti, najbolje da se konsultujete sa nekim farmaceutom.
   Srdačan pozdrav.

  • Janko

   Lekovita je aloja vera – barbadensis i aloe arborescens, cak i lekovitija. Može da se kupi u saksiji

 2. Valentina

  Ima aloju vec dvije godine skoro I prije dvadesetak dana sam je presadila jer je prerasla saksiju. Par dana nakon toga su poceli da zute donji listovi, prva tri reda, da bi se prije dva dana stabljika prepolovila. Jako volim aloju I zao mi je da mi propadne, kako mogu da je sacuvam? Ovo sto je ostalo od nje

 3. Jovana

  Poštovani,
  Moja aloja stoji na svetlarniku, zalevam je otprilike jednom nedeljno, ali listovi su poceli da se isušuju. Temperatura u kuci je oko 25 stepeni. Da li mozete da mi kazete sta je problem?

  Hvala unapred!

  • Dr Milica

   Poštovanje, deluje da se brzo suši zemljište i da je možda potrebno više vlage. Veliki pozdrav

 4. Jovana

  Poštovani da li se aloe vera presadjuje direktno u saksiju ili mora da pusti zilice pre toga?

 5. Sara

  Zdravo, kupila sam nedavno kaktus aloe vere. Zanima me zašto mi se biljka na vrhovima suši. Imam je par dana i zalila sam je jednom u manjoj količini.

  • Dr Milica

   Poštovanje, prvo, verovatno niste Vi ništa pogrešno uradili. Biljka koja je par dana kod Vas sigurno ne može tako brzo da reaguje na Vaše uslove gajenja. Drugo, sušenje na vrhovima je pokazatelj da nema dovoljno vode biljka ali vrlo bitna napomena je sa je neophodno umereno i plansko zalivanje za svaku biljku pojedinačno. Suvi krajevi mogu da se pojave i ukoliko je biljka previše zalivana, iako zvuči paradoksalno ali taj višak vode je dozvolio da deo korena istruli i da opet biljka ne dobija dovoljno vode, isto je i suprotno, ukoliko je premalo vode, vrhovi žila pod zemljom se suše i neobezbeđuju adekvatnu količinu neophodne vode biljci. Ono što je bitno da ukoliko je niste presađivali to uradite i tom prilikom proverite koren da li ima trule i buđave delove. Ukoliko nema potrebe za presađivanjem imajte na umu da je tokom jesenjih i zimskih meseci ređe zalivate.
   Veliki pozdrav

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *