Krasula (Crassula ovata) – Drvo novca

 

Krasula Drvo novcaKrasula je jedna od najčešće gajenih saksijskih biljaka, kako u kući tako i u poslovnim prostorijama, u narodu poznata još i kao Japansko drvo novca, dolar drvo, parac, monguba, pumpo…

Krasula nije zahtevna biljka u pogledu nege i održavanja jer dobro podnosi sušu i zanemarivanje. Pripada porodici Crassulaceae. Sukulentna je biljka, što znači da crpi vodu iz svojih mesnatih listova koji joj služe za skladištenje vode. Rod Crassula broji oko 1480 vrsta. Sve ove vrste vode poreklo iz južne Afrike i Monzanbika gde rastu na kamenitim planinama izloženim intenzivnom suncu, dok je kao saksijsko sobno cveće prvo počela da se gaji u Aziji. Zbog listova koji podsećaju na kovanice novca, kod nas je zovu parac.

Da li krasula privlači novac?

U Japanskoj kulturi, ova biljka ima ulogu privlačenja novca, pa je ovo verovanje ubrzo prihvaćeno u Kini, a potom i celom svetu. Feng Shui filozofija smatra da prisustvo zelenih, bujnih biljaka u kući donosi više pozitivne energije, tačnije energiju bogatstva i blagostanja, jer je suština u dobroj energiji koju one proizvode. Veruje se da prisutnost biljke novca u prostoriji pozitivno utiče na posao i vlasniku donosi bolju zaradu, pa su samim tim jako dobar izbor i za kancelarije. Trebalo bi je postaviti sa desne strane ulaznih vrata kuće, u severnom ili severozapadnom delu. Biljka poseduje eterična ulja koja povećavaju mentalnu i fizičku budnost čoveka i aktiviraju njegove umne i fizičke sposobnosti. U nekim azijiskim narodima, drvo novca se nasleđuje i tako prenosi sa kolena na koleno.

Crassula ovata je velika, loptasta, žbunasta biljka visine od 1m do 3m. Ističe se svojim ovalnim, tamno zelenim, sjajnim, sočnim listovima koji mogu biti dugački do 9cm, a široki do 4cm. Stablo je snažno i odaje utisak starosti i dugovečnosti, grane su kratke i proporcionalne. Cveta preko zime, pa sve do proleća, sitnim belim cvetovima.

 

Održavanje krasule

Svetlost, temperatura, zalivanje

Kao i većina sukulenata, krasula zahteva fazu mirovanja u zimskom periodu (oktobar – april). Potrebno je zalivati sa što manje vode, dovoljno je jednom do dva puta za celu zimu. Optimalna temperatura za gajenje je od 15°C do 24°C. U fazi mirovanja temperatura ne sme biti ispod nule, jer će u protivnom doći do smrzavanja, pa su temperature od 10°C-12°C minimalne vrednosti koje ova biljka može podneti. Ukoliko je temperatura u prostoriji veća, zalivanje mora biti češće. Usled nedovoljne svetlosti listovi postaju bleđi, a grane izdužene i znatno slabije. Mora se povesti računa da je ne prži sunce preko stakla ukoliko smeštena pored prozora.

Nakon prestanka zimskog perioda, biljku je poželjno izneti napolje, ali ne na mesto koje je direktno izloženo suncu, jer listovi mogu dobiti opekotine što može dalje uticati na rast i razvoj. Potrebno je postepeno prilagođavanje, a nakon nekog perioda, biljka može biti izložena direktom suncu. Iznošenjem na otvoren prostor, povećava se i zalivanje, ali se mora voditi računa da se sa tim ne pretera, jer u suprotnom može doći do truljenja korena i opadanja lišća, pa je najbolje sačekati da se zemlja osuši od prethodnog zalivanja.

Biljku možete povremeno orezivati kako bi se dobila gušća i bujnija krošnja. Krasula je pogodna i za bonsai, lako se oblikuje pa postaje posebno interesantan ukras u domu.

Krasula Drvo novcaSupstrat, presađivanje i prehrana

Supstrat za sadnju isti je kao i za kaktuse. Najbolje je uzeti mešavinu zemlje za cveće (20%), humusa (20%), peska (40%), a potrebno je

obezbediti dobru drenažu (malo sitnog šljunka, perlita, lomljene cigle) da bi koren ostao zdrav, i da ne bi došlo do truljenja i opadanja lišća. Presađivanje se vrši svake druge godine. Koren se orezuje za 1/3 dužine. Ova biljka ne traži veliku saksiju, ali ukoliko se posadi u veću, uz dodatnu prehranu brže će napredovati i lepo se širiti. Prehranjivanje se vrši u proleće, tečnim đubrivom namenjenim za ukrasne biljke. Krasula je otporna na bolesti, ali ako dođe do pojave lisnih vaši one se mogu mehanički odstraniti. Kada dođe do opadanja lišća, usled nedostatka svetlosti ili preteranog zalivanja, odmah ih skloniti sa zemlje, jer mogu imati negativan uticaj na rast biljke.

Razmnožavanje

Krasula se lako razmnožava lisnim i vršnim reznicama, izdancima ali i delovima biljke. Razmnožavanje se vrši u proleće.

Razmnožavanje krasule delovima biljke vrši se na sledeći način. Odrežite grančicu dužine od 5-15cm, ostavite da se rez zasuši (2 do 3 dana), a potom grančicu posadite u čist pesak ili smešu zemlje i peska (50/50). Zalivajte naredna 3 do 4 dana, pri tom pazeći da ne bude preterano jer može doći do truljenja. Potrebno je da biljka stoji u hladu. Za oko mesec dana, biljka će pustiti koren, a zatim je presaditi u posebnu saksiju.

Krasula Drvo novca Razmnožavanje

Krasulu možemo razmnožiti i preko lista. Prilikom kidanja lista potrebno je povesti računa da ga odlomite uz samo stablo (granu). List položiti na zemlju i za oko mesec dana list će pustiti korenčiće na delu gde je bio pričvršćen za granu. Nakon toga posaditi ga u saksiju.

Krasula Drvo novca

Ovo je jedna od najjednostavnijih biljaka za kućno održavanje.

Potrebno joj je malo brige, a ona će vam prema Feng Shui-u doneti sreću i blagostanje.

Možete je naći u cvećari Beoflora.

Nadamo se da smo Vam pomogli ovim člankom i ukoliko imate dodatna pitanja slobodno nas kontaktirajte ovde.

M.Sc. šumarstva iz oblasti pejzažne arhitekture i hortikulture

Milica Đorđević

 

8 komentara

 1. Postovani, imam veliku krasulu staru 3godine, jako je lepa, ovo prolece je presadjena u vecu saksiju, i promenila je mesto. Poceli su da opadaju na oko zdravi listovi, po desetak dnevno. Drzim je u sobi, relativno svetloj, nije na suncu, pored istocnog prozora. Mislim da listovi opadaju zbog vlage u zemlji, kako je velika saksija mislim da se sporo susi, zalivala sam jednom u zadnjih mesec dana a vlazna je dole. Posadjena je u zemlju pesak-humus-zemlja-malo kamencica 2:1:1 sta mogu da uradim da se brze susi, bojim se da ce da istruli koren? Da li da stavim i perlit u zemlju? Ili da stavim malo stiropora?

  • Poštovana,
   Verovatno nije dobro urađena drenaža prilikom presađivanja. Sačekajte da se u potpunosti osuši zemlja, pa onda ponovo presadite. Možete dodati i perlit i stiropor, sasvim je svejedno. Predlažemo Vam da taj drenažni sloj bude deblji, zbog veće saksije. Slobodno dodajte još kamenčića. Zalivajte jako malo, možete i u podložak od saksije. Nadamo se da će se biljka oporaviti. Držimo Vam palčeve.
   Srdačan pozdrav.

 2. Postovani, opet ja 🙁 presadila sam kako ste mi rekli, ali listovi i dalje opadaju, pola je otpalo, po trisesetak dnevno ode..e sad, odrezala sam grancicu, ostavila jedan dan da se zasusi rez, stavila u casicuu sa zemljom da se ozili, i posle tri dana izvadim da vidim ima li napretka(i na tom pelceru su u medjuvremenu opali listovi) a na rezu su bili sitni beli crvici. Da ne unistavaju oni veliku biljku? Zemlju sam uzela iz te saksije, ali ih nisam primetila u zemlji golim okom.

  • Poštovana,
   Vrlo je moguće da je supstrat zaražen ili da biljka nema dovljno svetlosti. Kod krasule se nekad mogu pojaviti sitne lisne vaši, koje se mogu mehanički odstraniti. Pokušajte sa novim supstratom.
   Srdačan pozdrav.

 3. Poštovani,
  Imam krasulu staru oko četiri godine, do sada je lepo napredovala, ali su proletos počele da se pojavljuju braon fleke kao rđa sa donje strane listova, najpre na starim, a zatim i na mladim listovima. Takvi oštećeni listovi su sa gornje strane još uvek glatki, jedri, zeleni i ne opadaju. Otkad je imam, biljka stoji u prozoru na istočnoj strani i samo ujutro ima direktnog Sunca. Nikada nije premeštana, jednom je presađena u veću saksiju, veoma lepo raste. Imate li neki savet?
  Unapred hvala,
  Dragana

  • Poštovana,
   Krasula inače nije osetljiva biljka, ali ono što je može uništiti je prevelika vlaga ili višak vlage u kombinaciji sa noćnim temperaturama ispod 8°C. Verovatno je u pitanju gljivično oboljenje, pa je možete isprskati nekim fungicidom koji ćete naći u poljoprivrednoj apoteci ili bolje snabdevenim cvećarama. Rđa se prepoznaje po izbočenim pegicama na naličju lista. Gornja strana zaraženih listova postaje svetlozelene boje sa žutim pegama. Kod jačeg napada listovi potpuno požute i opadaju. Ukoliko je biljka dosta zahvaćena gljivičnim oboljenjem odrežite zdrave delove i pokušajte da je razmnožite.
   Srdačan pozdrav.

 4. Postovani, molim za pomoc.
  Imam ovu biljku, drzim je na terasi. Lepa je I vitalna, samo sam primetila da su joj grane nekako klonule, ali ima listove, nove grancice, radi, ne boluje. Da li joj treba veca saksija ili je nesto drugo u pitanju?
  Hvala.

  • Poštovana,
   Krasulu je poželjno po mogućstvu presaditi svake druge godine u broj veću saksiju da bi bolje napredovala i širila se. Biljku možete povremeno orezivati kako bi se dobila gušća i bujnija krošnja.
   Srdačan pozdrav.

Ostavite odgovor